Католици данас славе Бадњи дан

Католици широм свијета данас обиљежавају Бадњак, Бадњи дан или Бадњу вечер, дан прије Божића када се слави рођење Исуса Криста.

Босна и Херцеговина 24.12.2018 | 08:14
Католици данас славе Бадњи дан
Данас се врше посљедње припреме, кувају се јела и посластице, а кућа се чисти, украшава и кити се јелка. Обичај је да се под јелку стављају поклони за најмлађе који се отварају на Божић.

Данас неки вјерници посте и потпуно су се одрекли хране, док су друг јели само рибу. Омрсе се након поноћке, када наступа Божић.

Обичај је, када се окити јелка (права), да се по једна грана поклони комшијама и родбини, те се зову на бадњак.

У БиХ се на Бадњак пече прасе, а у неким дијеловима Хрватске гуска или кокошка. Прасе (гуска) се једе у поноћ, након што се дође с мисе.

Поноћка се служи у свим црквама у поноћ, а поједине цркве организују и дјечије поноћке у 20 сати како би најмлађи вјерници са својим родитељима доживјели еухаристијску свечаност рођења малога Бога.

Уз доношење пања бадњака обичај је у кућу уносити и сламу. Негдје ту сламу не простиру само по тлу већ је стављају и на сто под столњак, а затим слиједи вечера с посебно бираним јелима.

Бадњак у граду сачувао је само дјелић сеоских традиција, али слави се уз бор, кућне јаслице, уз пјевање или слушање божићних пјесама и уз посебно направљену вечеру.

Извор: Клиx

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Аxел

24.12.2018 09:13

Нека је сретан Бадњи дан свима који сутра славе Божић!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Последњи кинески цар

24.12.2018 09:37

Свима који прослављају данашњи Бадњи дан и сутрашњи Божић нека је са срећом. Свако добро, пуно здравља и среће!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ММ

24.12.2018 11:17

Свима који прослављају сутрасњи Бозиц и данасњи Бадњи дан,нека је са срецом.

Name

Сведска

24.12.2018 16:35

Не знају ни ста славе,нека узму изворну Библију гдје нигдје нема помена о некаквом бозицу,некаквом ускрсу,осликавање и обозавање некаквих светаца и друге обицаје која немају никакве везе са изворним Исусобим уцењем.

ОДГОВОРИТЕ