Живинари хоће на тржиште ЕУ

Координациони одбор живинара-перадара Босне и Херцеговине на састанку одржаном у Ветеринарском институту „Др. Васо Бутозан“ у Бањалуци, закључио је да се од надлежних институција Босне и Херцеговине тражи убрзана активност на одобравању извоза у земље Европске уније. Актуелизован је захтјев за одобравање извоза конзумних и расплодних јаја.

Босна и Херцеговина 24.12.2018 | 15:45
Живинари хоће на тржиште ЕУ
„Тражимо од државних органа да у сарадњи са производјачима хитно ријеше и проблеме око збрињавања анималног отпада“, наведено је  у данашњем  саопштењу за медије у коме  се истиче и захтјев за побољшање услова пословања у овој области привредјивања, као што је „укидање огромних и по броју и износу парафискалних намета“.

На састанку је изражена и потреба достављања (размјена) података о висини подстицаја производње како би се подстицаји уједначили у надлежности ентитета и дистрикта Брчко на јединственом тржишту БиХ.

„Кординациони одбор Живинара БиХ тражи одржавање састанка са представницима УСАИД/ Сwеден  Фарма ИИ пројекта, а посебно успостављање партнерских односа са Савјетом министара, као и МВТЕО, Уредом за ветеринарство БиХ, Агенцијом за исправност и заштиту  хране, СТК БиХ и осталим државним органима у рјешавању битних питања за производјаче у овом значајном сектору производње“, каже се  у саопштењу Координационог одбора живинара БиХ, којег је медијима достави директор Половног удружења Заједница живинара и производјача хране за асточарство Небојша Ракић.

(БН/С.К.)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Хај

24.12.2018 16:18

Европи треба сто јефтинија храна да би се могло становниство прехранити јер влада дампинг (думпинг) плата у натјецатељској привреди (Wеттбеwербсwиртсцхафт). А такодје похлепа (Гиер) послодаваца за сто јефтинијом радном снагом.

ОДГОВОРИТЕ