Incidenti, prekid i drama! Partizan poražen od Cedevite!

Košarkaši Partizana poraženi su pred domaćom publikom od Cedevite sa 76:71 u 12. kolu ABA lige.  Agonija Partizana, prekid i revanš Cedevite! Crno-beli izgubili derbi, nakon najlošijeg šuterskog izdanja ove sezone. Meč u samom finišu bio prekinut oko 20 minuta, navodno jer je centar gostiju Andrija Stipanović pogođen u glavu predmetom sa tribina.  Strašni Pulen, prekid u Pioniru i Partizanova propuštena šansa u derbiju Jadrana! Hrvatski šampion slavio sa 76:71.

Košarka 22.12.2018 | 23:00
Incidenti, prekid i drama! Partizan poražen od Cedevite!
Velika mrlja je bačena na ovaj duel u završnici kada su navijači predmetom pogodili Andriju Stipanovića u glavu. Sudije su tada odlučile da napuste teren i usledio je prekid od 20 minuta.

Dugo se čekalo na nastavak i kada se ispraznio jedan deo tribine arbitri su se vratili na parket. Meč je već tada bio odlučen, pošto je Cedevita vodila sa +6 (74:68) na 20 sekundi do kraja.

Kada se meč nastavio Pejdž je uspeo da pogodi za tri poena, međutim to je bilo sve što smo videli. Cedevita je na kraju slavila sa 76:71. 

U veoma važnoj utakmici za plej-of regionalnog takmičenja, crno-beli nisu uspeli da slave i sada se nalaze na dva trijumfa od ekipe iz Zagreba. Cedevita se ovom pobedom revanširala Partizanu za poraz u prvom delu ABA lige. 

Najefikasniji u pobedničkom sastavu bio je Džejkob Pulen sa 19 poena, Murić i Kobs su ubacili po 13, dok je Stipanović postigao 12, uz 11 skokova. 

Partizan je predvodio Pejdž sa 14, Lendejl i Veličković sa 12, dok je Marinković ubacio 10.

Beogradski tim imao je veliki broj prilika u poslednjoj deonici da preuzme vođstvo i kontrolu nad mečom, međutim očajni procenti šuta će ih koštati pobede. 

Nikako crno-beli nisu uspeli da pronađu pravi ritam, mučili su se u napadu, a Cedevita je imala više raspoloženih igrača. Kada je takvo stanje na terenu, onda je prosto nemoguće pobediti. 

Od starta meča moglo je da se vidi da će ovo biti tvrd meč. Igrale su se jake odbrane, takođe su se mašili otvoreni šutevi i generalno je bila velika borba na terenu. 

Cedevita je uspela u drugoj deonici da se "odlepi" na +14, a na pauzu se otišlo sa rezultatom 42:30 za klub iz Zagreba. Partizan je jako krenuo treću deonicu, napravili su veliku seriju, ali je Cedevita uspela da odbije nalet. 

U četvrtoj deonici, baš kao što smo i napisali, Partizan je imao mnogo šansi i kada nije uspeo da ih iskoristi, logično došao je poraz. Na kraju se desio i pomenuti incident i pretpostavljamo da će obe ekipe hteti što pre da zaborave meč.

Nakon euforije - otrežnjenje!

U derbiju 12. kola ABA lige, Partizan (skor 6-6) - Cedevita (8-4) 71:76 (18:17, 12:25, 24:18, 17:16)!

Ekipa Andree Trinkijerija je posle četiri uzastopne pobede u dva takmičenja imala šansu da uz pomoć 6.000 navijača izbije na treće mesto, ali ne samo da crno-beli nisu došli do bodova, već su Zagrepčani nadoknadili "minus tri" iz prvog kola (84:87) i "sa kamatom" se revanširali za poraz na svom terenu.

Tako 10 kola pre kraja takmičenja imaju dve pobede više od Partizana, kao direktnog rivala za plasman u plej-of, a uz to i bolji međusobni skor.

Dodatnu senku na utakmicu bacio je deo publike, koji je klupu gostiju periodično zasipao tvrdim predmetima i petardama. Zbog toga su sudije 20 sekundi pre kraja otišle u svlačionicu, a meč je nastavljen tek posle 20 minuta, nakon pražnjenja dela tribina.

Prema nezvaničnim informacijama, gosti su se požalili da je njihov centar Andrija Stipanović pogođen u glavu pri odlasku na tajm-aut, kada su navijači neprimereno reagovali na radovanje Eda Murića zbog postignute prelomne trojke.

Za razliku od utakmice protiv Turk Telekoma tri dana ranije, kada je obezbeđen plasman u Top 16 fazu Evrokupa, crno-beli nisu imali dobar početak. Kako je vreme odmicalo, postalo je jasno zašto se iskusni Trinkijeri pribojavao i rekao da bi njegovom timu bilo lakše kada bi mu u goste došli CSKA ili Fenerbahče.

Zagrepčani su igrali strpljivo u napadu, preko snažnog Stipanovića su kontrolisali skok, dok su u odbrani brzo prepoznali da igrači Partizana nisu pri šutu.

U prvoj četvrtini su crno-beli gađali trojke 2/9, na poluvremenu 3/16 i ostali "hladni" do kraja meča - 6/32, odnosno 18,8 odsto. Gore od do sada najgorih 20 odsto na gostovanju Krki (5/25).

Na drugoj strani je dobro poznati Džejkob Pulen pogodio prva tri šuta za tri poena, u drugoj četvrtini mu se priključio Edo Murić i Cedevita je u 19. minutu imala maksimalnih "plus 14" (28:42).

Crno-beli su u trećoj četvrtini pokazali reakciju, postali agresivniji u odbrani i maksimalno prisutni u ofanzivnom skoku. To im je bilo dovoljno da priđu na 43:44 u 24. minutu i 59:60 u 33. minutu, ali dalje od toga nisu mogli.

Prilika je bilo napretek, međutim, promašaji su se ređali jedan za drugim, ne samo sa preko 6,75 metara (Rade Zagorac pri 59:60 nije uspeo da donese vođstvo), nego i iz reketa.

Na kraju je u korist umorne i uzdrmane, ali čvrste, kvalitetne Cedevite, "prelomio" bivši igrač Partizana, Edo Murić, u svom prvom nastupu za novi klub.

Pogodio je trojku za "plus šest" 20 sekundi pre kraja, nakon čega je usledio pomenuti prekid, a onda trojka indisponiranog Markusa Pejdža (71:74) i dva slobodna bacanja Eldžina Kuka, kojima je stavljena tačka na ovaj derbi.

Crno-belima iduće subote sledi gostovanje Olimpiji, dok Cedevita dočekuje Zadar.

Partizan je pao u Pioniru, Cedevita je u 12. kolu Jadranske lige slavila sa 76:71 prekinula niz od četiri pobede crno-belih i istovremeno se revanširala Beograđanima za poraz na početku sezone. Utakmicu je obeležio i prekid na 20 sekundi pre kraja, kada su sudije napustile teren jer je publika ubacivala upaljače u teren i gađala klupu gostiju.

Prekid je trajao skoro pola sata, sudije su, na intervenciju klupe Cedevite, odlučile da se ne igra dok se ne isprazni deo tribine.

Hrvatski šampion bio je bolji, u većem delu utakmice je kontrolisao igru i rezultat, a Partizan očigledno nije uspeo da „vrati glavu“ na takmičarski nivo posle pobede nad Turk Telekomom i emotivnog pražnjenja.

Ovaj poraz svakako predstavlja Partizanov korak unazad u borbi za mesto koje vodi u plej-of, pogotovo jer je došao u duelu sa direktnim konkurentom. Džejkob Pulen je sa 19 poena bio najefikasniji u pobedničkoj ekipi (ubacio je pet trojki iz devet pokušaja), Džastin Kobs i Edo Murićdodali su po 13. Markus Pejdž dao je 14 poena, a Novica Veličković je imao 12. 

Nije ni ovaj put moglo bez drame, jer je Partizan uspeo da priđe na minus tri pola minuta pre kraja, ukrali su crno-beli potom loptu, ali je Pejdž promašio polaganje, a Murić pogodio trojku.

Partizan je ponovo imao problem sa izvođenjem slobodnih bacanja, a nešto slično smo videli i pre nekoliko dana protiv Turk Telekoma. Takođe, procenat šuta za tri poena crno-belih bio je znatno ispod nivoa u odnosu na neke prethodne mečeve.

Ako su u prvoj četvrtini, poput boksera, Partizan i Cedevita naizmenično zadavali udarce jedan drugom, onda je drugi kvartal u potpunosti pripao ekipi hrvatskog šampiona.

Očekivano, Džejkob Pulen je odigrao na visokom nivou, spakovao „gomilu“ trojki i još jednom potvrdio da se radi o jednom od najbolji stranaca u istoriji Jadranske lige.

Iako američkog plejmejkera nije išao šut za dva poena, bombardovao je crno-bele sa veće udaljenosti i, uz bivšeg igrača Partizana Eda Murića, bio najzaslužniji što je Cedevita u završnici prvog poluvremena stekla velikih 12 poena viška.

Posle velikog odmora Partizanovi igrači su se vratili na teren agresivniji i za nijansu borbeniji i to je odmah donelo rezultat, pa su se crno-beli približili na tri poena zaostatka (44:41) i imali su napad za izjednačenje.

Kako domaći nisu iskoristili tu priliku, stigla ih je kazna. Cedevita je odbila nalet, opet zahvaljujući Pulenu i zadržala određenu mirnoću u igri uoči poslednje deonice.

Zategao je Partizan odbranu na startu poslednje četvrtine, probudio se Rade Zagorac, crno-beli su odlično skakali u napadu i stigli na minus jedan (59:60). Ispostavilo se, ipak, da je Cedevita dovoljno iskusna i kvalitetna ekipa da ne podlegne pritisku sa tribina. 

PARTIZAN: Pejdž 14 (šut za dva 2/7, trojke 2/8, 5sk, 5as), Si 8 (trojke 2/5, 3as), Marinković 11 (trojke 1/4), Gegić, Veličković 12 (6sk), Pecarski, Tanasković, Zagorac 10 (trojke 1/8, 6sk, 2as, 2ukr), Janković, Lendejl 12 (10sk, 2blk), Gagić 4, Nikolić.

CEDEVITA: Pulen 19 (trojke 5/9, 6sk, 3as), Kobs 13 (4as), Krušlin 10, Katić, Bajo, Stipanović 12 (11sk, 3as), Bošnjak, Kuk 7 (7sk, 2as), Ramljak 2 (5sk, 3as), Mustapić, Murić 13 (trojke 3/6, 8sk).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar