Diplomatski pasoši za zlatne vaterpoliste!

Na prijemu u Ministarstvu spoljnih poslova, olimpijski i evropski šampioni zvanično su imenovani ambasadorima dobre volje Republike Srbije.

Ostali sportovi 24.12.2018 | 20:30
Diplomatski pasoši za zlatne vaterpoliste!
Lepo priznanje za sportiste koji nas svake godine obraduju - zlatne srpske vaterpoliste.

Aktuelni olimpijski prvaci i šampioni Evrope u ponedeljak su posetili Ministarstvo spoljnih poslova i na prijemu kod ministra Ivice Dačića prisustvovali dugo planiranom gestu domaćina.

Vaterpolo reprezentativci Srbije, na čelu selektorom Dejanom Savićem, od danas poseduju diplomatske pasoše i dobili su ih iz ruku ministra. "Delfini" su svečanosti prisustvovali u sastavu koji je prošlog leta osvojio Evropsko prvenstvo, uz "pojačanje" za zlatne iz Rija - Živka Gocića i Slobodana Nikića.

Pored drugih pogodnosti, vlasnici diplomatskih pasoša nemaju obavezu da vade vizu za zemlju sa kojom Srbija ima potpisan sporazum, a uobičajena je praksa da na graničnim prelazima imaju pravo prvenstva.

"Posle nekoliko godina realizujemo naš dogovor, jer ne mogu da vas uhvatim sve u isto vreme. Više ne znam za koji vas uspeh nagrađujemo, pošto ste toliko uspeha postigli da bi trebalo da dobijete dijamantske, odnosno zlatne pasoše", rekao je Dačić u obraćajanju vaterpolistima.

Podsetimo, "delfini" su u 2018. odbranili titulu šampiona Evrope, a do prošlog leta i bronze na Svetskom prvenstvu u Budimpešti bili su vlasnici svih zlatnih medalja.

"Ovo nije priznanje za vas, ovo je potreba Srbije da vi budete ambasadori dobre volje Republike Srbije širom sveta, što vi već i jeste. Vi ste najbolja i velika propaganda Srbije i srpskog naroda i u tom smislu mi kao država i Ministarstvo spoljnih poslova imamo odrednicu da odlukom ministra nagradimo najbolje sportiste...", dodao je Dačić.

Prema njegovim rečima, ideja da vaterpolisti dobiju diplomatske pasoše stvorila se odavno, ali nije bilo prilike da se realizuje.

"Prvi put sam vas posetio kad sam bio predsednik vlade, u Londonu na Olimpijskim igrama. Nakon toga je bilo vaših zlatnih rezultata i uspeha i u Brazilu i ko zna gde sve, kao i ovde u Beogradu. Vaterpolo je naš najtrofejniji sport, a koliko se ulaže u vaterpolo i kakvi su rezultati, sigurno da je to nesrazmerno u odnosu na neke druge, komercijalnije sportove, gde sigurno nećemo ostvariti ni stoti deo vaših uspeha", rekao je ministar u obraćanju "delfinima".

Kapiten zlatnih vaterpolista Filip Filipović zahvalio je u ime ekipe na prijemu:

"U ime reprezentacije dugujemo vam zahvalnost na ukazanom poverenju, potrudićemo se da u budućnosti opravdamo ulogu ambasadora dobre volje i nadam se da ćemo i ubuduće biti najbolji i najkvalitetniji ambasadori naše države", izjavio je on.

Vaterpolo reprezentacija Srbije u 2018. godini će se kroz Evropa kup i Svetsku ligu (nazavršnom turniru u Beogradu) boriti za trofej i olimpijsku vizu, a potom će u julu u Južnoj Koreji igrati za titulu šampiona sveta.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar