ПЛ: Можда је, ипак, било до Муриња?

Солскјер дебитовао победом – Јунајтед "размонтирао" Кардиф! Фудбалери Манчестер јунајтеда били су убедљиви против Кардифа 5:1, на тренерском дебију Оле Гунара Солскјера у 18. колу Премијер лиге.  Жозе отишао, Јунајтед заиграо: Прва петарда од Фергија! У првој утакмици под Оле Гунаром Солксјером, "црвени ђаволи" убедљиво победили у Кардифу.  Солскјер спустио ручну, Јунајтед олупао Кардиф у најбољем мечу сезоне! Бруталних 5:1 у Велсу!

Фудбал 22.12.2018 | 22:50
ПЛ: Можда је, ипак, било до Муриња?
Јунајтед је у гостима за полувреме успео да постигне три гола што у ери Жозеа Муриња готово никад није могло да се очекује.

Након што је Мурињо отпуштен, кормило тима је до краја сезоне преузео Солскјер и већ у првој утакмици некадашњи нападач се може похвалити да је тим "прорадио".

"Црвени ђаволи" су повели голом Маркуса Рашфорда већ у трећем минуту утакмице. Рашфорд је лукаво и маестрално извео слободан ударац са тридесетак метара у контра угао и Етериџ је по први пут био савладан. 

Предност дуплира Андер Ерера страшном параболом која је бежала од руку голмана у 29. минуту. Погба га је пронашао на десној страни, Ерера се наместио и оставио голмана Кардифа да само улепша гол парадом. 

Кардиф успева да преполови заостатак пеналом који је у 38. минуту искористио Камараса. Три минута после тога "ђаволи" одигравају неколико брзих додавања која паралишу одбрану Кардифа, Марсијал улази у гол шансу и лепу акцију крунише трећим голом Јунајтеда. 

Лингард је у 57. минуту био у залету, прошао је кроз неколико играча домаћих који га унутар шеснаестерца обарају, а он преузима одговорност када је судија Мајкл Оливер по други пут на утакмици показао ка белој тачки. Дао је гол и Манчестер је повео са 4:1. 

Исти играч је поставио и коначан резултат у 90. минуту када га је проиграо Погба, а Лингард обишао Етериџа и лагано пласирао лопту у празну мрежу за 5:1. Јунајтед је тријумфом прескочио Вотфорд на табели и сада је шести са 29 бодова. Кардиф је на 17. месту са 14 бодова.

Жозе Мурињо је отишао, а Манчестер јунајтед је проиграо!

Да ли је Оле Гунар Солскјер донео чаробни штапић или је ипак било и до екипе, а не само до отпуштеног Португалца, тек "црвени ђаволи" су рафално реаговали на промену менаџера и напунили мрежу Кардифа у гостима.

Штавише, Манчестер јунајтед је први пут од 2013. године постигао пет голова у премијерлигашкој утакмици. То се догодило на опроштају сер Алекс Фергусона од клупе, па тек вечерас, на дебију његовог некадашњег ученика:

Кардиф - Манчестер јунајтед 1:5 (1:3)

Солскјер је на дебију на клупи "ђавола" вратио у први тим Пола Погбу, као и Антонија Марсија, а извео из "старних 11" Ромелуа Лукакуа и екипа због тога није трпела. Напротив.

Маркус Рашфорд заиграо је у средини напада и већ после 200 секунди утакмице показао да је ово неки други Јунајтед у односу на оно што смо гледали до сада. Вундеркинд из Манчестера постигао је гол из "слободњака" са 25 метара најавио вече свог тима у Кардифу.

Није прошло много, а Андер Ерера је у 29. минуту прихватио лопту од Пола Погбе, "опалио" са дистанце и уз помоћ једног дефанзивца Кардифа савладао Нила Етериџа за 0:2 и најаву тријумфа, на који није утицао ни гол Виктора Камарасе из пенала за 1:2 после Рашфордовог играња руком.

И Солскјер верује Матићу

Српски везиста Немања Матић је и код Солскјера важан у везном реду Јунајтеда. У Кардифу је био на терену од почетка до 87. минута, када га је заменио Маруан Фелаини.

Веома лепа акција практичног целог напада гостију у 41. минуту претходила је голу Марсијала за 1:3. Већ тада је било лако претпоставити како ће се завршити утакмица и да ће Солскјер по добру памтити повратак на стадион на којем је такође радио као менаџер.

Џеси Лингард, асистент код трећег гола, искористио је пенал за 1:4, а у 90. минуту је поставио и коначних 1:5, обишавши голмана после још једне асистенције Пола Погбе.

"Црвени ђаволи" тако су показали знаке живота и одиграли партију какву нису ни изблиза пружили од почетка сезоне. Овим тријумфом су остали шести на табели, али сада са осам поена минуса у односу на четвртопласирани Челси, који је у суботу изгубио код куће против Лестера.

Жалио се Жозе Мурињо на квалитет играча, па на њихов менталите, жалио се на недовољну подршку врхушке клуба, на мало новца за појачање и што његова није последња кад су трансфери у питању. А на крају ће можда Јунајтед зажалити што га није раније сменио. Оле Гунар Солскјер није могао да уради много тога за ових пар дана на клупи Манчестер јунајтеда, али је свакако успео да врати осмех на лица играча. И пре свега – пусти их да играју фудбал. Вечерас га је Јунајтед баш играо. Као ниједном ове сезоне. Кардиф Сити је био тај несрећник који се присетио како је то било некад, кад су Црвени ђаволи малтретирали Премијер лигу. Вечерас 5:1 за госте из Манчестера, а могло је да буде и много, много више.

Јунајтед је доминирао, Јунајтед је нападао, Јунајтед је изгледао онако како навијачи навикнути на успехе желе да изгледа. Мурињо је клубу и донео неке резултате, али овакву игру једноставно није умео да направи. Нити је умео да са појединим играчима одржава добре односе. Тек ћемо видети колико ће Солскјер моћи, али кренуло је добро.

У односу на тим који је пре недељу дана понижен у судару са Ливерпулом, није било Ерика Бајија, Диога Далота, Матеа Дармијана и ровитог Ромелуа Лукакуа. Уместо њих ту су били Фил Џонс, Лук Шо, Антони Марсијал и наравно Пол Погба. И сви као да су на терен истрчали са јасном намерном да публици објасне да сва ова досадашња пострања нису била искључиво њихова кривица. Љубитељи теорија завере можда ће овакву игру схватити и као доказ да је свлачионица бушила Муриња. Ако је и тако, бар смо вечерас јасно видели да је нешто било и до Посебног. Нешто се ту просто није поклопило.

У Кардифу – сасвим друга прича. Посед лопте 76/24 у корист Јунајтеда, а био би и већи да после вођства од 4:1 гости нису повукли ручну. У шутевима 15/8 или 7/2 кад причамо о оним у оквир гола, а и ту се Кардиф поправио тек када је утакмица одлучена. У једном тренутку, Јунајтед је имао посед лопте од 80 одсто и осам шутева наспрам једног Кардифовог.

Приде то није била тек јалова иницијатива и очајнички покушаји. Јунајтед је имао идеју у игри, још битније имао је слободу да крене напред. Прво Маркус Рашфорд из слободног ударца, па Андер Ерера са 25 метара, па после поготка Виктора Камараса са пенала који то можда и није био феноменална акција која ја подсетила на најславније дане офанзивног Јунајтеда у ери сер Алекса Фергусона.

Марсијал до Погбе, овај до Лингарда, па назад до Марсијала. Тако просто, а тако генијално.

После тих бруталних 45 минута Јунајтед је могао да успори, мада је и на почетку другог полувремена био тај који је диктирао темпо. Тек кад је Џеси Лингард – још један од играча које је Мурињо умео да искритикује – изнудио пенал и сам га претворио у гол за 4:1, Кардиф је добио дозволи да понешто и одигра. Не много, али бар је добио лопту у ноге. До тада једва да ју је видео. За крај, Лингард још једном, на Погбин пас – ни он скоро није био овако добар - чинило се да Јунајтед може до гола кадгод пожели.

Једна ласта не чини пролеће, па ни ова једна блистава партија не значи да је Солскјер револуционар који ће Манчестер јунајтед вратити у сам врх острвског фудбала. Али бар су навијачи добили повода да сањаре да то јесте случај. Критичари Жозеа Муриња добили су повода да наставе да шире тезу да је Посебног прегазило време и да он више није тренер за највеће клубове.

Истина је увек негде на средини. Уз овакву игру Јунајтед то неће бити. Оваквом Јунајтеду место је у врху.

ПРЕМИЈЕР ЛИГА 17. КОЛО РЕЗУЛТАТИ:

Арсенал - Барнли 3:1 (1:0)
/Обамејанг 14, 48, Ивоби 90+3 - Барнс 63/

Борнмут - Брајтон 2:0 (1:0)
/Брукс 21, 77/

Челси - Лестер 0:1 (0:0)
/Варди 51/

Хадерсфилд - Саутемптон 1:3 (0:2)
/Билинг 58 - Редмонд 15, Ингс 42, Обафеми 71/

Манчестер сити - Кристал Палас 2:3 (1:2)
/Гундоган 27, Де Брујне 85 - Шлуп 33, Таунсенд 35, Миливојевић 51п/

Њукасл - Фулам 0:0

Вест Хем - Вотфорд 0:2 (0:1)
/Дини 30п, Делофеу 87/

Кардиф - Манчестер јунајтед 1:5

недеља

Евертон - Тотенхем (17.00)

одиграно у петак:

Вулверхемптон - Ливерпул 0:2 (0:1)
/Салах 18, Ван Дајк 68/

ТАБЕЛА: Ливерпул 48, Манчестер сити 44, Тотенхем (-1) 39, Челси 37, Арсенал 37, Манчестер јунајтед 29, Вотфорд 27, Борнмут 26, Лестер 25, Вулверхемптон 25, Евертон (-1) 24, Вест Хем 24, Брајтон 21, Кристал Палас 18, Њукасл 17, Кардиф (-1) 14, Саутемптон 15, Барнли 12, Хадерсфилд 10, Фулам 10.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар