Živinari hoće na tržište EU

Koordinacioni odbor živinara-peradara Bosne i Hercegovine na sastanku održanom u Veterinarskom institutu „Dr. Vaso Butozan“ u Banjaluci, zaključio je da se od nadležnih institucija Bosne i Hercegovine traži ubrzana aktivnost na odobravanju izvoza u zemlje Evropske unije. Aktuelizovan je zahtjev za odobravanje izvoza konzumnih i rasplodnih jaja.

Bosna i Hercegovina 24.12.2018 | 15:45
Živinari hoće na tržište EU
„Tražimo od državnih organa da u saradnji sa proizvodjačima hitno riješe i probleme oko zbrinjavanja animalnog otpada“, navedeno je  u današnjem  saopštenju za medije u kome  se ističe i zahtjev za poboljšanje uslova poslovanja u ovoj oblasti privredjivanja, kao što je „ukidanje ogromnih i po broju i iznosu parafiskalnih nameta“.

Na sastanku je izražena i potreba dostavljanja (razmjena) podataka o visini podsticaja proizvodnje kako bi se podsticaji ujednačili u nadležnosti entiteta i distrikta Brčko na jedinstvenom tržištu BiH.

„Kordinacioni odbor Živinara BiH traži održavanje sastanka sa predstavnicima USAID/ Sweden  Farma II projekta, a posebno uspostavljanje partnerskih odnosa sa Savjetom ministara, kao i MVTEO, Uredom za veterinarstvo BiH, Agencijom za ispravnost i zaštitu  hrane, STK BiH i ostalim državnim organima u rješavanju bitnih pitanja za proizvodjače u ovom značajnom sektoru proizvodnje“, kaže se  u saopštenju Koordinacionog odbora živinara BiH, kojeg je medijima dostavi direktor Polovnog udruženja Zajednica živinara i proizvodjača hrane za astočarstvo Nebojša Rakić.

(BN/S.K.)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Haj

24.12.2018 16:18

Evropi treba sto jeftinija hrana da bi se moglo stanovnistvo prehraniti jer vlada damping (dumping) plata u natjecateljskoj privredi (Wettbewerbswirtschaft). A takodje pohlepa (Gier) poslodavaca za sto jeftinijom radnom snagom.

ODGOVORITE