NFL vode matori bijelci sa mentalitetom robovlasnika!

Najbolji košarkaš današnjice još jednom otvoreno skrenuo pažnju na sve veći rasni jaz u Americi!

Ostali sportovi 24.12.2018 | 19:30
NFL vode matori bijelci sa mentalitetom robovlasnika!
Rasne trzavice u SAD u 21. veku, te nakon dva mandata prvog "crnog" predsednika i dalje ne prestaju. Šta više! I dok se čeka da se nagomilana mržnja i frustracije u svakom trenutku prenesu na ulice, vrhunski sportisti u tamošnjim profesionalnim ligama, uglavnom pripadnici rasnih manjina, pokušavaju da skrenu pažnju na ovaj veliki problem.

Većina profesionalnih liga prihvataju političke, pa i rasne stavove igrača, pre svega NBA koja je poznata po liberalnom stavu, dok NFL i dalje zauzima veoma čvrstu poziciju po tom pitanju. Mnogi bi rekli - retrogradnu. Jasan primer je čuveno klečanje tokom himne koju je započeo pre tri godine kvoterbek Vašington Redskinsa, Kolin Kapernik zbog rasne nepravde i opšte nejednakosti u američkom društvu, što su tamošnji desničari i kvazipatriote dočekali "na nož". Klečanje se proširilo na celu ligu i postalo je neka vrsta javnog zova, vapaja za jednakošću. Javio se i predsednik Donald Tramp, osudio naravno borbu igrača, što je bio dovoljan šlagvort da se zabrani svako "politisanje" na NFL terenima. Kapernik je nakon te sezone ostao bez posla, ali je zato društveno moćniji nego što je ikad bio, te je nagrađen unosnim ugovorom sa Najkijem koji je uvek uspevao da prepozna takve situacije kao dobre biznis prilike. No, to je druga priča.

Najgore (tj. najdesnije) su se pokazali vlasnici NFL timova, sve od reda belci - milijarderi. A to naravno upada u oči svima, pa i najboljem košarkašu današnjice, Lebronu Džejsmu koji se ne stidi da iznese političke stavove gde god se nađe. Ali, kako i sam tvrdi, za to može da bude zahvalan NBA ligi koja dozvoljava slobodu govora i mišljenja što je, uostalom zagarantovano ustavom. Vođa Los Anđeles Lejkersa je zato u jednoj TV emisiji, bez straha i kočnice izneo istinu koja je svima pred očima.

"U NFL-u ima gomila matorih belaca, vlasnika timova koji imaju robovlasnički mentalitet. Oni su u fazonu: Ovo je moj tim! Ako j...no nećete da radite sve što kažem, tornjajte se svi odavde!", oštar je kralj Džejms, "Igrači su ti koji sve pokreću, mi smo ti zbog kojih lige postoje. Razlika između NBA i NFL je to što NBA veruje u potencijal igrača, a u NFL-u je samo važno šta možeš da uradiš za mene u nedelju, ponedeljak ili četvrtak. Ako ne radiš to, slobodan si!"

Lebron zbog svega toga ceni komesara NBA lige, Adama Silvera (takođe belac, njujorški Jevrejin), koji dozvoljava igračima, od kojih je većina crne puti da kažu i pokažu, naravno u civilizovanom maniru, šta im smeta i šta ih boli, pa makar to bilo i čisto politička tema.

Bogi i Beli upalili kasno, ali efikasno, novi tripl-dabl kralja Džejmsa, evropsko veče u Čikagu i mala škola košarke profesora Popovića

"Zato posebno vrednujem našeg komesara NBA lige, Adama Silvera. Njemu ne smeta da pokažemo osećanja. Nije čak ni važno da li se slaže ili ne slaže sa nama, ali je važno da uvek želi da nas sasluša. Sve dok to radimo na edukativni ne nenasilni način, njemu je to OK.", zaključio je Džejms.

Ne zaboravimo da NFL iako zarađuje godišnje milijarde dolara i dalje ima povlašćeni poreski status kao jedan od simbola Amerike, te ovu ligu bela većina smatra "svojom" iako su većina igrača Afroamerikanci. Možda je upravo to jedan od razloga pada interesovanja za NFL u odnosu na sve brže rastući NBA. Sve se čini da je upravo profesionalni sport poljana na kojoj će se voditi možda i poslednja bitka između rasa u Americi.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar