ROSU bez dozvole može na sjever

Prištinske specijalne jedinice Rosu nemaju obavezu da od bilo koga traže dozvolu za dolazak na sjever Kosova i Metohije, za razliku od kosovskih bezbjednosnih snaga, čije kretanje mora da odobri komandant Kfora, rekao je portparol Kfora Vinčenco Graso.

Srbija 24.12.2018 | 08:50
ROSU bez dozvole može na sjever
Graso je istakao da kosovska policija može da vrši svoje zadatke u okviru sprovođenja zakona širom Kosmeta, bez obaveze da traži dozvolu od bilo koga.

"Jedinica za specijalne operacije Rosu, koja može biti naoružana dugim cijevima, jeste jedinica kosovske policije i kao takva ima mandat da sprovodi zakon širom Kosova, bez obaveze da traži odobrenje", rekao je Graso za "Politiku".

S druge strane, naveo je Graso, kosovske bezbjednosne snage, prema ranijem dogovoru, moraju da imaju odobrenje od komandanta Kfora prije nego što se angažuju na sjeveru Kosmeta.

"NATO očekuje od lokalnih institucija da nastave da se pridržavaju tog dogovora", rekao je Graso.

On je rekao da je Kfor spreman da zaštiti sve građane Kosova, kao i da je situacija na Kosmetu pod kontrolom, "uprkos političkim tenzijama i izjavama za javnost".

"Kfor je uvijek prisutan, čak i kada je manje uočljiv. Redovno pratimo situaciju i izvodimo vježbe, raspoređujemo vozila i trupe širom Kosmeta da bismo održali sposobnost da brzo intervenišemo kada god je i gdje god je potrebno", rekao je Graso.

On je naveo da je Kforova vježba od prije deset dana, o kojoj lokalna samouprava na sjeveru Kosmeta nije bila obaviještena, izvođena uoči formiranja kosovske vojske, "što je kod Srba opravdano budilo strah od eventualnog zauzimanja sjevera Kosmeta od Prištine".

Graso je naglasio da je Kfor izvodio vježbe na različitim lokacijama širom Kosova i Metohije, a ne samo na sjeveru.

"Vježbe nisu bile povezane sa političkim dešavanjima u Prištini i nije bilo nikakvog rizika ili prijetnje od mogućeg zauzimanja sjevernog Kosmeta. U svakom slučaju, svaki građanin na Kosmetu se samo može osećati sigurnije zbog prisustva Kfora. Nema straha kada je Kfor prisutan", dodao je Graso.

On je napomenuo da je Kfor uvijek spreman da informiše i održava vezu sa lokalnim vlastima.

"Nažalost, nedavno su određeni politički stavovi koje je pratila određena retorika takvi da sprečavaju neke lokalne predstavnike da komuniciraju sa timovima za vezu i nadzor Kfora. Ohrabrujemo pripadnike svih opština i institucija da slobodno razgovaraju sa pripadnicima Kfora", rekao je Graso.

On je rekao da će Kfor nastaviti sa svojom misijom da bi obezbijedio bezbjedno okruženje na Kosmetu.

"Kfor operiše pod mandatom UN i zakoni o transformaciji kosovskih snaga bezbjednosti neće uticati na to", tvrdi Graso.

Odgovarajući na pitanje da li Srbi mogu da imaju puno povjerenje u Kfor, imajući u vidu da su pojedine snage NATO-a obučavale pripadnike kosovskih bezbjednosnih snaga, Graso kaže da će Kfor nastaviti da djeluje nepristrasno da bi garantovao bezbjednost za sve ljude.

On je dodao da su kosovske bezbjednosne snage obučavane u skladu sa njihovim izvornim mandatom i u skladu sa zakonima iz 2008. godine, a to je da pomažu civilnim vlastima u slučaju prirodnih ili drugih nepogoda i civilnoj zaštiti.

Izvor: Srna

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

Договорено

24.12.2018 07:55

Тако су договорили Вучић и Трамп.

ODGOVORITE
Name

007 БОНД

24.12.2018 08:32

Кфор и РОСУ су гарант заштите Срба у Држави Косово.Хвала им и свака част!

Name

DVE STOLICE

24.12.2018 08:56

Tramp nema vremena za Vucica,sutra ce te reci dogovorili se tramp i Dodik, SAD su jasne Srbija bi sjedila na dvije stolice,a to ne moze,isto zaba vidjela da se konji potkivaju pa i ona digla nogu,to je Dodik,Vucic sam ne zna sta da radi BIH ide u NATO, ono sto je potpisano je stvarnost za NATO a Dodik koji bi igro toplo hladno sa alijansom dokazuje da je sirov politicar i da nema sanse.

Name

Re

24.12.2018 09:45

Sta je sa Sandjakom kad cedobiti status entiteta?Dokle su stigli na tom planu?

Name

Gavro

24.12.2018 10:41

Al ga dogovori svaka mu čast.

Name

re re

24.12.2018 12:03

Posle resenja statusa Vojvodine, po redu!!

Name

Joja

24.12.2018 08:05

Mogu, imaju podrsku sad i eu i za svaki incindent Srbija bi bila optuzena sankcionisana caj i vojna sila nato agresora bi bila upotrebljena, ne treba potpisati priznanje kosova a ostale stvari istrpiti ...

ODGOVORITE
Name

zoro

24.12.2018 08:15

Sve na svijetu je krenulo naopako pa i ovo sa Kosovom. Zlo pobjeđuje ljudskost odumire. Neka nam dragi Bog pomogne ako nije kasno.

ODGOVORITE
Name

Re Zoro

24.12.2018 08:22

Dobro je jos kako ce nam biti i kakav smo zaostao narod.

Name

Re

24.12.2018 08:33

Danke Milosevic .Milosevic se dobro zajebao . Htio je teritorije a dobi jedan preko dva .Doduse sebe i porodicu je obezbjedio do ne znam kojeg koljena u Rusiji . A ljudi izginuše za ništa .. Najgore je sto se politika koju je on kreirao još uvijek gura . Dokle? Pa dok Srbi opet ne dobiju po nosu . Očigledno još nisu ništa naučili ? Vojno ne mogu vise ništa . Politički još manje. Sve sto mogu je da kukaju nad svojom sudbinom . Prijatelja nemaju. Zavadili su se sa svima. Kinezi i Rusi su ih izolovani od ostalih i sad koriste Srbiju za svoje ciljeve . Na kraju kad je iskoriste bacit će je kao ofucani krpu...

Name

Re Re

24.12.2018 10:24

Alal ti ćufte do koje granice si glup. Pa ti nisi još čuo šta se sve u svijetu promijenilo. Ti si još u povoju a mozgić će polako da se razvija. Učiti, učiti i samo učiti.

Name

kuku nama sa nama

24.12.2018 08:46

Cek samo malo dok Vule nacentrira naočare,pa cete vi cuti,hahah...dede gukni. Vule.

ODGOVORITE
Name

Pz

24.12.2018 09:56

Lova lova srbima je bilo žao dati lovu za lobiranje u ovom ludom svijetu.

Name

re pz

24.12.2018 10:18

Srbska Lobira i te kako nisi ti informisan....

Name

ELIMINATOR

24.12.2018 09:16

Kosovo republjika.

ODGOVORITE
Name

Re Eliminator

24.12.2018 10:44

Sandzak Republika Vojvodina Republika Srbija Entitet. Kako je krenulo.