ШПА: Меси - Дембеле! Тачка на ову годину...!

Барса у серији од четири победе без примљеног гола! Барса спустила завесу на 2018. годину: Два за 102! Још једна сигурна победа Каталонаца и још једна одлична партија Лионела Месија, али и пробуђеног Османа Дембелеа.  Барселона рутински са Селтом, Атлетико прати у стопу! Фудбалери Барселоне победили су Селту из Вига са 2:0, а Атлетико Мадрид је победио Еспањол са 1:0 у мечевима 16. кола шпанске ЛаЛиге.

Фудбал 22.12.2018 | 22:40
ШПА: Меси - Дембеле! Тачка на ову годину...!
Барса је уписала и једанаесту победу у првенству и сада држи чело табеле у ЛаЛиги са 37 бодова, док је на другом месту управо мадридски Атлетико.

"Блауграна" је читав посао завршила у првом полувремену, а стрелац је још једном био Осман Дембеле који је у десетом минуту дао први гол на мечу.

Он је био на правом месту после шута Месија са ивице казненог простора и одбитак је послао у гол Селте. 

Ђорди Алба вансеријски проналази Леа Месија у 45. минуту, Аргентинац сам излази испред голмана гостију и лако решава ситуацију у којој је био на десетине пута у каријери. 

Атлетико је три бода проив Еспањола обезбедио пеналом Антоана Гризмана у 56. минуту и "јорганџије" за Барселоном заостају три бода јер имају 34. Раније у току дана Бетис и Еибар су одиграли 1:1.

Атлетико је притиснуо, Барса је одговорила! Лидер Примере се опет одлепио на три бода предности.

Барселона је лако изашла на крај са Селтом и победом од 2:0 наставила тријумфални низ. Ово јој је била четврта победа заредом којом је ставила тачку на ову годину. Барселона ће враћа на терен тек 6. јануара наредне године када гостује Хетафеу.

Победу над Селтом су опет режирали Лео Меси и Усман Дембеле који се све боље слажи и функционишу на терену. Меси је дао 14 голова у Примери, Француз дупло мање, али у последње време је све бољи и бољи после оних афера о недисциплини и проблематчном понашању.

Вечерас су имали и велику помоћ Ђордија Албе који је одиграо велику улогу код оба гола. Дембелесе у стрелце уписао у десетом минуту када је у мрежу спаковао отпадак после Месијевог шута. Претходно се Меси у свом стилу убацио на позицију лажне „деветке“ после дуплог паса са Албом.

У 45. минуту је Меси ипак успео. Дембеле је одвукао за собом двојицу увара, отворио се простор за месија, а Алба га је одмах нашао сјајном лоптом. Егзекуција је била рутинска...

Оно што Барселониног тренера Валвердеа поред победе може да радује је учинак у дефанзиви. Изгледа да се последња линија Барсе утегнула после проблема на поечтку сезоне. Ово је била четврта утакмица заредом у Примери на којој Барса није примила гол.

Актуелни шампион Шпаније рутинском победом спустио је завесу на 2018. годину:

Барселона - Селта 2:0 (2:0). Стрелци: Осман Дембеле у 10. и Лионел Меси у 45. минуту.

Ти голови били су 101. и 102. за Каталонце у првенственим утакмицама играним у 2018, што је највише од свих тимова из "Лига петице".

Што се тиче индивидуалног учинка, Лионел Меси је ове сезоне у 20 утакмица постигао 21 гол и уписао 12 асистенција, а постао је и једини фудбалер у пет најјачих лига Европе који је успео да у 11 узастопних сезона постигне 15 или више голова!

Када је реч о Дембелеу, чини се да је критика уродила плодом. Од када је опоменут да "батали" играње видео игрица и концентрише се на терен, млади нападач је заређао са головима. Ове суботе постигао је свој седми у примери, али трећи у последње четири утакмице које је играо у свим такмичењима.

Лепо је пратио акцију саиграча у 10. минуту и ефектно реаговао на одбитак.

Меси је свог гол постигао на одличну асистенцију Ђордија Албе, који му је омогућио да се нађе "један на један" са голманом Бланком, а он у таквим ситуацијама ретко греши...

Овом победом, Барселона је вратила три бода предности у односу на другопласирани Атлетико Мадрид, а наредну утакмицу играће 6. јануара против Хетафеа у гостима.

