PSŽ-u lome kičmu!

Situacija deluje bezizlazno i ponovo isto pitanje: ko odlazi, Nejmar ili Mbape?

Fudbal 26.12.2018 | 00:00
PSŽ-u lome kičmu!
Teški su meseci pred čelnicima Pari Sen Žermena. Pristici na Evropsku kuću fudbala (UEFA) sve su veći da uvede i red, kad je već uvela finansijski fer-plej, te da ista pravila važe za sve - i za bogate i za siromašne. 

I ne bi do ovih trzavica sigurno došlo da su glas podigli mali i sirmašni. Problem nastaje kad bogati i veliki udare na bogate i velike. A to su upravo dešava u slučaju PSŽ-a. Starim, tradicionalnim klubovima poput Bajerna (najglasniji u napadama na francuskog šampiona već nekoliko godina), Reala, Barselone, Juventusa i ostalih smeta što su se gazde Svetaca toliko razmahale i što žele da "kupe" Ligu šampiona. UEFA je vrdala koliko je mogla - novac čuda čini, ali ne baš uvek, nekad su uticaj, ugled i veze važniji čak i od džakova para - sada više ne može i neke stvari mora da istera na čistac. U najkraćem, PSŽ-u je objavljen rat. 

Pre dve nedelje pisali smo o opasnosti koja preti ovom klubu ukoliko "ne ispegla" knjige, sada te informacije do kojih je prvi došao Ekip potvrđuje istraživački portal Mediapart, koji se poziva na podatke Football Leaksa. Da su u panici na Parku prinčeva potvrđuje nedavna reakcija čelnika kluba da zabrane prilazak novinarima Ekipa stadionu, kao i prisustvo konferencijama za medije.  

A šta zapravo kaže Mediapart u današnjem tekstu i šta je novo u celoj priči? 

Suština je sledeća: Ukoliko Pari Sen Žermenu ne prođe žalba koju je uputio organima u Nionu, u narednih šest meseci i kusur dana u klupsku kasu moraće od transfera da se slije čak 170.000.000 evra kako Sveci ne bi trpeli sankcije. A za takvo i toliko kršenje finansijskog fer pleja one sigurno ne bi bile samo novčane. Mediapart barata pomenutom cifrom i procenjuje da PSŽ do nje može da dođe samo prodajom Nejmara ili Kilijana Mbapea, o čemu je Ekip već pisao. 

Dakle, sada je jasno da Parižani nisu uspeli da zamažu oči Uefi prodajom Guedeša, Pastorea, Berčičea i zaradom od stotinak miliona evra. Velikima, a očito i moćnijima, kao trn u oku i dalje stoji "paket aranžman" od preko 400.000.000 (Nejmar i Mbape), iako je otkup mladog Francuza, zvanično, prebačen za proteklo leto. 

Sve u svemu, ono što brine Nasera Al Kelaifija jeste činjenica PSŽ u timu nema igrača (osim Nejmara ili Mbapea) za kog može da dobije 170.000.000 evra. Do te cifre ne bi dobacili ni da prodaju Kavanija i Di Mariju (obojica prevalili tridesetu), a Adrijen Rabio odlazi im bez obeštećenja na leto. Od fudbalera s ozbiljnom "finansijskom težinom" tu su još Marko Verati i Brazilac Markinjos, no radi se o nosiocima, delu kostura ekipe i Tomasu Tuhelu ne pada na pamet da ih pusti. A ne treba zanemariti ni stavku da kad svet zna u kakvom ste problemu i te kako može da vas ucenjuje i spušta cenu...  

Pa ako i dođe do situacije stani-pani, Nejmar ili Mbape, šta bi odlučili Parižani? To se sada nameće kao ključno pitanje. Nejmar je svakako veća globalna zvezda, donosi više profita od marketinga. S druge strane, Kilijan Mbape je budućnost, mnogi će reći nosilac nekoliko narednih Zlatnih lopti. 

Težak izbor, nema šta. A ale u u obliku Reala, Barse, skoro svih Engleza listom - čekaju kao zapete puške.

Nema mnogo poštenja u modernom fudbalu. Svi su licemeri. No to sad nije tema. 

Suština je da PSŽ-u polako lome kičmu. S ove distance gledano situacija je bezizlazna.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar