ABA: Zvezda razbila Cibonu, usred Zagreba!

Dabl-dabl Odža, Zvezda perfektna posle ubedljive pobede u Zagrebu! Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Cibonu 76:54 u meču 12. kola ABA lige u dvorani "Dražen Petrović" u Zagrebu.  Ambicije Cibone nisu bile opravdane, Zvezda protutnjala Zagrebom! Ekipa Milana Tomića dominirala u Draženovom domu - 76:54.  Zvezdin niz traje: Odžo pokazao snagu u Zagrebu.  Crveno-beli produžili trijumfalnu seriju u Hrvatskoj. Snažni centar "dabl-dablom" obeležio još jedan ubedljiv trijumf "jadranskog" lidera.

Košarka 22.12.2018 | 19:45
ABA: Zvezda razbila Cibonu, usred Zagreba!
Zvezda je uspela da pobedi pre svega zahvaljujući kontroli skoka, iako je izgubila čak 19 lopti i imala loš šut za tri poena.

Majkl Odžo je bio najbolji u Zvezdi sa 15 poena i deset skokova, efikasniji je sa 16 poena bio Bili Beron, a deset poena je imao i Stratos Perperoglu.

U zagrebačkom timu, najbolji je bio Marko Ljubičić sa 17 poena, Igor Marić je imao 12, a ostali nisu "dobacili" ni do deset. 

Cibona je vodila samo tokom prva četiri minuta meča kada je Marko Ljubičić pogađao, a njegov prezimenjak Krešimir skakao u napadu posle čega bi Cibona po pravilu poentirala. 

Prvo vođstvo Zvezdi donosi centar Maik Cirbes iz odbojke posle promašenog alej-upa 9:7 i od tog trenutka srpski tim je kontrolisao rezultat. 

Beron je trojkom nakon toga doneo svom timu i 12:7, a prvu četvrtinu je do kraja obeležila dominacija Majkla Odža u reketu i Boriše Simanića u odbrani. 

Prvog igrači Cibone nisu mogli da zagrade, a drugi je svoj reket "zaključao" atraktivnim rampama. 

Crveno-beli su posle deset minuta vodili 24:18, ali su tek na početku druge počeli da se odlepljuju. Nenadić prvo ide do koša, pa Simanić daje trojku i posle samo dva, tri napada u drugoj četvrtini, Zvezda odlazi na +11, 29:18. 

Kada je Perperoglu nakon toga pogodio trojku od table činilo se da sve ide na ruku gostima. Usledio je katastrofalan period igre od 15. do 20. minuta kada su i jedni i drugi po principu "usluga za uslugu" ređali faulove u napadu, izgubljene lopte, greške i promašaje. 

Perperoglu u kontri uz mnogo sreće pogađa za 38:25, da bi u finišu poluvremena proradio šut Markote i Marića koji trojkama smanjuju zaostatak, a Cibona na odmor između poluvremena ide sa prihvatljivih 38:31 u korist Zvezde.

Treća četvrtina je počela serijom novih grešaka. U prva dva minuta viđeno je čak pet izgubljenih lopti na obe strane i nula poena. 

Tek na isteku drugog minuta Reglend pogađa u prodoru, ali je grešaka bilo i posle toga. Marić je održavao Cibonu u igri trojkama, Odžo je bio dominantan u reketu, a Zvezda je održavala prednost do kraja treće deonice. 

Neizvesnosti nije bilo ni u četvrtoj. "Cibosi" su počeli da komplikuju u napadu, njihovi ključni igrači su bili ili isključeni zbog ličnih grešaka ili opterećeni njima, pa mnogo potentnosti u napadu nije bilo. 

Velić je zbog toga na parket poslao nisku petorku koju Ljubičić sa četiri penala nije mogao da nosi sam do bilo kakvog preokreta. 

Odžo je nastavio da hvata promašaje svojih saigrača u napadu, Markota i ostali su u reketu nastavili da ga fauliraju pa je stameni centar Zvezde postao i najbolji u svojoj ekipi. 

Do kraja utakmice je prednost nastavila da raste i posle trojke Berona premašila je i celih 20 poena. Gilbert je to mini-serijom uspeo da smanji, ali neizvesnosti nije bilo i Zvezda posle 12 kola ima isto toliko pobeda.

Ambicije Cibone pred dolazak neporažene ekipe na Jadranu bile su izuzetno visoke. Ekipi Ivana Velića to je omogućila fantastična serija od pet pobeda u svim takmičenjima, ali pre svega slavlje nad Budućnosti u prošlom kolu. Međutim, sama motivacija Zagrepčana nije bila dovoljna da bi se nadigrala Crvena zvezda. Lider takmičenja je odigrao potpuno zreo meč i timskom igrom potpuno neutralisao svaki pokušaj domaćeg tima da se ukčljuči u ozbiljnu bitku za pobedu, pa je ekipa Milana Tomića bez ikakvih problema stigla i do 12. slavlja u ABA ligi - 76:54.

Crveno-bili odgovorni u odbrani, ali pre svega izuzetno raspoloženi i sigurni u šut za dva poena. Kada se tome doda gotovovo dvocifreno više skokova, jasno je da Cibona u ovoj utakmici nije imala šta da traži.

Gosti su od finiša prve četvrtine imali apsolutnu kontrolu meča, a tokom druge deonice zaliha je brzo bila i dvocifrena, pa je već tada bilo jasno da je lider na dobrom putu da ostvari još jednu pobedu u regionalnom takmičenju. Cibona je uspela da pripreti u par navrata tokom treće deonice, ali je u četvrtoj i definitivno prevagnuo kvalitet Beograđana.

Tomić je tokom utakmice u službu konačne pobede uspeo da stavi veliki broj igrača, a iznad ostatka tima uspeli su da se izdignu Bili Beron (16) i Majkl Odžo (15 poena). Sa druge strane, jedini koji je u trenucima Zvezdine dominacije uspevao da odgovori na pravi način bio je odlični Marko Ljubičić, koji je meč okončao sa 17 postignutih poena. Njemu se tek u trećoj deonici pridružio Igor Marić (12 poena), ali su ostali bili potpunu odsutni.

Crveni-belima je ovo bilo šesto uzastopno slavlje, pa je jasno da se Tomićev tim u potpunosti vratio u onu formu s početka sezone i to u idealnom trenutku, pošto 30. decembra u dvoranu Aleksandar Nikolić dolazi šampion ABA lige, podgorička Budućnost, a već 2. januara počinje TOP 16 faza Evrokupa.

Crvena zvezda mts veoma uspešno je završila poslednju nedelju van kuće u 2018. godini.

Tri dana posle ubedljive pobede u Turskoj i "stotke" protiv Galate, ekipa Milana Tomića je niz mečeva u gostima završila rutinskom pobedom i u glavnom gradu Hrvatske - u "Draženovom domu".

Cibona - Zvezda 54:76 (18:24, 13:14, 17:22, 6:16)

Kontrolom rezultata od početka do kraja, Beograđani su mirno pobedili na mestu gde je prošlog vikenda pala Budućnost. 

Centar crveno-belih Majkl Odžo je sa 15 poena, 10 skokova i bez promašaja iz igre (5/5) konstantno dobijao bitke sa čuvarima, "izbacivao" ih iz igre opterećene faulovima i isticao se kada je Zvezda sticala i gradila prednost, koja je rasla do poslednjih trenutaka.

U utakmici obeleženom ubedljivom razlikom, apsolutnom kontrolom skoka crveno-belih (42:24), ali i velikim brojem izgubljenih lopti oba tima (14:19), Tomićev tim je bez prevelike potrošnje energije napravio dobar uvod u uzbudljivu završnicu godine i veliki derbi protiv Budućnosti (30. decembra), koja je prethodnih dana bila izrazito aktivna na košarkaškom tržištu.

Uz Odža, zapažen u Zagrebu bio je i prvi strelac ekipe Bili Beron (16 poena), pored koga je "dvocifren" bio još Stratos Perperoglu (10 poena), mada ga nije išao šut sa distance, kao ni čitav tim Zvezde (5/21 za tri). 

Među domaćima je najefikasniji bio srpski plejmejker Marko Ljubičić sa 17 poena, a pratio ga je Igor Marić (12), strelac tri trojke u trećoj deonici, u kojoj je Cibona poslednji put primorala Tomića da zatraži tajm-aut (na 44:52). 

U prvom napadu posle te pauze, Odžo je prihvatio loptu i zakucao, Perperoglu je potom pogodio uz faul i Cibona se više nije vratila na jednocifreni minus. Zvezdin trener je u tim trenucmia visokom petorkom (Reglend-Davidovac-Perperoglu-Simanić-Odžo) uspostavio potpunu kontrolu na obe strane terena i mogao je miran da odgleda završni kvartal i finiš još jedne pobede svog tima. 

Cibona: Bilinovac, Uljarević, M. Ljubičić 17 (2/3 za tri, 5 sk), Marić 12 (4/8 za tri), Bundović 4, Gilbert 6, Novačić, Rozić 2, K. Ljubičić 2 (6 sk), Slavica, Rejli Ros 6, Markota 5. 

Zvezda: Reglend 8 (5 as, 5 izg), Čović, Kešelj, Perperoglu 10 (1/5 za tri, 6 sk), Davidovac 6, Nenadić 6, Lazić 3, Beron 16 (3/6 za tri, 6 sk), Ristić, Simanić 5, Cirbes 7 (4 izg), Odžo 15. 

Parovi i rezultati 12. kola ABA lige

Cibona - Zvezda 54:76
Partizan - Cedevita 19.00
Mega - Igokea 21.00

odigrano u petak

Zadar - FMP 79:85

u nedelju

Mornar - Olimpija 17.00

u ponedeljak

Krka - Budućnost 18.00

Tabela: Zvezda 12-0, Budućnost 8-3, Cedevita 7-4, Mega 7-4, Partizan 6-5, Cibona 5-7, FMP 5-7, Olimpija 4-7, Igokea 4-7, Zadar 4-8, Mornar 3-8, Krka 3-8.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar