Od ponora do SJAJNOG fudbala: Lids za Premijer ligu!

Rizik se isplatio. Lids je angažovao Marsela Bijelsa, najboljeg trenera na svetu po oceni Gvardiole, i tako i definitivno napustio načela koja su važila tokom šezdesetih i sedamdesetih kada su igrali "prljavi" fudbal. Sad igraju "sexy"!

Fudbal 25.12.2018 | 23:45
Od ponora do SJAJNOG fudbala: Lids za Premijer ligu!
Pred svaku novu fudbalsku sezonu "nostalgičari" požele uspeh Lids junajtedu, koji je izuzetno važan za noviju istoriju britanskog fudbala, ali teško da je iko mogao da pretpostavi da će - gledajući igrački kadar u odnosu na druge timove Čempionšipa - Božić po gregorijanskom kalendaru Lids dočekati na prvoj poziiciji najjačeg drugog ranga takmičenja.

Preduslov za to desio se još 15. juna kada je u jeku "hajpa" oko Mundijala saopštena neobična vest da je trener Marselo Bijelsa prihvatio ponudu i preuzeo Lids na dve godine, ali i kada je "El Loko" u pitanju to je moglo da znači samo uspeh - ili potpuni debakl.

Srećom po Lids, za sada je na snazi ovo prvo...

Tim iz Zapadnog Jorkšira je tačno na pola takmičenja na "tronu" sa 48 bodova, jednim više od Noriča, a veliko slavlje pred Božić usledilo je uzbudljivoj utakmici u nedelju.

Lids je gostovao još jednom "slavnom posrnulom gigantu" Aston Vili i posle prvog poluvremena su gubili 2:0, da bi tim Marsela Bijelse već do 61. minuta izjednačio preko Klarka i Jansona, a do pobede stigao u četvrtom minutu nadokade.

Krenula je kontra gostiju na "Vila parku", upućeni centaršut Alijoskog je izbacio Bri, a na loptu je natrčao Kemar Rufi i zatresao mrežu Nilanda, za veliko slavlje!

Ostalo je još mnogo do kraja sezone, dešavali su se i veći preokreti u Čempionšipu, ali osim zbog slavne istorije, Lids učešće u Premijer ligi zaslužuje i zbog fenomenalnog fudbala koji igraju ove sezone kod Marsela Bijelse.

Argentinac ima skroman igrački kadar, suočio se i s povredama, ali je prepoznatljiv "sexy fudbal" sada poželjan i Čempionšipu, kao i u Premijer ligi.

U elitnom rangu fudbala uživaju navijači Mančester sitija, Totenhema, Čelsija i Liverpula, a Lids junajted ne bi bio prvi koji se domogao prvog ranga takmičenja igrajući moderno i ofanzivno, pošto su pre njih to uradili Bornmut i Fulam, sa Edijem Hauom i Slavišom Jokanovićem.

FUDBAL KAKAV LIDS NIJE IGRAO I KATASTROFALNI 21. VEK

Ono što jeste zanimljivo je i da Bijelsa "menja DNK" Lids junajteda koji je tokom najvećeg dela istorije bio poznat po "prljavom fudbalu".

Tako je bilo tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka pod "trenerskom palicom" legendarnom Dona Rivija, zbog čega pred "Eland roudom" stoji i veliki spomenik njemu u čast, a ni veliki Brajan Klaf nije mogao da natera igrače da ne igraju oštro, agresivno i bezobrazno, zbog čega je na klupi kluba bio svega 44 dana...

Da se ne radi o lošem menadžeru najbolje govori njegov naredni zadatak u Notingem forestu s kojim je igrao moderniji fudbal, i osvojio je dva Kupa šampiona.

Lids se, međutim, i u decenijama koje su dolazile držao tradicionalnog fudbala, uz primese - kako je to Klaf rekao - "varanja", tokom osamdesetih su većim delom bili u drugom rangu, da bi se devedesetih izdigli i osvojili poslednju titulu "stare" lige Engleske, pre Premijera.

Veliki uspeh napravili su 2001. godine kada su dogurali do polufinala Lige šampiona, iako su krenuli iz kvalifikacija, ali ih je Valensija zaustavila na "Mestalji" i zakazana obračun sa Bajernom (izgubili "na" penale), dok od tog momenta kreće strmoglavi pad Lids junajteda koji se suočio i sa ozbiljnim finansijskim problemima; čitaj - bankrotom.

Poslednji put u elitnom rangu Premijer lige boravili su još 2004. godine kada su u timu bili talentovani Aron Lenon i Džejms Milner, a sve nakon velike rasprodaje godinu dana ranije kada su klub napustili Rio Ferdinand, Robi Kin, Džonatan Vudgejt, Robi Fauler...

Oduvek su važili za "rasadnik talenata", ali su prodaje na "brže-bolje" bile uslovljene finansijama, tako da se tim, uz povremene bljeskove, "pati" već 15 godina.

Od 2004. do 2007. su bili u Čempionšip, potom su najtužnije dane u istoriji proveli u naredne tri godine u trećem rangu fudbala, da bi se 2010. vratili u Čempionšip i tamo dva puta završavali "ispod crte" za plej-of.

U ostalim sezonama bili su daleko od tog uspeha (13, 7, 13, 15, 15, 13, 14. i 7. mesto) i povratka među 20 najjačih klubova, ali da li to može da se promeni ove godine?

MARSELO BIJELSA JE NAPRAVIO MAŠINU OD PROSEČNIH IGRAČA

Malo je čudnijih trenerskih karijera od one koju je, za sada, imao Marselo Bijelsa.

Vodio je Njuels Old Bojs, Atlas, Ameriku, Velez, Espanjol, Argentinu, Čile, Bilbao, Marsej, Lacio i Lil - i do sada je osvajao samo još devedesetih trofeje u Argentini - kao i zlato sa "olimpijskom" selekcijom te zemlje.

Međutim, trofeji ne govore punu priču o njemu...

Veliki je fudbalski revolucionar, u svakoj ekipi koju je vodio je doneo nešto novo i izazovno, ali je isto tako "prek čovek" koji ne voli kada nije po njegovom.

Na njegovom fudbalu su učili mnogi treneri sadašnjice koji u svakom intervjuu često ističu koliki je uticaj imao na njih, a možda najviše od svih Pep Gvardiola, koji je nedavno za Bijelsu rekao i da je "najbolji trener na svetu".

"Divim se Marselu Bijelsi jer on toliko čini igrače boljima. Još nisam sreo nekog njegovog bivšeg igrača koji nije pričao lepo o njemu", naglasio je Gvardiola.

"Oni su mu toliko zahvalni na uticaju koji je imao na njihove fudbalske karijere, a isto tako je i meni mnogo pomogao savetima. Kada god pričam sa njim imam osećaj da želi da mi pomogne, zato je, po mom mišljenju, najbolji trener na svetu".

Pomenuti inat, zbog koga je i dobio onaj nadimak "El Loko" (ludak), za sada nije opravdao na Ostrvu i čini se da je sve po njegovom, zbog toga toliko dobro i ide Lidsu.

Englezima je bio simpatičan zbog lošeg engleskog i "šaputanja" sa svojim pomoćnikom koji je prenosio pred TV kamerama njegove utiske, ali je kao "trejdmark" ipak odjeknuo način na koji njegova ekipa zajednički igra njegov fudbal.

Vigan je posle kornera krenuo u kontru, delovalo je da će to biti "dva na jedan", ali je u sprint krenulo još pet igrača Lidsa, za zaustavljanje opasnog napada!

Brza tranzicija je jedan od "postulatata" Bijelsinog fudbala i ove sezone je "probudio želju" kod igrača Lidsa da igraju ovoliko požrtvovano, baš poput Južnoamerikanaca.

Kao i tim Jirgena Klopa, i oni se trude da u prvih nekoliko sekundi po gubitku poseda "napadnu" protivnika i vrate loptu nazad kod sebe, obožavaju da igraju odbranu "čovek na čoveka" sa mnogo iskakanja u visokom presingu, a tu su i prepoznatljive dijagonale.

Često defanzivci ili organizatori igre iz veznog reda šalju dijagonale na bok gde krilni igrači i bekovi pokušavaju da naprave prednost.

Sve to Bijelsa uspeva sa malo poznatim igračima i za Čempionšip nivo, posebno u poređenju sa Aston Vilom ili VBA, pa su tako nosioci igre "veteran" na krilu Pablo Ernandez (Valensija, Svonsi), štoperi Lijam Kuper i Pontus Janson, kao i strelac 11 golova Kemar Ruf.

Lids ove sezone obožava da dominira posedom, pa su tako na visokom procentu od 59,2% u toku utakmice. Postigli su 39 golova, ali pas igra i dalje nije perfektna, ispod je 80%, što znači da je jasno na kojoj poziciji će Bijelsa tražiti pojačanje. Najskuplje tokom leta, napadač Patrik Bamford, ima mnogo problema sa povredama i jedva da je pomogao ekipi.
Evidentno je da je Lidsu potrebno da se pojača tokom zimskog prelaznog roka, posebno ako je to nešto što su već obećali Marselu Bijelsi.

Kada se naljuti "nije sav svoj", ne bi bilo prvi put da pokupi stvari i ode bez pozdrava, a navijači Lidsa predugo čekaju na "svetao trenutak" svog kluba koji igra fudbal kakav je trenutno poželjan u Premijer ligi, i koji i tamo daje rezultate... 

Iako je delovalo da se to neće desiti!

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar