Узрок несреће "људски фактор"

"Чинимо све да унапредимо пружне прелазе, али ако немамо савесне возаче, нећемо смањити проценат несрећа. Нажалост, у 70 одсто случајева људски фактор је одговоран. Није могуће на сваком пружном прелазу имати рампу, као што није могуће на свакој раскрсници имати семафор. Према подацима железнице, на пружном прелазу на коме се догодила ова тешка саобраћајна несрећа у протеклих пет година није било ниједног ванредног догађаја", рекла је Михајловићева.

Србија 22.12.2018 | 10:13
Узрок несреће "људски фактор"
Министарка саобраћаја Зорана Михајловић изјавила је да је највероватнији узрок страшне саобраћајне несреће у селу Доње Међурово код Ниша "људски фактор".

Она је додала да очекује да ће полиција врло брзо завршити истрагу о овој несрећи.

"Дубоко ме је потресла ова трагедија, као мајку, жену и људско биће. Желим да још једном изразим најискреније саучешће породицама погинулих јер знам да је њима најтеже. Све моје жеље усмерене су ка повређенима, да се опораве што пре, и њихов опоравак сада је најважнији", рекла је Михајловићева у јутарњем Дневнику РТС-а. 

Она је апеловала на све учеснике у саобраћају да се придржавају прописа, јер "не постоји ништа важније од људског живота". 

"Нисам ни полиција, ни тужилац, ни судија, и нећу ником да пресуђујем, али одговорност је индивидуална и биће утврђена. Чула сам и директора полиције Владимира Ребића који је рекао да је у питању људски фактор и да је одговорност на возачу. Када се заврши истрага, када се утврди и у каквом су стању били возач и возило, када се утврди и да ли су путници викали 'воз, воз' и да ли је возач разговарао мобилиним телефоном, биће утврђена одговорност", истакла је Михајловићева. 

Она је нагласила и да је срамотно што неки ову несрећу покушавају да искористе како би направили политичку кампању и сакупили неки политички поен. 

Она је додала да стручњаци из "Железница Србије" стално раде на анализи безбедности свих 2.200 пружних прелаза у Србији и додала да се сваке године додатно обезбеди неколико стотина прелаза. 

"Чинимо све да унапредимо пружне прелазе, али ако немамо савесне возаче, нећемо смањити проценат несрећа. Нажалост, у 70 одсто случајева људски фактор је одговоран. Није могуће на сваком пружном прелазу имати рампу, као што није могуће на свакој раскрсници имати семафор. Према подацима железнице, на пружном прелазу на коме се догодила ова тешка саобраћајна несрећа у протеклих пет година није било ниједног ванредног догађаја", рекла је Михајловићева, саопштено је из Кабинета потпредседнице Владе.

(Тањуг)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Мира

22.12.2018 09:43

Обезбједите прузне прелазе,идиоти ....најлаксе је реци људски фактор !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цугцванг

22.12.2018 10:16

Молим те отиђи на yоутубе и укуцај ,,путни прелаз у моричи,, па ћеш видјети колико нам знаце рампе и колика нам је пажња.

Name

Никола

22.12.2018 13:00

А где је твоја одговорност и наравно твог сефа????

Name

За Миру

24.12.2018 07:55

Немам права да оптузујем никога, нити да судим било коме. Али има несто сто се само нуди.Наравно да је људски фактор у питању. Нисам сигуран да је возац бас постовао саобрацајне знакове. Рацунајте мало. Колико далеко од прузног прелаза је воз могао да буде ако је "пресекао" аутобус на пола? Аутобус је рецимо дугацак осамнаест метара. Да је аутобус стао или успорио, тако да мозе стати у сваком тренутку. Несреце не би ни било.

Name

МИНИСТАРКА,

22.12.2018 10:03

Ваљда као најодговорнија особа Министар саобраћаја треба поднијети неопозиву оставку. То је најмање што може урадити у трагедији страдања оволико живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXЛ

22.12.2018 10:23

ЗНАС ДА ХОЦЕ ДАТИ ОСТАВКУ..МАЛО СУТРА

Name

куку нама са нама

22.12.2018 10:23

Наравно да је људски фактор,али оних ликова из фотеља

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

22.12.2018 10:45

Ма шта то налупетасте мајке вам миле? Јелда, сви су други криви, осум правог кривца. Да ли сте се запитали да ли је возач аутобуса зауставио аутобус пре прелаза па погледао лево и десно па онда наставио кретање? Нисте, наравно, већ само млати као отворен прозор. Боже дај снаге родитељима да преживе ову трагедију, а страдалима покој души у царству божијем. Амин боже!

Name

Ма немој

22.12.2018 11:00

Ма немој,ниси ти крива! Да сте поставиили прелаз,рампу до толиких несреца не би досло.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Линда

22.12.2018 11:32

Само код нас нема сигуран прелаз.Нема никакав знак да воз иде. најласе свалити на сондера.Ми смо такви људ и.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

22.12.2018 13:11

Људи, разумљиво је да смо се сви потресли због ове трагедије. Но, не ставља се рампа на сваки пружни прелаз. Они који су прегледни, где се са обе стране може видети долазак воза, се обележавају вертикалном сигнализацијом. Воз увек има првенство, а возачи моторних возила која прелазе пругу су дужни да обрате пажњу и прилагоде брзину. Ово је грешка возача аутобуса и ничија више.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Поп

22.12.2018 13:34

Море марш саобраћајнице су вам најгоре у региону брука саобраћајна сигнализација нула брука е де несери висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фат

22.12.2018 14:58

Да је била рампа,не бих досло до удеса,ко је одговоран,људи када регистрирају,аута,све плацају,возац има одговорност,али пре њега Зорана Михајловић,она је та која мора имати увид у све,јер по закону преузми прелаз мора бити обезбедјен, најлакше је на возача,и Вуциц је исто одговоран,ма колико лудо звуцало,отидјите у Д,па видите њихове путеве,пруге,а наси само лазу

Name

ццц

22.12.2018 16:04

Ако је тако да се свуда не мозе ставити рампа засто се та мјеста не обиљезе свјетлосним и другим упозоравајуцим знаковима у моментима када воз наилази ..није то скупо јер се има за све друго а сигурност градјана је одраз дрзаве у којој зивимо..Министрица би требала да окуса срецу па да проба да предје један такав прелаз онако од ока па куд пукло да пукло..среца није она за прузни прелаз ...и не зна ста је то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ццц

22.12.2018 16:04

Ако је тако да се свуда не мозе ставити рампа засто се та мјеста не обиљезе свјетлосним и другим упозоравајуцим знаковима у моментима када воз наилази ..није то скупо јер се има за све друго а сигурност градјана је одраз дрзаве у којој зивимо..Министрица би требала да окуса срецу па да проба да предје један такав прелаз онако од ока па куд пукло да пукло..среца није она за прузни прелаз ...и не зна ста је то...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

22.12.2018 21:00

ПА ГОСПОЂО КОЈА СИ ПРОШЛА ПОСЛИЈЕ РАТА КРОЗ РС ЈЕ НОРМАЛНО ДА ЈЕ ЉУДСКИ ФАКТОР НИЈЕ ВАЉДА ЖИВОТИЊСКИ .ШТА ЈЕ ТУ ПАМЕТНО РЕЧЕНО.ЗА МЕНЕ НИШТА.ДА НЕ ЋЕТЕ ВИ МОЖДА ОДГОВАРАТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Не браним фотељасе

24.12.2018 08:06

Да ли смо стварно сигурни да неки министар треба да преузме одговорност, ако неко од нас не постује закон о саобрацају? Нема те дрзаве на свету, која је браницима осигурала све прузне прелазе. Колико је свако од нас видео снимака, где возаци заобилазе спустене полубранике.

ОДГОВОРИТЕ