ПСЖ-у ломе кичму!

Ситуација делује безизлазно и поново исто питање: ко одлази, Нејмар или Мбапе?

Фудбал 26.12.2018 | 00:00
ПСЖ-у ломе кичму!
Тешки су месеци пред челницима Пари Сен Жермена. Пристици на Европску кућу фудбала (УЕФА) све су већи да уведе и ред, кад је већ увела финансијски фер-плеј, те да иста правила важе за све - и за богате и за сиромашне. 

И не би до ових трзавица сигурно дошло да су глас подигли мали и сирмашни. Проблем настаје кад богати и велики ударе на богате и велике. А то су управо дешава у случају ПСЖ-а. Старим, традиционалним клубовима попут Бајерна (најгласнији у нападама на француског шампиона већ неколико година), Реала, Барселоне, Јувентуса и осталих смета што су се газде Светаца толико размахале и што желе да "купе" Лигу шампиона. УЕФА је врдала колико је могла - новац чуда чини, али не баш увек, некад су утицај, углед и везе важнији чак и од џакова пара - сада више не може и неке ствари мора да истера на чистац. У најкраћем, ПСЖ-у је објављен рат. 

Пре две недеље писали смо о опасности која прети овом клубу уколико "не испегла" књиге, сада те информације до којих је први дошао Екип потврђује истраживачки портал Медиапарт, који се позива на податке Фоотбалл Леакса. Да су у паници на Парку принчева потврђује недавна реакција челника клуба да забране прилазак новинарима Екипа стадиону, као и присуство конференцијама за медије.  

А шта заправо каже Медиапарт у данашњем тексту и шта је ново у целој причи? 

Суштина је следећа: Уколико Пари Сен Жермену не прође жалба коју је упутио органима у Ниону, у наредних шест месеци и кусур дана у клупску касу мораће од трансфера да се слије чак 170.000.000 евра како Свеци не би трпели санкције. А за такво и толико кршење финансијског фер плеја оне сигурно не би биле само новчане. Медиапарт барата поменутом цифром и процењује да ПСЖ до ње може да дође само продајом Нејмара или Килијана Мбапеа, о чему је Екип већ писао. 

Дакле, сада је јасно да Парижани нису успели да замажу очи Уефи продајом Гуедеша, Пастореа, Берчичеа и зарадом од стотинак милиона евра. Великима, а очито и моћнијима, као трн у оку и даље стоји "пакет аранжман" од преко 400.000.000 (Нејмар и Мбапе), иако је откуп младог Француза, званично, пребачен за протекло лето. 

Све у свему, оно што брине Насера Ал Келаифија јесте чињеница ПСЖ у тиму нема играча (осим Нејмара или Мбапеа) за ког може да добије 170.000.000 евра. До те цифре не би добацили ни да продају Каванија и Ди Марију (обојица превалили тридесету), а Адријен Рабио одлази им без обештећења на лето. Од фудбалера с озбиљном "финансијском тежином" ту су још Марко Верати и Бразилац Маркињос, но ради се о носиоцима, делу костура екипе и Томасу Тухелу не пада на памет да их пусти. А не треба занемарити ни ставку да кад свет зна у каквом сте проблему и те како може да вас уцењује и спушта цену...  

Па ако и дође до ситуације стани-пани, Нејмар или Мбапе, шта би одлучили Парижани? То се сада намеће као кључно питање. Нејмар је свакако већа глобална звезда, доноси више профита од маркетинга. С друге стране, Килијан Мбапе је будућност, многи ће рећи носилац неколико наредних Златних лопти. 

Тежак избор, нема шта. А але у у облику Реала, Барсе, скоро свих Енглеза листом - чекају као запете пушке.

Нема много поштења у модерном фудбалу. Сви су лицемери. Но то сад није тема. 

Суштина је да ПСЖ-у полако ломе кичму. С ове дистанце гледано ситуација је безизлазна.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар