Инциденти, прекид и драма! Партизан поражен од Цедевите!

Кошаркаши Партизана поражени су пред домаћом публиком од Цедевите са 76:71 у 12. колу АБА лиге.  Агонија Партизана, прекид и реванш Цедевите! Црно-бели изгубили дерби, након најлошијег шутерског издања ове сезоне. Меч у самом финишу био прекинут око 20 минута, наводно јер је центар гостију Андрија Стипановић погођен у главу предметом са трибина.  Страшни Пулен, прекид у Пиониру и Партизанова пропуштена шанса у дербију Јадрана! Хрватски шампион славио са 76:71.

Кошарка 22.12.2018 | 23:00
Инциденти, прекид и драма! Партизан поражен од Цедевите!
Велика мрља је бачена на овај дуел у завршници када су навијачи предметом погодили Андрију Стипановића у главу. Судије су тада одлучиле да напусте терен и уследио је прекид од 20 минута.

Дуго се чекало на наставак и када се испразнио један део трибине арбитри су се вратили на паркет. Меч је већ тада био одлучен, пошто је Цедевита водила са +6 (74:68) на 20 секунди до краја.

Када се меч наставио Пејџ је успео да погоди за три поена, међутим то је било све што смо видели. Цедевита је на крају славила са 76:71. 

У веома важној утакмици за плеј-оф регионалног такмичења, црно-бели нису успели да славе и сада се налазе на два тријумфа од екипе из Загреба. Цедевита се овом победом реванширала Партизану за пораз у првом делу АБА лиге. 

Најефикаснији у победничком саставу био је Џејкоб Пулен са 19 поена, Мурић и Кобс су убацили по 13, док је Стипановић постигао 12, уз 11 скокова. 

Партизан је предводио Пејџ са 14, Лендејл и Величковић са 12, док је Маринковић убацио 10.

Београдски тим имао је велики број прилика у последњој деоници да преузме вођство и контролу над мечом, међутим очајни проценти шута ће их коштати победе. 

Никако црно-бели нису успели да пронађу прави ритам, мучили су се у нападу, а Цедевита је имала више расположених играча. Када је такво стање на терену, онда је просто немогуће победити. 

Од старта меча могло је да се види да ће ово бити тврд меч. Играле су се јаке одбране, такође су се машили отворени шутеви и генерално је била велика борба на терену. 

Цедевита је успела у другој деоници да се "одлепи" на +14, а на паузу се отишло са резултатом 42:30 за клуб из Загреба. Партизан је јако кренуо трећу деоницу, направили су велику серију, али је Цедевита успела да одбије налет. 

У четвртој деоници, баш као што смо и написали, Партизан је имао много шанси и када није успео да их искористи, логично дошао је пораз. На крају се десио и поменути инцидент и претпостављамо да ће обе екипе хтети што пре да забораве меч.

Након еуфорије - отрежњење!

У дербију 12. кола АБА лиге, Партизан (скор 6-6) - Цедевита (8-4) 71:76 (18:17, 12:25, 24:18, 17:16)!

Екипа Андрее Тринкијерија је после четири узастопне победе у два такмичења имала шансу да уз помоћ 6.000 навијача избије на треће место, али не само да црно-бели нису дошли до бодова, већ су Загрепчани надокнадили "минус три" из првог кола (84:87) и "са каматом" се реванширали за пораз на свом терену.

Тако 10 кола пре краја такмичења имају две победе више од Партизана, као директног ривала за пласман у плеј-оф, а уз то и бољи међусобни скор.

Додатну сенку на утакмицу бацио је део публике, који је клупу гостију периодично засипао тврдим предметима и петардама. Због тога су судије 20 секунди пре краја отишле у свлачионицу, а меч је настављен тек после 20 минута, након пражњења дела трибина.

Према незваничним информацијама, гости су се пожалили да је њихов центар Андрија Стипановић погођен у главу при одласку на тајм-аут, када су навијачи непримерено реаговали на радовање Еда Мурића због постигнуте преломне тројке.

За разлику од утакмице против Турк Телекома три дана раније, када је обезбеђен пласман у Топ 16 фазу Еврокупа, црно-бели нису имали добар почетак. Како је време одмицало, постало је јасно зашто се искусни Тринкијери прибојавао и рекао да би његовом тиму било лакше када би му у госте дошли ЦСКА или Фенербахче.

Загрепчани су играли стрпљиво у нападу, преко снажног Стипановића су контролисали скок, док су у одбрани брзо препознали да играчи Партизана нису при шуту.

У првој четвртини су црно-бели гађали тројке 2/9, на полувремену 3/16 и остали "хладни" до краја меча - 6/32, односно 18,8 одсто. Горе од до сада најгорих 20 одсто на гостовању Крки (5/25).

На другој страни је добро познати Џејкоб Пулен погодио прва три шута за три поена, у другој четвртини му се прикључио Едо Мурић и Цедевита је у 19. минуту имала максималних "плус 14" (28:42).

Црно-бели су у трећој четвртини показали реакцију, постали агресивнији у одбрани и максимално присутни у офанзивном скоку. То им је било довољно да приђу на 43:44 у 24. минуту и 59:60 у 33. минуту, али даље од тога нису могли.

Прилика је било напретек, међутим, промашаји су се ређали један за другим, не само са преко 6,75 метара (Раде Загорац при 59:60 није успео да донесе вођство), него и из рекета.

На крају је у корист уморне и уздрмане, али чврсте, квалитетне Цедевите, "преломио" бивши играч Партизана, Едо Мурић, у свом првом наступу за нови клуб.

Погодио је тројку за "плус шест" 20 секунди пре краја, након чега је уследио поменути прекид, а онда тројка индиспонираног Маркуса Пејџа (71:74) и два слободна бацања Елџина Кука, којима је стављена тачка на овај дерби.

Црно-белима идуће суботе следи гостовање Олимпији, док Цедевита дочекује Задар.

Партизан је пао у Пиониру, Цедевита је у 12. колу Јадранске лиге славила са 76:71 прекинула низ од четири победе црно-белих и истовремено се реванширала Београђанима за пораз на почетку сезоне. Утакмицу је обележио и прекид на 20 секунди пре краја, када су судије напустиле терен јер је публика убацивала упаљаче у терен и гађала клупу гостију.

Прекид је трајао скоро пола сата, судије су, на интервенцију клупе Цедевите, одлучиле да се не игра док се не испразни део трибине.

Хрватски шампион био је бољи, у већем делу утакмице је контролисао игру и резултат, а Партизан очигледно није успео да „врати главу“ на такмичарски ниво после победе над Турк Телекомом и емотивног пражњења.

Овај пораз свакако представља Партизанов корак уназад у борби за место које води у плеј-оф, поготово јер је дошао у дуелу са директним конкурентом. Џејкоб Пулен је са 19 поена био најефикаснији у победничкој екипи (убацио је пет тројки из девет покушаја), Џастин Кобс и Едо Мурићдодали су по 13. Маркус Пејџ дао је 14 поена, а Новица Величковић је имао 12. 

Није ни овај пут могло без драме, јер је Партизан успео да приђе на минус три пола минута пре краја, украли су црно-бели потом лопту, али је Пејџ промашио полагање, а Мурић погодио тројку.

Партизан је поново имао проблем са извођењем слободних бацања, а нешто слично смо видели и пре неколико дана против Турк Телекома. Такође, проценат шута за три поена црно-белих био је знатно испод нивоа у односу на неке претходне мечеве.

Ако су у првој четвртини, попут боксера, Партизан и Цедевита наизменично задавали ударце један другом, онда је други квартал у потпуности припао екипи хрватског шампиона.

Очекивано, Џејкоб Пулен је одиграо на високом нивоу, спаковао „гомилу“ тројки и још једном потврдио да се ради о једном од најбољи странаца у историји Јадранске лиге.

Иако америчког плејмејкера није ишао шут за два поена, бомбардовао је црно-беле са веће удаљености и, уз бившег играча Партизана Еда Мурића, био најзаслужнији што је Цедевита у завршници првог полувремена стекла великих 12 поена вишка.

После великог одмора Партизанови играчи су се вратили на терен агресивнији и за нијансу борбенији и то је одмах донело резултат, па су се црно-бели приближили на три поена заостатка (44:41) и имали су напад за изједначење.

Како домаћи нису искористили ту прилику, стигла их је казна. Цедевита је одбила налет, опет захваљујући Пулену и задржала одређену мирноћу у игри уочи последње деонице.

Затегао је Партизан одбрану на старту последње четвртине, пробудио се Раде Загорац, црно-бели су одлично скакали у нападу и стигли на минус један (59:60). Испоставило се, ипак, да је Цедевита довољно искусна и квалитетна екипа да не подлегне притиску са трибина. 

ПАРТИЗАН: Пејџ 14 (шут за два 2/7, тројке 2/8, 5ск, 5ас), Си 8 (тројке 2/5, 3ас), Маринковић 11 (тројке 1/4), Гегић, Величковић 12 (6ск), Пецарски, Танасковић, Загорац 10 (тројке 1/8, 6ск, 2ас, 2укр), Јанковић, Лендејл 12 (10ск, 2блк), Гагић 4, Николић.

ЦЕДЕВИТА: Пулен 19 (тројке 5/9, 6ск, 3ас), Кобс 13 (4ас), Крушлин 10, Катић, Бајо, Стипановић 12 (11ск, 3ас), Бошњак, Кук 7 (7ск, 2ас), Рамљак 2 (5ск, 3ас), Мустапић, Мурић 13 (тројке 3/6, 8ск).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар