PL: Možda je, ipak, bilo do Murinja?

Solskjer debitovao pobedom – Junajted "razmontirao" Kardif! Fudbaleri Mančester junajteda bili su ubedljivi protiv Kardifa 5:1, na trenerskom debiju Ole Gunara Solskjera u 18. kolu Premijer lige.  Žoze otišao, Junajted zaigrao: Prva petarda od Fergija! U prvoj utakmici pod Ole Gunarom Solksjerom, "crveni đavoli" ubedljivo pobedili u Kardifu.  Solskjer spustio ručnu, Junajted olupao Kardif u najboljem meču sezone! Brutalnih 5:1 u Velsu!

Fudbal 22.12.2018 | 22:50
PL: Možda je, ipak, bilo do Murinja?
Junajted je u gostima za poluvreme uspeo da postigne tri gola što u eri Žozea Murinja gotovo nikad nije moglo da se očekuje.

Nakon što je Murinjo otpušten, kormilo tima je do kraja sezone preuzeo Solskjer i već u prvoj utakmici nekadašnji napadač se može pohvaliti da je tim "proradio".

"Crveni đavoli" su poveli golom Markusa Rašforda već u trećem minutu utakmice. Rašford je lukavo i maestralno izveo slobodan udarac sa tridesetak metara u kontra ugao i Eteridž je po prvi put bio savladan. 

Prednost duplira Ander Erera strašnom parabolom koja je bežala od ruku golmana u 29. minutu. Pogba ga je pronašao na desnoj strani, Erera se namestio i ostavio golmana Kardifa da samo ulepša gol paradom. 

Kardif uspeva da prepolovi zaostatak penalom koji je u 38. minutu iskoristio Kamarasa. Tri minuta posle toga "đavoli" odigravaju nekoliko brzih dodavanja koja parališu odbranu Kardifa, Marsijal ulazi u gol šansu i lepu akciju kruniše trećim golom Junajteda. 

Lingard je u 57. minutu bio u zaletu, prošao je kroz nekoliko igrača domaćih koji ga unutar šesnaesterca obaraju, a on preuzima odgovornost kada je sudija Majkl Oliver po drugi put na utakmici pokazao ka beloj tački. Dao je gol i Mančester je poveo sa 4:1. 

Isti igrač je postavio i konačan rezultat u 90. minutu kada ga je proigrao Pogba, a Lingard obišao Eteridža i lagano plasirao loptu u praznu mrežu za 5:1. Junajted je trijumfom preskočio Votford na tabeli i sada je šesti sa 29 bodova. Kardif je na 17. mestu sa 14 bodova.

Žoze Murinjo je otišao, a Mančester junajted je proigrao!

Da li je Ole Gunar Solskjer doneo čarobni štapić ili je ipak bilo i do ekipe, a ne samo do otpuštenog Portugalca, tek "crveni đavoli" su rafalno reagovali na promenu menadžera i napunili mrežu Kardifa u gostima.

Štaviše, Mančester junajted je prvi put od 2013. godine postigao pet golova u premijerligaškoj utakmici. To se dogodilo na oproštaju ser Aleks Fergusona od klupe, pa tek večeras, na debiju njegovog nekadašnjeg učenika:

Kardif - Mančester junajted 1:5 (1:3)

Solskjer je na debiju na klupi "đavola" vratio u prvi tim Pola Pogbu, kao i Antonija Marsija, a izveo iz "starnih 11" Romelua Lukakua i ekipa zbog toga nije trpela. Naprotiv.

Markus Rašford zaigrao je u sredini napada i već posle 200 sekundi utakmice pokazao da je ovo neki drugi Junajted u odnosu na ono što smo gledali do sada. Vunderkind iz Mančestera postigao je gol iz "slobodnjaka" sa 25 metara najavio veče svog tima u Kardifu.

Nije prošlo mnogo, a Ander Erera je u 29. minutu prihvatio loptu od Pola Pogbe, "opalio" sa distance i uz pomoć jednog defanzivca Kardifa savladao Nila Eteridža za 0:2 i najavu trijumfa, na koji nije uticao ni gol Viktora Kamarase iz penala za 1:2 posle Rašfordovog igranja rukom.

I Solskjer veruje Matiću

Srpski vezista Nemanja Matić je i kod Solskjera važan u veznom redu Junajteda. U Kardifu je bio na terenu od početka do 87. minuta, kada ga je zamenio Maruan Felaini.

Veoma lepa akcija praktičnog celog napada gostiju u 41. minutu prethodila je golu Marsijala za 1:3. Već tada je bilo lako pretpostaviti kako će se završiti utakmica i da će Solskjer po dobru pamtiti povratak na stadion na kojem je takođe radio kao menadžer.

Džesi Lingard, asistent kod trećeg gola, iskoristio je penal za 1:4, a u 90. minutu je postavio i konačnih 1:5, obišavši golmana posle još jedne asistencije Pola Pogbe.

"Crveni đavoli" tako su pokazali znake života i odigrali partiju kakvu nisu ni izbliza pružili od početka sezone. Ovim trijumfom su ostali šesti na tabeli, ali sada sa osam poena minusa u odnosu na četvrtoplasirani Čelsi, koji je u subotu izgubio kod kuće protiv Lestera.

Žalio se Žoze Murinjo na kvalitet igrača, pa na njihov mentalite, žalio se na nedovoljnu podršku vrhuške kluba, na malo novca za pojačanje i što njegova nije poslednja kad su transferi u pitanju. A na kraju će možda Junajted zažaliti što ga nije ranije smenio. Ole Gunar Solskjer nije mogao da uradi mnogo toga za ovih par dana na klupi Mančester junajteda, ali je svakako uspeo da vrati osmeh na lica igrača. I pre svega – pusti ih da igraju fudbal. Večeras ga je Junajted baš igrao. Kao nijednom ove sezone. Kardif Siti je bio taj nesrećnik koji se prisetio kako je to bilo nekad, kad su Crveni đavoli maltretirali Premijer ligu. Večeras 5:1 za goste iz Mančestera, a moglo je da bude i mnogo, mnogo više.

Junajted je dominirao, Junajted je napadao, Junajted je izgledao onako kako navijači naviknuti na uspehe žele da izgleda. Murinjo je klubu i doneo neke rezultate, ali ovakvu igru jednostavno nije umeo da napravi. Niti je umeo da sa pojedinim igračima održava dobre odnose. Tek ćemo videti koliko će Solskjer moći, ali krenulo je dobro.

U odnosu na tim koji je pre nedelju dana ponižen u sudaru sa Liverpulom, nije bilo Erika Bajija, Dioga Dalota, Matea Darmijana i rovitog Romelua Lukakua. Umesto njih tu su bili Fil Džons, Luk Šo, Antoni Marsijal i naravno Pol Pogba. I svi kao da su na teren istrčali sa jasnom namernom da publici objasne da sva ova dosadašnja postranja nisu bila isključivo njihova krivica. Ljubitelji teorija zavere možda će ovakvu igru shvatiti i kao dokaz da je svlačionica bušila Murinja. Ako je i tako, bar smo večeras jasno videli da je nešto bilo i do Posebnog. Nešto se tu prosto nije poklopilo.

U Kardifu – sasvim druga priča. Posed lopte 76/24 u korist Junajteda, a bio bi i veći da posle vođstva od 4:1 gosti nisu povukli ručnu. U šutevima 15/8 ili 7/2 kad pričamo o onim u okvir gola, a i tu se Kardif popravio tek kada je utakmica odlučena. U jednom trenutku, Junajted je imao posed lopte od 80 odsto i osam šuteva naspram jednog Kardifovog.

Pride to nije bila tek jalova inicijativa i očajnički pokušaji. Junajted je imao ideju u igri, još bitnije imao je slobodu da krene napred. Prvo Markus Rašford iz slobodnog udarca, pa Ander Erera sa 25 metara, pa posle pogotka Viktora Kamarasa sa penala koji to možda i nije bio fenomenalna akcija koja ja podsetila na najslavnije dane ofanzivnog Junajteda u eri ser Aleksa Fergusona.

Marsijal do Pogbe, ovaj do Lingarda, pa nazad do Marsijala. Tako prosto, a tako genijalno.

Posle tih brutalnih 45 minuta Junajted je mogao da uspori, mada je i na početku drugog poluvremena bio taj koji je diktirao tempo. Tek kad je Džesi Lingard – još jedan od igrača koje je Murinjo umeo da iskritikuje – iznudio penal i sam ga pretvorio u gol za 4:1, Kardif je dobio dozvoli da ponešto i odigra. Ne mnogo, ali bar je dobio loptu u noge. Do tada jedva da ju je video. Za kraj, Lingard još jednom, na Pogbin pas – ni on skoro nije bio ovako dobar - činilo se da Junajted može do gola kadgod poželi.

Jedna lasta ne čini proleće, pa ni ova jedna blistava partija ne znači da je Solskjer revolucionar koji će Mančester junajted vratiti u sam vrh ostrvskog fudbala. Ali bar su navijači dobili povoda da sanjare da to jeste slučaj. Kritičari Žozea Murinja dobili su povoda da nastave da šire tezu da je Posebnog pregazilo vreme i da on više nije trener za najveće klubove.

Istina je uvek negde na sredini. Uz ovakvu igru Junajted to neće biti. Ovakvom Junajtedu mesto je u vrhu.

PREMIJER LIGA 17. KOLO REZULTATI:

Arsenal - Barnli 3:1 (1:0)
/Obamejang 14, 48, Ivobi 90+3 - Barns 63/

Bornmut - Brajton 2:0 (1:0)
/Bruks 21, 77/

Čelsi - Lester 0:1 (0:0)
/Vardi 51/

Hadersfild - Sautempton 1:3 (0:2)
/Biling 58 - Redmond 15, Ings 42, Obafemi 71/

Mančester siti - Kristal Palas 2:3 (1:2)
/Gundogan 27, De Brujne 85 - Šlup 33, Taunsend 35, Milivojević 51p/

Njukasl - Fulam 0:0

Vest Hem - Votford 0:2 (0:1)
/Dini 30p, Delofeu 87/

Kardif - Mančester junajted 1:5

nedelja

Everton - Totenhem (17.00)

odigrano u petak:

Vulverhempton - Liverpul 0:2 (0:1)
/Salah 18, Van Dajk 68/

TABELA: Liverpul 48, Mančester siti 44, Totenhem (-1) 39, Čelsi 37, Arsenal 37, Mančester junajted 29, Votford 27, Bornmut 26, Lester 25, Vulverhempton 25, Everton (-1) 24, Vest Hem 24, Brajton 21, Kristal Palas 18, Njukasl 17, Kardif (-1) 14, Sautempton 15, Barnli 12, Hadersfild 10, Fulam 10.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar