Од понора до СЈАЈНОГ фудбала: Лидс за Премијер лигу!

Ризик се исплатио. Лидс је ангажовао Марсела Бијелса, најбољег тренера на свету по оцени Гвардиоле, и тако и дефинитивно напустио начела која су важила током шездесетих и седамдесетих када су играли "прљави" фудбал. Сад играју "сеxy"!

Фудбал 25.12.2018 | 23:45
Од понора до СЈАЈНОГ фудбала: Лидс за Премијер лигу!
Пред сваку нову фудбалску сезону "носталгичари" пожеле успех Лидс јунајтеду, који је изузетно важан за новију историју британског фудбала, али тешко да је ико могао да претпостави да ће - гледајући играчки кадар у односу на друге тимове Чемпионшипа - Божић по грегоријанском календару Лидс дочекати на првој позиицији најјачег другог ранга такмичења.

Предуслов за то десио се још 15. јуна када је у јеку "хајпа" око Мундијала саопштена необична вест да је тренер Марсело Бијелса прихватио понуду и преузео Лидс на две године, али и када је "Ел Локо" у питању то је могло да значи само успех - или потпуни дебакл.

Срећом по Лидс, за сада је на снази ово прво...

Тим из Западног Јоркшира је тачно на пола такмичења на "трону" са 48 бодова, једним више од Норича, а велико славље пред Божић уследило је узбудљивој утакмици у недељу.

Лидс је гостовао још једном "славном посрнулом гиганту" Астон Вили и после првог полувремена су губили 2:0, да би тим Марсела Бијелсе већ до 61. минута изједначио преко Кларка и Јансона, а до победе стигао у четвртом минуту надокаде.

Кренула је контра гостију на "Вила парку", упућени центаршут Алијоског је избацио Бри, а на лопту је натрчао Кемар Руфи и затресао мрежу Ниланда, за велико славље!

Остало је још много до краја сезоне, дешавали су се и већи преокрети у Чемпионшипу, али осим због славне историје, Лидс учешће у Премијер лиги заслужује и због феноменалног фудбала који играју ове сезоне код Марсела Бијелсе.

Аргентинац има скроман играчки кадар, суочио се и с повредама, али је препознатљив "сеxy фудбал" сада пожељан и Чемпионшипу, као и у Премијер лиги.

У елитном рангу фудбала уживају навијачи Манчестер ситија, Тотенхема, Челсија и Ливерпула, а Лидс јунајтед не би био први који се домогао првог ранга такмичења играјући модерно и офанзивно, пошто су пре њих то урадили Борнмут и Фулам, са Едијем Хауом и Славишом Јокановићем.

ФУДБАЛ КАКАВ ЛИДС НИЈЕ ИГРАО И КАТАСТРОФАЛНИ 21. ВЕК

Оно што јесте занимљиво је и да Бијелса "мења ДНК" Лидс јунајтеда који је током највећег дела историје био познат по "прљавом фудбалу".

Тако је било током шездесетих и седамдесетих година прошлог века под "тренерском палицом" легендарном Дона Ривија, због чега пред "Еланд роудом" стоји и велики споменик њему у част, а ни велики Брајан Клаф није могао да натера играче да не играју оштро, агресивно и безобразно, због чега је на клупи клуба био свега 44 дана...

Да се не ради о лошем менаџеру најбоље говори његов наредни задатак у Нотингем форесту с којим је играо модернији фудбал, и освојио је два Купа шампиона.

Лидс се, међутим, и у деценијама које су долазиле држао традиционалног фудбала, уз примесе - како је то Клаф рекао - "варања", током осамдесетих су већим делом били у другом рангу, да би се деведесетих издигли и освојили последњу титулу "старе" лиге Енглеске, пре Премијера.

Велики успех направили су 2001. године када су догурали до полуфинала Лиге шампиона, иако су кренули из квалификација, али их је Валенсија зауставила на "Местаљи" и заказана обрачун са Бајерном (изгубили "на" пенале), док од тог момента креће стрмоглави пад Лидс јунајтеда који се суочио и са озбиљним финансијским проблемима; читај - банкротом.

Последњи пут у елитном рангу Премијер лиге боравили су још 2004. године када су у тиму били талентовани Арон Ленон и Џејмс Милнер, а све након велике распродаје годину дана раније када су клуб напустили Рио Фердинанд, Роби Кин, Џонатан Вудгејт, Роби Фаулер...

Одувек су важили за "расадник талената", али су продаје на "брже-боље" биле условљене финансијама, тако да се тим, уз повремене бљескове, "пати" већ 15 година.

Од 2004. до 2007. су били у Чемпионшип, потом су најтужније дане у историји провели у наредне три године у трећем рангу фудбала, да би се 2010. вратили у Чемпионшип и тамо два пута завршавали "испод црте" за плеј-оф.

У осталим сезонама били су далеко од тог успеха (13, 7, 13, 15, 15, 13, 14. и 7. место) и повратка међу 20 најјачих клубова, али да ли то може да се промени ове године?

МАРСЕЛО БИЈЕЛСА ЈЕ НАПРАВИО МАШИНУ ОД ПРОСЕЧНИХ ИГРАЧА

Мало је чуднијих тренерских каријера од оне коју је, за сада, имао Марсело Бијелса.

Водио је Њуелс Олд Бојс, Атлас, Америку, Велез, Еспањол, Аргентину, Чиле, Билбао, Марсеј, Лацио и Лил - и до сада је освајао само још деведесетих трофеје у Аргентини - као и злато са "олимпијском" селекцијом те земље.

Међутим, трофеји не говоре пуну причу о њему...

Велики је фудбалски револуционар, у свакој екипи коју је водио је донео нешто ново и изазовно, али је исто тако "прек човек" који не воли када није по његовом.

На његовом фудбалу су учили многи тренери садашњице који у сваком интервјуу често истичу колики је утицај имао на њих, а можда највише од свих Пеп Гвардиола, који је недавно за Бијелсу рекао и да је "најбољи тренер на свету".

"Дивим се Марселу Бијелси јер он толико чини играче бољима. Још нисам срео неког његовог бившег играча који није причао лепо о њему", нагласио је Гвардиола.

"Они су му толико захвални на утицају који је имао на њихове фудбалске каријере, а исто тако је и мени много помогао саветима. Када год причам са њим имам осећај да жели да ми помогне, зато је, по мом мишљењу, најбољи тренер на свету".

Поменути инат, због кога је и добио онај надимак "Ел Локо" (лудак), за сада није оправдао на Острву и чини се да је све по његовом, због тога толико добро и иде Лидсу.

Енглезима је био симпатичан због лошег енглеског и "шапутања" са својим помоћником који је преносио пред ТВ камерама његове утиске, али је као "трејдмарк" ипак одјекнуо начин на који његова екипа заједнички игра његов фудбал.

Виган је после корнера кренуо у контру, деловало је да ће то бити "два на један", али је у спринт кренуло још пет играча Лидса, за заустављање опасног напада!

Брза транзиција је један од "постулатата" Бијелсиног фудбала и ове сезоне је "пробудио жељу" код играча Лидса да играју оволико пожртвовано, баш попут Јужноамериканаца.

Као и тим Јиргена Клопа, и они се труде да у првих неколико секунди по губитку поседа "нападну" противника и врате лопту назад код себе, обожавају да играју одбрану "човек на човека" са много искакања у високом пресингу, а ту су и препознатљиве дијагонале.

Често дефанзивци или организатори игре из везног реда шаљу дијагонале на бок где крилни играчи и бекови покушавају да направе предност.

Све то Бијелса успева са мало познатим играчима и за Чемпионшип ниво, посебно у поређењу са Астон Вилом или ВБА, па су тако носиоци игре "ветеран" на крилу Пабло Ернандез (Валенсија, Свонси), штопери Лијам Купер и Понтус Јансон, као и стрелац 11 голова Кемар Руф.

Лидс ове сезоне обожава да доминира поседом, па су тако на високом проценту од 59,2% у току утакмице. Постигли су 39 голова, али пас игра и даље није перфектна, испод је 80%, што значи да је јасно на којој позицији ће Бијелса тражити појачање. Најскупље током лета, нападач Патрик Бамфорд, има много проблема са повредама и једва да је помогао екипи.
Евидентно је да је Лидсу потребно да се појача током зимског прелазног рока, посебно ако је то нешто што су већ обећали Марселу Бијелси.

Када се наљути "није сав свој", не би било први пут да покупи ствари и оде без поздрава, а навијачи Лидса предуго чекају на "светао тренутак" свог клуба који игра фудбал какав је тренутно пожељан у Премијер лиги, и који и тамо даје резултате... 

Иако је деловало да се то неће десити!

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар