ŠPA: Mesi - Dembele! Tačka na ovu godinu...!

Barsa u seriji od četiri pobede bez primljenog gola! Barsa spustila zavesu na 2018. godinu: Dva za 102! Još jedna sigurna pobeda Katalonaca i još jedna odlična partija Lionela Mesija, ali i probuđenog Osmana Dembelea.  Barselona rutinski sa Seltom, Atletiko prati u stopu! Fudbaleri Barselone pobedili su Seltu iz Viga sa 2:0, a Atletiko Madrid je pobedio Espanjol sa 1:0 u mečevima 16. kola španske LaLige.

Fudbal 22.12.2018 | 22:40
ŠPA: Mesi - Dembele! Tačka na ovu godinu...!
Barsa je upisala i jedanaestu pobedu u prvenstvu i sada drži čelo tabele u LaLigi sa 37 bodova, dok je na drugom mestu upravo madridski Atletiko.

"Blaugrana" je čitav posao završila u prvom poluvremenu, a strelac je još jednom bio Osman Dembele koji je u desetom minutu dao prvi gol na meču.

On je bio na pravom mestu posle šuta Mesija sa ivice kaznenog prostora i odbitak je poslao u gol Selte. 

Đordi Alba vanserijski pronalazi Lea Mesija u 45. minutu, Argentinac sam izlazi ispred golmana gostiju i lako rešava situaciju u kojoj je bio na desetine puta u karijeri. 

Atletiko je tri boda proiv Espanjola obezbedio penalom Antoana Grizmana u 56. minutu i "jorgandžije" za Barselonom zaostaju tri boda jer imaju 34. Ranije u toku dana Betis i Eibar su odigrali 1:1.

Atletiko je pritisnuo, Barsa je odgovorila! Lider Primere se opet odlepio na tri boda prednosti.

Barselona je lako izašla na kraj sa Seltom i pobedom od 2:0 nastavila trijumfalni niz. Ovo joj je bila četvrta pobeda zaredom kojom je stavila tačku na ovu godinu. Barselona će vraća na teren tek 6. januara naredne godine kada gostuje Hetafeu.

Pobedu nad Seltom su opet režirali Leo Mesi i Usman Dembele koji se sve bolje slaži i funkcionišu na terenu. Mesi je dao 14 golova u Primeri, Francuz duplo manje, ali u poslednje vreme je sve bolji i bolji posle onih afera o nedisciplini i problematčnom ponašanju.

Večeras su imali i veliku pomoć Đordija Albe koji je odigrao veliku ulogu kod oba gola. Dembelese u strelce upisao u desetom minutu kada je u mrežu spakovao otpadak posle Mesijevog šuta. Prethodno se Mesi u svom stilu ubacio na poziciju lažne „devetke“ posle duplog pasa sa Albom.

U 45. minutu je Mesi ipak uspeo. Dembele je odvukao za sobom dvojicu uvara, otvorio se prostor za mesija, a Alba ga je odmah našao sjajnom loptom. Egzekucija je bila rutinska...

Ono što Barseloninog trenera Valverdea pored pobede može da raduje je učinak u defanzivi. Izgleda da se poslednja linija Barse utegnula posle problema na poečtku sezone. Ovo je bila četvrta utakmica zaredom u Primeri na kojoj Barsa nije primila gol.

Aktuelni šampion Španije rutinskom pobedom spustio je zavesu na 2018. godinu:

Barselona - Selta 2:0 (2:0). Strelci: Osman Dembele u 10. i Lionel Mesi u 45. minutu.

Ti golovi bili su 101. i 102. za Katalonce u prvenstvenim utakmicama igranim u 2018, što je najviše od svih timova iz "Liga petice".

Što se tiče individualnog učinka, Lionel Mesi je ove sezone u 20 utakmica postigao 21 gol i upisao 12 asistencija, a postao je i jedini fudbaler u pet najjačih liga Evrope koji je uspeo da u 11 uzastopnih sezona postigne 15 ili više golova!

Kada je reč o Dembeleu, čini se da je kritika urodila plodom. Od kada je opomenut da "batali" igranje video igrica i koncentriše se na teren, mladi napadač je zaređao sa golovima. Ove subote postigao je svoj sedmi u primeri, ali treći u poslednje četiri utakmice koje je igrao u svim takmičenjima.

Lepo je pratio akciju saigrača u 10. minutu i efektno reagovao na odbitak.

Mesi je svog gol postigao na odličnu asistenciju Đordija Albe, koji mu je omogućio da se nađe "jedan na jedan" sa golmanom Blankom, a on u takvim situacijama retko greši...

Ovom pobedom, Barselona je vratila tri boda prednosti u odnosu na drugoplasirani Atletiko Madrid, a narednu utakmicu igraće 6. januara protiv Hetafea u gostima.

Majstorski izveden penal nije bio dovoljan za Bilbao! Aric Aduriz na nesvakidašnji način izveo udarac sa bele tačke, ali je Valjadolid u poslednjim sekundama uspeo da izbegne poraz.

Samo dve pobede imaju fudbaleri Atletik Bilbaa ove sezone u Primeri, a do obe su došli golovima u nadoknadi. Ovaj put, na takav način su ostali bez dva boda.

Sve je išlo ka tome da domaćin upiše pobedu protiv Valjadolida, međutim, trenutak nepažnje odbrambenih igrača u poslednjem od tri minuta nadoknade, skupo je koštao Baske. Lopta je uz mnogo sreće došla do Plana, a on snažnim udarcem iz blizine pogodio za 1:1. 

Taj bod mnogo više odgovara gostima, koji su na 11. mestu tabele, dok bi Atletik posle nedeljnih utakmica mogao da se nađe u zoni ispadanja. 

Ne mnogo uzbudljivu utakmicu na San Mamesu obeležio je nesvakidašnje izveden penal 37-godišnjeg Arica Aduriza. Iskusni centarfor u 45. minutu šutirao je sa bele tačke bez zaleta, takoreći "iz kolena" i milimetarsku precizno pogodio mrežu Valjadolidovog gola. Pogodio je golman Đordi Masip u koju će stranu ići lopta, ali nije uspeo da odbrani. 

Adurizov najšmekerskiji penal i suze na San Mamesu zbog kontroverznog gola u 92. minutu! Dani Garsija je bio van terena, ali...

Na drugu pobedu u sezoni čekali su puna četiri meseca. Ponadali su se da na treću neće ni pune dve nedelje. Kao i pre 12 dana posle utakmice protiv Đirone, Bilbao je slavio Arica Aduriza. I onda šok u drugom minutu sudijske nadoknade. Oskar Plano je pogodio za konačnih 1:1 u 17. kolu Primere i ostavio Atletik da se davi u opasnoj zoni.

Umesto da se priča o šmekerskom Adurizovom penalu narednih dana govoriće se o izjednačujućem pogotku gostiju. Učinilo se naime da je Plano bio u ofsajd poziciji, ali pomoćni nije digao zastavicu zato što je Danija Garsiju računao kao aktivnog igrača pošto je on posle neuspešnog ispucavanja lopte izleteo sa terena. Bunili su se malo domaći, ali im je sudija Hoze Sančez odmah pokazao šta je po sredi. Uostalom, da je Garsija bio malo ozbiljniji ne bi ta lopta ni došla do protivničkih fudbalera.

Plano je tako u senku bacio taj Adurizov penal, a i on zaslužuje da mu se posveti pažnja. U eri u kojoj je moderno da igrači zastajkuju i zbunjuju golmane Aric Aduriz je šutirao maltene iz kolena. Čini nam se da nikada nismo videli sličan jedanaesterac. Hrabro. I matematički precizno. Kad imaš takvu nogu možeš sebi i da dozvoliš da rizikuješ sa ovakvim penalom. Mada, da je Adurizpromašivao najstrašnije bi kritike trpeo zbog ovakve nonšalancije.

Kako bilo, na kraju 1:1 i suze Atletikovih igrača na San Mamesu. Previše im se već puta ponavlja da na ovakav način prosipaju bodove.

PRIMERA, 17. kolo:

Betis - Eibar 1:1 (1:0)
/Sanabrija 21 - Oreljana 72p/

Atletiko Madrid - Espanjol 1:0 (0:0)
/Grizman 56p/

Barselona - Selta 2:0 (2:0)
/Dembele 10, Mesi 45/

Atletik Bilbao - Valjadolid 1:1 (1:0)
/Aduriz 45 - Plano 90+2/

nedelja:

Valensija - Ueska 12.00
Leganes - Sevilja 16.15
Rajo Valjekano - Levante 18.30

odigrano u petak:

Đirona - Hetafe 1:1 (0:0)
/Espinosa 85 - Anhel 61/

Real Sosijedad - Alaves 0:1 (0:1)
/Kaljeri 11/

Odložen je meč Viljareal - Real Madrid zbog obaveza "kraljevskog kluba" na Svetskom prvenstvu klubova. Taj susret će se odigrati 3. januara.

TABELA: Barselona 37, Atletiko Madrid 34, Sevilja (-1) 31, Real Madrid (-1) 29, Alaves 28, Betis 26, Hetafe 25, Đirona 22, Levante (-1) 22, Selta 21, Eibar 21, Espanjol 21, Valjadolid 21, Valensija (-1) 19, Real Sosijedad 19, Leganes (-1) 18, Atletik Bilbao 16, Viljareal (-1) 15, Rajo Valjekano (-1) 10, Ueska (-1) 8.

Izvor: mozzartsport/mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar