РОСУ без дозволе може на сјевер

Приштинске специјалне јединице Росу немају обавезу да од било кога траже дозволу за долазак на сјевер Косова и Метохије, за разлику од косовских безбједносних снага, чије кретање мора да одобри командант Кфора, рекао је портпарол Кфора Винченцо Грасо.

Србија 24.12.2018 | 08:50
РОСУ без дозволе може на сјевер
Грасо је истакао да косовска полиција може да врши своје задатке у оквиру спровођења закона широм Космета, без обавезе да тражи дозволу од било кога.

"Јединица за специјалне операције Росу, која може бити наоружана дугим цијевима, јесте јединица косовске полиције и као таква има мандат да спроводи закон широм Косова, без обавезе да тражи одобрење", рекао је Грасо за "Политику".

С друге стране, навео је Грасо, косовске безбједносне снаге, према ранијем договору, морају да имају одобрење од команданта Кфора прије него што се ангажују на сјеверу Космета.

"НАТО очекује од локалних институција да наставе да се придржавају тог договора", рекао је Грасо.

Он је рекао да је Кфор спреман да заштити све грађане Косова, као и да је ситуација на Космету под контролом, "упркос политичким тензијама и изјавама за јавност".

"Кфор је увијек присутан, чак и када је мање уочљив. Редовно пратимо ситуацију и изводимо вјежбе, распоређујемо возила и трупе широм Космета да бисмо одржали способност да брзо интервенишемо када год је и гдје год је потребно", рекао је Грасо.

Он је навео да је Кфорова вјежба од прије десет дана, о којој локална самоуправа на сјеверу Космета није била обавијештена, извођена уочи формирања косовске војске, "што је код Срба оправдано будило страх од евентуалног заузимања сјевера Космета од Приштине".

Грасо је нагласио да је Кфор изводио вјежбе на различитим локацијама широм Косова и Метохије, а не само на сјеверу.

"Вјежбе нису биле повезане са политичким дешавањима у Приштини и није било никаквог ризика или пријетње од могућег заузимања сјеверног Космета. У сваком случају, сваки грађанин на Космету се само може осећати сигурније због присуства Кфора. Нема страха када је Кфор присутан", додао је Грасо.

Он је напоменуо да је Кфор увијек спреман да информише и одржава везу са локалним властима.

"Нажалост, недавно су одређени политички ставови које је пратила одређена реторика такви да спречавају неке локалне представнике да комуницирају са тимовима за везу и надзор Кфора. Охрабрујемо припаднике свих општина и институција да слободно разговарају са припадницима Кфора", рекао је Грасо.

Он је рекао да ће Кфор наставити са својом мисијом да би обезбиједио безбједно окружење на Космету.

"Кфор оперише под мандатом УН и закони о трансформацији косовских снага безбједности неће утицати на то", тврди Грасо.

Одговарајући на питање да ли Срби могу да имају пуно повјерење у Кфор, имајући у виду да су поједине снаге НАТО-а обучавале припаднике косовских безбједносних снага, Грасо каже да ће Кфор наставити да дјелује непристрасно да би гарантовао безбједност за све људе.

Он је додао да су косовске безбједносне снаге обучаване у складу са њиховим изворним мандатом и у складу са законима из 2008. године, а то је да помажу цивилним властима у случају природних или других непогода и цивилној заштити.

Извор: Срна

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Договорено

24.12.2018 07:55

Тако су договорили Вучић и Трамп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 БОНД

24.12.2018 08:32

Кфор и РОСУ су гарант заштите Срба у Држави Косово.Хвала им и свака част!

Name

ДВЕ СТОЛИЦЕ

24.12.2018 08:56

Трамп нема времена за Вуцица,сутра це те реци договорили се трамп и Додик, САД су јасне Србија би сједила на двије столице,а то не мозе,исто заба видјела да се коњи поткивају па и она дигла ногу,то је Додик,Вуциц сам не зна ста да ради БИХ иде у НАТО, оно сто је потписано је стварност за НАТО а Додик који би игро топло хладно са алијансом доказује да је сиров политицар и да нема сансе.

Name

Ре

24.12.2018 09:45

Ста је са Сандјаком кад цедобити статус ентитета?Докле су стигли на том плану?

Name

Гавро

24.12.2018 10:41

Ал га договори свака му част.

Name

ре ре

24.12.2018 12:03

После ресења статуса Војводине, по реду!!

Name

Јоја

24.12.2018 08:05

Могу, имају подрску сад и еу и за сваки инциндент Србија би била оптузена санкционисана цај и војна сила нато агресора би била употребљена, не треба потписати признање косова а остале ствари истрпити ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зоро

24.12.2018 08:15

Све на свијету је кренуло наопако па и ово са Косовом. Зло побјеђује људскост одумире. Нека нам драги Бог помогне ако није касно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Зоро

24.12.2018 08:22

Добро је јос како це нам бити и какав смо заостао народ.

Name

Ре

24.12.2018 08:33

Данке Милосевиц .Милосевиц се добро зајебао . Хтио је територије а доби један преко два .Додусе себе и породицу је обезбједио до не знам којег кољена у Русији . А људи изгинуше за ништа .. Најгоре је сто се политика коју је он креирао још увијек гура . Докле? Па док Срби опет не добију по носу . Очигледно још нису ништа научили ? Војно не могу висе ништа . Политички још мање. Све сто могу је да кукају над својом судбином . Пријатеља немају. Завадили су се са свима. Кинези и Руси су их изоловани од осталих и сад користе Србију за своје циљеве . На крају кад је искористе бацит ће је као офуцани крпу...

Name

Ре Ре

24.12.2018 10:24

Алал ти ћуфте до које границе си глуп. Па ти ниси још чуо шта се све у свијету промијенило. Ти си још у повоју а мозгић ће полако да се развија. Учити, учити и само учити.

Name

куку нама са нама

24.12.2018 08:46

Цек само мало док Вуле нацентрира наочаре,па цете ви цути,хахах...деде гукни. Вуле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пз

24.12.2018 09:56

Лова лова србима је било жао дати лову за лобирање у овом лудом свијету.

Name

ре пз

24.12.2018 10:18

Србска Лобира и те како ниси ти информисан....

Name

ЕЛИМИНАТОР

24.12.2018 09:16

Косово репубљика.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Елиминатор

24.12.2018 10:44

Сандзак Република Војводина Република Србија Ентитет. Како је кренуло.