Више министарки, мање посланица

У новој Влади Републике Српске има шест министарки, дупло више него у прошлом саставу, али и даље недовољно да се испоштује Закон о равноправности полова.

Република Српска 24.12.2018 | 14:30
Више министарки, мање посланица
Упркос Закону о равноправности полова БиХ који налаже минимум 40 одсто жена, између осталог, на свим нивоима законодавне и извршне власти, свједоци смо да у пракси није тако.

Иако Српска посљедњих година предњачи када су у питању жене у политици, жена је изабрана и за предсједницу, то још увијек није довољно да се испоштује закон.



Није довољно ни шест министарки у Влади Републике Српске, али су многи овај корак признали као напредак, те се поставља питање – да ли то значи да власт има више слуха укључивање жена у политику?

Једна од њих је и универзитетска професорка и посланица у Народној скупштини Јелена Тривић (ПДП). Подржава укључење жена у министарства, али сматра да то није велики помак.

– Мислим да је ово у Влади случајно и не вјерујем да то има везе са тежњом ка појави више жена. Једноставно, таква су била кадровска рјешења. Више је министарки, али зато има мање нас посланица – сматра Тривићева.

Иако тврди да не воли те подјеле, каже да је, објективно гледано, женама у политици много теже.



– То што је женама на неки начин теже је и до друштва, али и до самих жена. Како то обично иде – жене су углавном бољи ђаци, па добри студенти, па онда дођу неке друге обавезе па оне се повуку… То је неки природни баланс ових простора – сматра Тривићева и додаје да су жене мање сујетне од мушкараца и да би већи број жена у политици значио мање конфликата и више договора. 

Да политици треба више жена сматра и предсједница фондације „Лара“ Радмила Жигић, те тврди да владајућа коалиција у Српској већ годинама прати тренд повећања броја жена у политици, али да би вољела да је ипак испоштовано оних 40 одсто.

– Надам се да ће се препознати важност овог баланса управо због положаја у ком се жене на овим просторима налазе због традиције и предрасуда – сматра она.



Жигићева додаје да се на положају жена у политици мора пуно радити, али ако је повећање броја министарки први корак онда је свакако добар.

Према постојећим подацима из 2018. године, када су у питању жене нешто је боља слика у правосуђу: У судовима је око 60 одсто жена, у тужилаштвима око 50 одсто. Око 43 одсто жена је на позицијама предсједника судова и главних тужилаца. У кантоналним судовима има чак око 80 одсто жена.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

сРБИН

24.12.2018 13:49

Биће како БАЈА каже !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

24.12.2018 14:40

Приватни ентитет ..

Name

Ре србо

24.12.2018 16:50

Србин, Бошњак , Србин, Бошњаци. .. ..висе изабери шта ћеш бити

Name

Зиле

24.12.2018 16:13

коце изхранити ову администрацију па рс нема милионе становника министри министарке хоцели будет издрзати ове дабалебаторе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре зиле

24.12.2018 16:49

Е , мој Зиле , па ти си неписмен...

Name

Радее

24.12.2018 18:19

Ал сто Немогу ове пола владе неписмено 80 пошти их кило школе мало се едукују и онда траже по порталима које неписмен ево ја сам писмен па пишем овако из народа

Name

Перо

25.12.2018 07:30

Ма док су жене држале оклагију и васпитавали дјецу, било је и морала а и државе. Сад се почеле бавити свим и свачим и дјецу не виде по 7 дана, зато нам и јест овако

ОДГОВОРИТЕ