Više ministarki, manje poslanica

U novoj Vladi Republike Srpske ima šest ministarki, duplo više nego u prošlom sastavu, ali i dalje nedovoljno da se ispoštuje Zakon o ravnopravnosti polova.

Republika Srpska 24.12.2018 | 14:30
Više ministarki, manje poslanica
Uprkos Zakonu o ravnopravnosti polova BiH koji nalaže minimum 40 odsto žena, između ostalog, na svim nivoima zakonodavne i izvršne vlasti, svjedoci smo da u praksi nije tako.

Iako Srpska posljednjih godina prednjači kada su u pitanju žene u politici, žena je izabrana i za predsjednicu, to još uvijek nije dovoljno da se ispoštuje zakon.Nije dovoljno ni šest ministarki u Vladi Republike Srpske, ali su mnogi ovaj korak priznali kao napredak, te se postavlja pitanje – da li to znači da vlast ima više sluha uključivanje žena u politiku?

Jedna od njih je i univerzitetska profesorka i poslanica u Narodnoj skupštini Jelena Trivić (PDP). Podržava uključenje žena u ministarstva, ali smatra da to nije veliki pomak.

– Mislim da je ovo u Vladi slučajno i ne vjerujem da to ima veze sa težnjom ka pojavi više žena. Jednostavno, takva su bila kadrovska rješenja. Više je ministarki, ali zato ima manje nas poslanica – smatra Trivićeva.

Iako tvrdi da ne voli te podjele, kaže da je, objektivno gledano, ženama u politici mnogo teže.– To što je ženama na neki način teže je i do društva, ali i do samih žena. Kako to obično ide – žene su uglavnom bolji đaci, pa dobri studenti, pa onda dođu neke druge obaveze pa one se povuku… To je neki prirodni balans ovih prostora – smatra Trivićeva i dodaje da su žene manje sujetne od muškaraca i da bi veći broj žena u politici značio manje konflikata i više dogovora. 

Da politici treba više žena smatra i predsjednica fondacije „Lara“ Radmila Žigić, te tvrdi da vladajuća koalicija u Srpskoj već godinama prati trend povećanja broja žena u politici, ali da bi voljela da je ipak ispoštovano onih 40 odsto.

– Nadam se da će se prepoznati važnost ovog balansa upravo zbog položaja u kom se žene na ovim prostorima nalaze zbog tradicije i predrasuda – smatra ona.Žigićeva dodaje da se na položaju žena u politici mora puno raditi, ali ako je povećanje broja ministarki prvi korak onda je svakako dobar.

Prema postojećim podacima iz 2018. godine, kada su u pitanju žene nešto je bolja slika u pravosuđu: U sudovima je oko 60 odsto žena, u tužilaštvima oko 50 odsto. Oko 43 odsto žena je na pozicijama predsjednika sudova i glavnih tužilaca. U kantonalnim sudovima ima čak oko 80 odsto žena.

Izvor: Srpskainfo

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

sRBIN

24.12.2018 14:49

Biće kako BAJA kaže !

ODGOVORITE
Name

Re

24.12.2018 15:40

Privatni entitet ..

Name

Re srbo

24.12.2018 17:50

Srbin, Bošnjak , Srbin, Bošnjaci. .. ..vise izaberi šta ćeš biti

Name

Zile

24.12.2018 17:13

koce izhraniti ovu administraciju pa rs nema milione stanovnika ministri ministarke hoceli budet izdrzati ove dabalebatore

ODGOVORITE
Name

Re zile

24.12.2018 17:49

E , moj Zile , pa ti si nepismen...

Name

Radee

24.12.2018 19:19

Al sto Nemogu ove pola vlade nepismeno 80 pošti ih kilo škole malo se edukuju i onda traže po portalima koje nepismen evo ja sam pismen pa pišem ovako iz naroda

Name

Pero

25.12.2018 08:30

Ma dok su žene držale oklagiju i vaspitavali djecu, bilo je i morala a i države. Sad se počele baviti svim i svačim i djecu ne vide po 7 dana, zato nam i jest ovako

ODGOVORITE