Дипломатски пасоши за златне ватерполисте!

На пријему у Министарству спољних послова, олимпијски и европски шампиони званично су именовани амбасадорима добре воље Републике Србије.

Остали спортови 24.12.2018 | 20:30
Дипломатски пасоши за златне ватерполисте!
Лепо признање за спортисте који нас сваке године обрадују - златне српске ватерполисте.

Актуелни олимпијски прваци и шампиони Европе у понедељак су посетили Министарство спољних послова и на пријему код министра Ивице Дачића присуствовали дуго планираном гесту домаћина.

Ватерполо репрезентативци Србије, на челу селектором Дејаном Савићем, од данас поседују дипломатске пасоше и добили су их из руку министра. "Делфини" су свечаности присуствовали у саставу који је прошлог лета освојио Европско првенство, уз "појачање" за златне из Рија - Живка Гоцића и Слободана Никића.

Поред других погодности, власници дипломатских пасоша немају обавезу да ваде визу за земљу са којом Србија има потписан споразум, а уобичајена је пракса да на граничним прелазима имају право првенства.

"После неколико година реализујемо наш договор, јер не могу да вас ухватим све у исто време. Више не знам за који вас успех награђујемо, пошто сте толико успеха постигли да би требало да добијете дијамантске, односно златне пасоше", рекао је Дачић у обраћајању ватерполистима.

Подсетимо, "делфини" су у 2018. одбранили титулу шампиона Европе, а до прошлог лета и бронзе на Светском првенству у Будимпешти били су власници свих златних медаља.

"Ово није признање за вас, ово је потреба Србије да ви будете амбасадори добре воље Републике Србије широм света, што ви већ и јесте. Ви сте најбоља и велика пропаганда Србије и српског народа и у том смислу ми као држава и Министарство спољних послова имамо одредницу да одлуком министра наградимо најбоље спортисте...", додао је Дачић.

Према његовим речима, идеја да ватерполисти добију дипломатске пасоше створила се одавно, али није било прилике да се реализује.

"Први пут сам вас посетио кад сам био председник владе, у Лондону на Олимпијским играма. Након тога је било ваших златних резултата и успеха и у Бразилу и ко зна где све, као и овде у Београду. Ватерполо је наш најтрофејнији спорт, а колико се улаже у ватерполо и какви су резултати, сигурно да је то несразмерно у односу на неке друге, комерцијалније спортове, где сигурно нећемо остварити ни стоти део ваших успеха", рекао је министар у обраћању "делфинима".

Капитен златних ватерполиста Филип Филиповић захвалио је у име екипе на пријему:

"У име репрезентације дугујемо вам захвалност на указаном поверењу, потрудићемо се да у будућности оправдамо улогу амбасадора добре воље и надам се да ћемо и убудуће бити најбољи и најквалитетнији амбасадори наше државе", изјавио је он.

Ватерполо репрезентација Србије у 2018. години ће се кроз Европа куп и Светску лигу (назавршном турниру у Београду) борити за трофеј и олимпијску визу, а потом ће у јулу у Јужној Кореји играти за титулу шампиона света.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар