Стишао се протест ''жутих прслука''

Протести "жутих прслука", који су протеклих неколико недеља изазивали хаос на улицама Париза, стишали су се данас.

Свијет 22.12.2018 | 15:27
Стишао се протест ''жутих прслука''
Окупљање мањег броја људи испред председничке палате приморало полицију да испали сузавац и употреби пендреке.

Број демонстраната на Јелисејским пољима, који су били жариште протеста, протеклих недеља је драстично опао док делује као да грађани игноришу позив да и данас, шесту суботу за редом, изађу на улице широм Француске.

За разлику од хаоса који је протеклих викенда виђен на улицама, туристи су прошетали авенијом у близини Тријумфалне капије, док су највећи париски булевари били отворени за саобраћај.

С друге стране, протести су деловали неогранизовано са раштрканим групама које су насумично шетале престоницом Француске.

Неколико стотина учесника протеста, уз пратњу полиције, марширало је ка цркви Мадлен у близини Јелисејске палате, али је заустављено у маленој суседној улици пошто су поједини власници затворили радње раније.

Дошло је до пораста напетости, а полиција са пендрецима је испалила сузавац како би зауставила неколико демонстраната који су покушали да пробију кордон полиције.

Ипак, наводи АП, протести и даље имају домино ефекат.

Версајски дворац, у близини Париза, затворен је данас након што су учесници покрета "жути прслуци" најавили да ће одржати демонстрације код чувеног замка, који је био резиденција француских краљева до Француске револуције 1789. године.

Међутим, у Версају се појавило само неколико учесника протеста , док је већина демонстраната мирно протестовала у подножју цркве Сакр кер на брду Монмартр.

Око 200 кружних токова је и данас било блокирано изван Париза.

На југу Француске, у близини границе са Сспанијом, десетине демонстраната блокирало је пут камионима узвикујући "Макрон, оставка".

У централној Француској, у близини града Сент Етјен, демонстранти су блокирали главни пут и изазвали пожаре, али су радње и даље биле отворене у центру града.

Локалне власти су раније данас саопштиле и да је возач аутомобила погинуо у јужној Француској када је возилом ударио у камион на окретници коју су блокирали "жути прслуци."

Тиме је број смртних случајева повезаних с вишенедељним антивладиним протестима порастао на 10. 

Извор: Агенције

Коментари / 0

Оставите коментар