Uzrok nesreće "ljudski faktor"

"Činimo sve da unapredimo pružne prelaze, ali ako nemamo savesne vozače, nećemo smanjiti procenat nesreća. Nažalost, u 70 odsto slučajeva ljudski faktor je odgovoran. Nije moguće na svakom pružnom prelazu imati rampu, kao što nije moguće na svakoj raskrsnici imati semafor. Prema podacima železnice, na pružnom prelazu na kome se dogodila ova teška saobraćajna nesreća u proteklih pet godina nije bilo nijednog vanrednog događaja", rekla je Mihajlovićeva.

Srbija 22.12.2018 | 10:13
Uzrok nesreće "ljudski faktor"
Ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović izjavila je da je najverovatniji uzrok strašne saobraćajne nesreće u selu Donje Međurovo kod Niša "ljudski faktor".

Ona je dodala da očekuje da će policija vrlo brzo završiti istragu o ovoj nesreći.

"Duboko me je potresla ova tragedija, kao majku, ženu i ljudsko biće. Želim da još jednom izrazim najiskrenije saučešće porodicama poginulih jer znam da je njima najteže. Sve moje želje usmerene su ka povređenima, da se oporave što pre, i njihov oporavak sada je najvažniji", rekla je Mihajlovićeva u jutarnjem Dnevniku RTS-a. 

Ona je apelovala na sve učesnike u saobraćaju da se pridržavaju propisa, jer "ne postoji ništa važnije od ljudskog života". 

"Nisam ni policija, ni tužilac, ni sudija, i neću nikom da presuđujem, ali odgovornost je individualna i biće utvrđena. Čula sam i direktora policije Vladimira Rebića koji je rekao da je u pitanju ljudski faktor i da je odgovornost na vozaču. Kada se završi istraga, kada se utvrdi i u kakvom su stanju bili vozač i vozilo, kada se utvrdi i da li su putnici vikali 'voz, voz' i da li je vozač razgovarao mobilinim telefonom, biće utvrđena odgovornost", istakla je Mihajlovićeva. 

Ona je naglasila i da je sramotno što neki ovu nesreću pokušavaju da iskoriste kako bi napravili političku kampanju i sakupili neki politički poen. 

Ona je dodala da stručnjaci iz "Železnica Srbije" stalno rade na analizi bezbednosti svih 2.200 pružnih prelaza u Srbiji i dodala da se svake godine dodatno obezbedi nekoliko stotina prelaza. 

"Činimo sve da unapredimo pružne prelaze, ali ako nemamo savesne vozače, nećemo smanjiti procenat nesreća. Nažalost, u 70 odsto slučajeva ljudski faktor je odgovoran. Nije moguće na svakom pružnom prelazu imati rampu, kao što nije moguće na svakoj raskrsnici imati semafor. Prema podacima železnice, na pružnom prelazu na kome se dogodila ova teška saobraćajna nesreća u proteklih pet godina nije bilo nijednog vanrednog događaja", rekla je Mihajlovićeva, saopšteno je iz Kabineta potpredsednice Vlade.

(Tanjug)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Mira

22.12.2018 09:43

Obezbjedite pruzne prelaze,idioti ....najlakse je reci ljudski faktor !

ODGOVORITE
Name

Cugcvang

22.12.2018 10:16

Molim te otiđi na youtube i ukucaj ,,putni prelaz u moriči,, pa ćeš vidjeti koliko nam znace rampe i kolika nam je pažnja.

Name

Nikola

22.12.2018 13:00

A gde je tvoja odgovornost i naravno tvog sefa????

Name

Za Miru

24.12.2018 07:55

Nemam prava da optuzujem nikoga, niti da sudim bilo kome. Ali ima nesto sto se samo nudi.Naravno da je ljudski faktor u pitanju. Nisam siguran da je vozac bas postovao saobracajne znakove. Racunajte malo. Koliko daleko od pruznog prelaza je voz mogao da bude ako je "presekao" autobus na pola? Autobus je recimo dugacak osamnaest metara. Da je autobus stao ili usporio, tako da moze stati u svakom trenutku. Nesrece ne bi ni bilo.

Name

MINISTARKA,

22.12.2018 10:03

Valjda kao najodgovornija osoba Ministar saobraćaja treba podnijeti neopozivu ostavku. To je najmanje što može uraditi u tragediji stradanja ovoliko života.

ODGOVORITE
Name

XXL

22.12.2018 10:23

ZNAS DA HOCE DATI OSTAVKU..MALO SUTRA

Name

kuku nama sa nama

22.12.2018 10:23

Naravno da je ljudski faktor,ali onih likova iz fotelja

ODGOVORITE
Name

реално

22.12.2018 10:45

Ма шта то налупетасте мајке вам миле? Јелда, сви су други криви, осум правог кривца. Да ли сте се запитали да ли је возач аутобуса зауставио аутобус пре прелаза па погледао лево и десно па онда наставио кретање? Нисте, наравно, већ само млати као отворен прозор. Боже дај снаге родитељима да преживе ову трагедију, а страдалима покој души у царству божијем. Амин боже!

Name

Ma nemoj

22.12.2018 11:00

Ma nemoj,nisi ti kriva! Da ste postaviili prelaz,rampu do tolikih nesreca ne bi doslo.

ODGOVORITE
Name

Linda

22.12.2018 11:32

Samo kod nas nema siguran prelaz.Nema nikakav znak da voz ide. najlase svaliti na sondera.Mi smo takvi ljud i.

ODGOVORITE
Name

Sa strane

22.12.2018 13:11

Ljudi, razumljivo je da smo se svi potresli zbog ove tragedije. No, ne stavlja se rampa na svaki pružni prelaz. Oni koji su pregledni, gde se sa obe strane može videti dolazak voza, se obeležavaju vertikalnom signalizacijom. Voz uvek ima prvenstvo, a vozači motornih vozila koja prelaze prugu su dužni da obrate pažnju i prilagode brzinu. Ovo je greška vozača autobusa i ničija više.

ODGOVORITE
Name

Pop

22.12.2018 13:34

More marš saobraćajnice su vam najgore u regionu bruka saobraćajna signalizacija nula bruka e de neseri vise...

ODGOVORITE
Name

Fat

22.12.2018 14:58

Da je bila rampa,ne bih doslo do udesa,ko je odgovoran,ljudi kada registriraju,auta,sve placaju,vozac ima odgovornost,ali pre njega Zorana Mihajlović,ona je ta koja mora imati uvid u sve,jer po zakonu preuzmi prelaz mora biti obezbedjen, najlakše je na vozača,i Vucic je isto odgovoran,ma koliko ludo zvucalo,otidjite u D,pa vidite njihove puteve,pruge,a nasi samo lazu

Name

ccc

22.12.2018 16:04

Ako je tako da se svuda ne moze staviti rampa zasto se ta mjesta ne obiljeze svjetlosnim i drugim upozoravajucim znakovima u momentima kada voz nailazi ..nije to skupo jer se ima za sve drugo a sigurnost gradjana je odraz drzave u kojoj zivimo..Ministrica bi trebala da okusa srecu pa da proba da predje jedan takav prelaz onako od oka pa kud puklo da puklo..sreca nije ona za pruzni prelaz ...i ne zna sta je to...

ODGOVORITE
Name

ccc

22.12.2018 16:04

Ako je tako da se svuda ne moze staviti rampa zasto se ta mjesta ne obiljeze svjetlosnim i drugim upozoravajucim znakovima u momentima kada voz nailazi ..nije to skupo jer se ima za sve drugo a sigurnost gradjana je odraz drzave u kojoj zivimo..Ministrica bi trebala da okusa srecu pa da proba da predje jedan takav prelaz onako od oka pa kud puklo da puklo..sreca nije ona za pruzni prelaz ...i ne zna sta je to...

ODGOVORITE
Name

BOBA

22.12.2018 21:00

PA GOSPOĐO KOJA SI PROŠLA POSLIJE RATA KROZ RS JE NORMALNO DA JE LJUDSKI FAKTOR NIJE VALJDA ŽIVOTINJSKI .ŠTA JE TU PAMETNO REČENO.ZA MENE NIŠTA.DA NE ĆETE VI MOŽDA ODGOVARATI.

ODGOVORITE
Name

Ne branim foteljase

24.12.2018 08:06

Da li smo stvarno sigurni da neki ministar treba da preuzme odgovornost, ako neko od nas ne postuje zakon o saobracaju? Nema te drzave na svetu, koja je branicima osigurala sve pruzne prelaze. Koliko je svako od nas video snimaka, gde vozaci zaobilaze spustene polubranike.

ODGOVORITE