НФЛ воде матори бијелци са менталитетом робовласника!

Најбољи кошаркаш данашњице још једном отворено скренуо пажњу на све већи расни јаз у Америци!

Остали спортови 24.12.2018 | 19:30
НФЛ воде матори бијелци са менталитетом робовласника!
Расне трзавице у САД у 21. веку, те након два мандата првог "црног" председника и даље не престају. Шта више! И док се чека да се нагомилана мржња и фрустрације у сваком тренутку пренесу на улице, врхунски спортисти у тамошњим професионалним лигама, углавном припадници расних мањина, покушавају да скрену пажњу на овај велики проблем.

Већина професионалних лига прихватају политичке, па и расне ставове играча, пре свега НБА која је позната по либералном ставу, док НФЛ и даље заузима веома чврсту позицију по том питању. Многи би рекли - ретроградну. Јасан пример је чувено клечање током химне коју је започео пре три године квотербек Вашингтон Редскинса, Колин Каперник због расне неправде и опште неједнакости у америчком друштву, што су тамошњи десничари и квазипатриоте дочекали "на нож". Клечање се проширило на целу лигу и постало је нека врста јавног зова, вапаја за једнакошћу. Јавио се и председник Доналд Трамп, осудио наравно борбу играча, што је био довољан шлагворт да се забрани свако "политисање" на НФЛ теренима. Каперник је након те сезоне остао без посла, али је зато друштвено моћнији него што је икад био, те је награђен уносним уговором са Најкијем који је увек успевао да препозна такве ситуације као добре бизнис прилике. Но, то је друга прича.

Најгоре (тј. најдесније) су се показали власници НФЛ тимова, све од реда белци - милијардери. А то наравно упада у очи свима, па и најбољем кошаркашу данашњице, Леброну Џејсму који се не стиди да изнесе политичке ставове где год се нађе. Али, како и сам тврди, за то може да буде захвалан НБА лиги која дозвољава слободу говора и мишљења што је, уосталом загарантовано уставом. Вођа Лос Анђелес Лејкерса је зато у једној ТВ емисији, без страха и кочнице изнео истину која је свима пред очима.

"У НФЛ-у има гомила маторих белаца, власника тимова који имају робовласнички менталитет. Они су у фазону: Ово је мој тим! Ако ј...но нећете да радите све што кажем, торњајте се сви одавде!", оштар је краљ Џејмс, "Играчи су ти који све покрећу, ми смо ти због којих лиге постоје. Разлика између НБА и НФЛ је то што НБА верује у потенцијал играча, а у НФЛ-у је само важно шта можеш да урадиш за мене у недељу, понедељак или четвртак. Ако не радиш то, слободан си!"

Леброн због свега тога цени комесара НБА лиге, Адама Силвера (такође белац, њујоршки Јеврејин), који дозвољава играчима, од којих је већина црне пути да кажу и покажу, наравно у цивилизованом маниру, шта им смета и шта их боли, па макар то било и чисто политичка тема.

Боги и Бели упалили касно, али ефикасно, нови трипл-дабл краља Џејмса, европско вече у Чикагу и мала школа кошарке професора Поповића

"Зато посебно вреднујем нашег комесара НБА лиге, Адама Силвера. Њему не смета да покажемо осећања. Није чак ни важно да ли се слаже или не слаже са нама, али је важно да увек жели да нас саслуша. Све док то радимо на едукативни не ненасилни начин, њему је то ОК.", закључио је Џејмс.

Не заборавимо да НФЛ иако зарађује годишње милијарде долара и даље има повлашћени порески статус као један од симбола Америке, те ову лигу бела већина сматра "својом" иако су већина играча Афроамериканци. Можда је управо то један од разлога пада интересовања за НФЛ у односу на све брже растући НБА. Све се чини да је управо професионални спорт пољана на којој ће се водити можда и последња битка између раса у Америци.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар