АБА: Звезда разбила Цибону, усред Загреба!

Дабл-дабл Оџа, Звезда перфектна после убедљиве победе у Загребу! Кошаркаши Црвене звезде победили су Цибону 76:54 у мечу 12. кола АБА лиге у дворани "Дражен Петровић" у Загребу.  Амбиције Цибоне нису биле оправдане, Звезда протутњала Загребом! Екипа Милана Томића доминирала у Драженовом дому - 76:54.  Звездин низ траје: Оџо показао снагу у Загребу.  Црвено-бели продужили тријумфалну серију у Хрватској. Снажни центар "дабл-даблом" обележио још један убедљив тријумф "јадранског" лидера.

Кошарка 22.12.2018 | 19:45
АБА: Звезда разбила Цибону, усред Загреба!
Звезда је успела да победи пре свега захваљујући контроли скока, иако је изгубила чак 19 лопти и имала лош шут за три поена.

Мајкл Оџо је био најбољи у Звезди са 15 поена и десет скокова, ефикаснији је са 16 поена био Били Берон, а десет поена је имао и Стратос Перпероглу.

У загребачком тиму, најбољи је био Марко Љубичић са 17 поена, Игор Марић је имао 12, а остали нису "добацили" ни до десет. 

Цибона је водила само током прва четири минута меча када је Марко Љубичић погађао, а његов презимењак Крешимир скакао у нападу после чега би Цибона по правилу поентирала. 

Прво вођство Звезди доноси центар Маик Цирбес из одбојке после промашеног алеј-упа 9:7 и од тог тренутка српски тим је контролисао резултат. 

Берон је тројком након тога донео свом тиму и 12:7, а прву четвртину је до краја обележила доминација Мајкла Оџа у рекету и Борише Симанића у одбрани. 

Првог играчи Цибоне нису могли да заграде, а други је свој рекет "закључао" атрактивним рампама. 

Црвено-бели су после десет минута водили 24:18, али су тек на почетку друге почели да се одлепљују. Ненадић прво иде до коша, па Симанић даје тројку и после само два, три напада у другој четвртини, Звезда одлази на +11, 29:18. 

Када је Перпероглу након тога погодио тројку од табле чинило се да све иде на руку гостима. Уследио је катастрофалан период игре од 15. до 20. минута када су и једни и други по принципу "услуга за услугу" ређали фаулове у нападу, изгубљене лопте, грешке и промашаје. 

Перпероглу у контри уз много среће погађа за 38:25, да би у финишу полувремена прорадио шут Маркоте и Марића који тројкама смањују заостатак, а Цибона на одмор између полувремена иде са прихватљивих 38:31 у корист Звезде.

Трећа четвртина је почела серијом нових грешака. У прва два минута виђено је чак пет изгубљених лопти на обе стране и нула поена. 

Тек на истеку другог минута Регленд погађа у продору, али је грешака било и после тога. Марић је одржавао Цибону у игри тројкама, Оџо је био доминантан у рекету, а Звезда је одржавала предност до краја треће деонице. 

Неизвесности није било ни у четвртој. "Цибоси" су почели да компликују у нападу, њихови кључни играчи су били или искључени због личних грешака или оптерећени њима, па много потентности у нападу није било. 

Велић је због тога на паркет послао ниску петорку коју Љубичић са четири пенала није могао да носи сам до било каквог преокрета. 

Оџо је наставио да хвата промашаје својих саиграча у нападу, Маркота и остали су у рекету наставили да га фаулирају па је стамени центар Звезде постао и најбољи у својој екипи. 

До краја утакмице је предност наставила да расте и после тројке Берона премашила је и целих 20 поена. Гилберт је то мини-серијом успео да смањи, али неизвесности није било и Звезда после 12 кола има исто толико победа.

Амбиције Цибоне пред долазак непоражене екипе на Јадрану биле су изузетно високе. Екипи Ивана Велића то је омогућила фантастична серија од пет победа у свим такмичењима, али пре свега славље над Будућности у прошлом колу. Међутим, сама мотивација Загрепчана није била довољна да би се надиграла Црвена звезда. Лидер такмичења је одиграо потпуно зрео меч и тимском игром потпуно неутралисао сваки покушај домаћег тима да се укчључи у озбиљну битку за победу, па је екипа Милана Томића без икаквих проблема стигла и до 12. славља у АБА лиги - 76:54.

Црвено-били одговорни у одбрани, али пре свега изузетно расположени и сигурни у шут за два поена. Када се томе дода готовово двоцифрено више скокова, јасно је да Цибона у овој утакмици није имала шта да тражи.

Гости су од финиша прве четвртине имали апсолутну контролу меча, а током друге деонице залиха је брзо била и двоцифрена, па је већ тада било јасно да је лидер на добром путу да оствари још једну победу у регионалном такмичењу. Цибона је успела да припрети у пар наврата током треће деонице, али је у четвртој и дефинитивно превагнуо квалитет Београђана.

Томић је током утакмице у службу коначне победе успео да стави велики број играча, а изнад остатка тима успели су да се издигну Били Берон (16) и Мајкл Оџо (15 поена). Са друге стране, једини који је у тренуцима Звездине доминације успевао да одговори на прави начин био је одлични Марко Љубичић, који је меч окончао са 17 постигнутих поена. Њему се тек у трећој деоници придружио Игор Марић (12 поена), али су остали били потпуну одсутни.

Црвени-белима је ово било шесто узастопно славље, па је јасно да се Томићев тим у потпуности вратио у ону форму с почетка сезоне и то у идеалном тренутку, пошто 30. децембра у дворану Александар Николић долази шампион АБА лиге, подгоричка Будућност, а већ 2. јануара почиње ТОП 16 фаза Еврокупа.

Црвена звезда мтс веома успешно је завршила последњу недељу ван куће у 2018. години.

Три дана после убедљиве победе у Турској и "стотке" против Галате, екипа Милана Томића је низ мечева у гостима завршила рутинском победом и у главном граду Хрватске - у "Драженовом дому".

Цибона - Звезда 54:76 (18:24, 13:14, 17:22, 6:16)

Контролом резултата од почетка до краја, Београђани су мирно победили на месту где је прошлог викенда пала Будућност. 

Центар црвено-белих Мајкл Оџо је са 15 поена, 10 скокова и без промашаја из игре (5/5) константно добијао битке са чуварима, "избацивао" их из игре оптерећене фауловима и истицао се када је Звезда стицала и градила предност, која је расла до последњих тренутака.

У утакмици обележеном убедљивом разликом, апсолутном контролом скока црвено-белих (42:24), али и великим бројем изгубљених лопти оба тима (14:19), Томићев тим је без превелике потрошње енергије направио добар увод у узбудљиву завршницу године и велики дерби против Будућности (30. децембра), која је претходних дана била изразито активна на кошаркашком тржишту.

Уз Оџа, запажен у Загребу био је и први стрелац екипе Били Берон (16 поена), поред кога је "двоцифрен" био још Стратос Перпероглу (10 поена), мада га није ишао шут са дистанце, као ни читав тим Звезде (5/21 за три). 

Међу домаћима је најефикаснији био српски плејмејкер Марко Љубичић са 17 поена, а пратио га је Игор Марић (12), стрелац три тројке у трећој деоници, у којој је Цибона последњи пут приморала Томића да затражи тајм-аут (на 44:52). 

У првом нападу после те паузе, Оџо је прихватио лопту и закуцао, Перпероглу је потом погодио уз фаул и Цибона се више није вратила на једноцифрени минус. Звездин тренер је у тим тренуцмиа високом петорком (Регленд-Давидовац-Перпероглу-Симанић-Оџо) успоставио потпуну контролу на обе стране терена и могао је миран да одгледа завршни квартал и финиш још једне победе свог тима. 

Цибона: Билиновац, Уљаревић, М. Љубичић 17 (2/3 за три, 5 ск), Марић 12 (4/8 за три), Бундовић 4, Гилберт 6, Новачић, Розић 2, К. Љубичић 2 (6 ск), Славица, Рејли Рос 6, Маркота 5. 

Звезда: Регленд 8 (5 ас, 5 изг), Човић, Кешељ, Перпероглу 10 (1/5 за три, 6 ск), Давидовац 6, Ненадић 6, Лазић 3, Берон 16 (3/6 за три, 6 ск), Ристић, Симанић 5, Цирбес 7 (4 изг), Оџо 15. 

Парови и резултати 12. кола АБА лиге

Цибона - Звезда 54:76
Партизан - Цедевита 19.00
Мега - Игокеа 21.00

одиграно у петак

Задар - ФМП 79:85

у недељу

Морнар - Олимпија 17.00

у понедељак

Крка - Будућност 18.00

Табела: Звезда 12-0, Будућност 8-3, Цедевита 7-4, Мега 7-4, Партизан 6-5, Цибона 5-7, ФМП 5-7, Олимпија 4-7, Игокеа 4-7, Задар 4-8, Морнар 3-8, Крка 3-8.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар