Katolici danas slave Badnji dan

Katolici širom svijeta danas obilježavaju Badnjak, Badnji dan ili Badnju večer, dan prije Božića kada se slavi rođenje Isusa Krista.

Bosna i Hercegovina 24.12.2018 | 08:14
Katolici danas slave Badnji dan
Danas se vrše posljednje pripreme, kuvaju se jela i poslastice, a kuća se čisti, ukrašava i kiti se jelka. Običaj je da se pod jelku stavljaju pokloni za najmlađe koji se otvaraju na Božić.

Danas neki vjernici poste i potpuno su se odrekli hrane, dok su drug jeli samo ribu. Omrse se nakon ponoćke, kada nastupa Božić.

Običaj je, kada se okiti jelka (prava), da se po jedna grana pokloni komšijama i rodbini, te se zovu na badnjak.

U BiH se na Badnjak peče prase, a u nekim dijelovima Hrvatske guska ili kokoška. Prase (guska) se jede u ponoć, nakon što se dođe s mise.

Ponoćka se služi u svim crkvama u ponoć, a pojedine crkve organizuju i dječije ponoćke u 20 sati kako bi najmlađi vjernici sa svojim roditeljima doživjeli euharistijsku svečanost rođenja maloga Boga.

Uz donošenje panja badnjaka običaj je u kuću unositi i slamu. Negdje tu slamu ne prostiru samo po tlu već je stavljaju i na sto pod stolnjak, a zatim slijedi večera s posebno biranim jelima.

Badnjak u gradu sačuvao je samo djelić seoskih tradicija, ali slavi se uz bor, kućne jaslice, uz pjevanje ili slušanje božićnih pjesama i uz posebno napravljenu večeru.

Izvor: Klix

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Axel

24.12.2018 10:13

Neka je sretan Badnji dan svima koji sutra slave Božić!

ODGOVORITE
Name

Poslednji kineski car

24.12.2018 10:37

Svima koji proslavljaju današnji Badnji dan i sutrašnji Božić neka je sa srećom. Svako dobro, puno zdravlja i sreće!

ODGOVORITE
Name

MM

24.12.2018 12:17

Svima koji proslavljaju sutrasnji Bozic i danasnji Badnji dan,neka je sa srecom.

Name

Svedska

24.12.2018 17:35

Ne znaju ni sta slave,neka uzmu izvornu Bibliju gdje nigdje nema pomena o nekakvom bozicu,nekakvom uskrsu,oslikavanje i obozavanje nekakvih svetaca i druge obicaje koja nemaju nikakve veze sa izvornim Isusobim ucenjem.

ODGOVORITE