Мајсторски изведен пенал није био довољан за Билбао! Ариц Адуриз на несвакидашњи начин извео ударац са беле тачке, али је Ваљадолид у последњим секундама успео да избегне пораз.

Само две победе имају фудбалери Атлетик Билбаа ове сезоне у Примери, а до обе су дошли головима у надокнади. Овај пут, на такав начин су остали без два бода.

Све је ишло ка томе да домаћин упише победу против Ваљадолида, међутим, тренутак непажње одбрамбених играча у последњем од три минута надокнаде, скупо је коштао Баске. Лопта је уз много среће дошла до Плана, а он снажним ударцем из близине погодио за 1:1. 

Тај бод много више одговара гостима, који су на 11. месту табеле, док би Атлетик после недељних утакмица могао да се нађе у зони испадања. 

Не много узбудљиву утакмицу на Сан Мамесу обележио је несвакидашње изведен пенал 37-годишњег Арица Адуриза. Искусни центарфор у 45. минуту шутирао је са беле тачке без залета, такорећи "из колена" и милиметарску прецизно погодио мрежу Ваљадолидовог гола. Погодио је голман Ђорди Масип у коју ће страну ићи лопта, али није успео да одбрани. 

Адуризов најшмекерскији пенал и сузе на Сан Мамесу због контроверзног гола у 92. минуту! Дани Гарсија је био ван терена, али...

На другу победу у сезони чекали су пуна четири месеца. Понадали су се да на трећу неће ни пуне две недеље. Као и пре 12 дана после утакмице против Ђироне, Билбао је славио Арица Адуриза. И онда шок у другом минуту судијске надокнаде. Оскар Плано је погодио за коначних 1:1 у 17. колу Примере и оставио Атлетик да се дави у опасној зони.

Уместо да се прича о шмекерском Адуризовом пеналу наредних дана говориће се о изједначујућем поготку гостију. Учинило се наиме да је Плано био у офсајд позицији, али помоћни није дигао заставицу зато што је Данија Гарсију рачунао као активног играча пошто је он после неуспешног испуцавања лопте излетео са терена. Бунили су се мало домаћи, али им је судија Хозе Санчез одмах показао шта је по среди. Уосталом, да је Гарсија био мало озбиљнији не би та лопта ни дошла до противничких фудбалера.

Плано је тако у сенку бацио тај Адуризов пенал, а и он заслужује да му се посвети пажња. У ери у којој је модерно да играчи застајкују и збуњују голмане Ариц Адуриз је шутирао малтене из колена. Чини нам се да никада нисмо видели сличан једанаестерац. Храбро. И математички прецизно. Кад имаш такву ногу можеш себи и да дозволиш да ризикујеш са оваквим пеналом. Мада, да је Адуризпромашивао најстрашније би критике трпео због овакве ноншаланције.

Како било, на крају 1:1 и сузе Атлетикових играча на Сан Мамесу. Превише им се већ пута понавља да на овакав начин просипају бодове.

ПРИМЕРА, 17. коло:

Бетис - Еибар 1:1 (1:0)
/Санабрија 21 - Орељана 72п/

Атлетико Мадрид - Еспањол 1:0 (0:0)
/Гризман 56п/

Барселона - Селта 2:0 (2:0)
/Дембеле 10, Меси 45/

Атлетик Билбао - Ваљадолид 1:1 (1:0)
/Адуриз 45 - Плано 90+2/

недеља:

Валенсија - Уеска 12.00
Леганес - Севиља 16.15
Рајо Ваљекано - Леванте 18.30

одиграно у петак:

Ђирона - Хетафе 1:1 (0:0)
/Еспиноса 85 - Анхел 61/

Реал Сосиједад - Алавес 0:1 (0:1)
/Каљери 11/

Одложен је меч Виљареал - Реал Мадрид због обавеза "краљевског клуба" на Светском првенству клубова. Тај сусрет ће се одиграти 3. јануара.

ТАБЕЛА: Барселона 37, Атлетико Мадрид 34, Севиља (-1) 31, Реал Мадрид (-1) 29, Алавес 28, Бетис 26, Хетафе 25, Ђирона 22, Леванте (-1) 22, Селта 21, Еибар 21, Еспањол 21, Ваљадолид 21, Валенсија (-1) 19, Реал Сосиједад 19, Леганес (-1) 18, Атлетик Билбао 16, Виљареал (-1) 15, Рајо Ваљекано (-1) 10, Уеска (-1) 8.

Извор: моззартспорт/мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар