Политичари без језичке културе

Политички дијалози чешто завршавају свађама, увредама, изношењем детаља из приватног живота и све то уз повишен тон, често праћен аплаузом и смијехом присутних.

Република Српска 21.12.2018 | 20:30
Политичари без језичке културе
„Ти си криманалац, добро си се накрао“, „Срам те било колико лажеш“, „Ти си мали, бало“, “Овдје нема нико нормалан“, „Ти си ментални склоп“, „Ајде, изађи ако смијеш“… Све ово нису реченице из кафане или са улице, већ само неке од увреда које смо у посљедње вријеме могли чути од народних посланика, одборника, начелника, као и других политичара.

Било да су у питању сједнице, скупштине, гостовања у ТВ емисијама или прес конференције, свакодневно смо свједоци политичке комуникације у којој су увреде све присутније.

Домаћим политичарима није страно ни „упадање у ријеч“, повисивање тона, увреде на основу физичког изгледа, прошлости, спомињање сукоба и детаља из приватног живота.

Балкански менталитет

"Код нас постоји велико и снажно насљеђе ауторитативне политичке културе, а то значи један заповиједни начин разговора, омаловажавања и ниподиштавање неистомишљеника. У том простору, који је доста ауторитаран, имамо много тога „балканског“. У том свему су и грађани и политичари они који траже лупање шаком од сто, викање, галаму, а оно што би требало бити основа дијалога, тај компромис, сматра се слабошћу", сматра политичка аналитичарка Тања Топић.

Објашњава да људи са наших простора, у већини случајева, нису научили да слушају оног другог, те да се управо зато и на политичкој сцени, умјесто дијалога, воде два монолога.



"Култура дијалога нам се налази на врло ниском степену, а и грађани се у свему понашају лицемјерно. Већина њих се згрожава над увредама и тим дијалозима, а када дођу избори те исте људе награде гласовима. Чак имамо ситуације да им се неки смију и аплаудирају на њихове увреде, што је заправо највећи проблем", додаје Топићева.

Најцрње псовке

С њом је сагласан и политиколог Небојша Тојагић, који каже да је таква ситуација у цијелом региону.

"Ово код нас је свакако јадно, али ако бх. политичаре упоредимо са онима из региона, на примјер са Србијом, гдје народ слуша најцрње псовке из богатог репертоара, можемо рећи да у БиХ има мало више културе. Међутим, то је далеко до оног како треба бити и сумњам да ће се то промијенити", сматра Тојагић, додавши да је један од узрока увреда и недостатак аргумената.

Он објашњава да се код нас тешко може чути „у праву сте, ова одлука није добра, уврстићемо ваш амандаман“, а управо због велике блоковске подјеле, они ће прије напасти свог саговорника него прихватити критику. 

"Чак и господин Милорад Додик, који је образован и искусан политичар, има понеки испад, који не би смио да му се деси. Ријетко ћете код нас наћи неког политичара коме се не деси неки пропуст током дијалога, изузев можда Младена Иванића, који је артикулисан и сталожен, те увијек бира ријечи приликом говора", каже Тојагић.



Доказивање силе

Да се то никако не би смјело догађати друштвеним елитама и представницима народа који се појављују на јавним сервисима у ударним терминима, сагласна је и професорка савременог српског језика на факултету у Палама, Миланка Бабић.

"Политичка елита која управља друштвом је утицајна и подразумијева образоване људе који су одњеговали свој језички израз. Међутим, када погледмо скупштине, парламенте, емисије и прес конференције, видимо да доминира низак ниво језичке културе", објашњава Бабићева.

Додаје да вријеђање, што политичких партија, што појединаца, даје веома ружну слику грађанима заинтересованим за посао којим се они баве и који утиче на људе.

"Њихова реторика је више фолклорно одређена као доказивање силе. Она вријеђа пристојног и образованог корисника и јако утиче на општу језичку културу. Појединац који се нигдје не појављује не може утицати на језичку културу, али политичари и те како утичу, јер су стално изложни медијима и јавном наступу", сматра она.

Професорка Бабић додаје да се политичари често обраћају новинариам са ти, као и да често користе изразе који нису примјерени функцијама које обављају.

Много жаргона

"Колоквијализмима или жаргонима никако није мјесто у парламентима, јер одају слику необразованости и неспремности учествовања у таквим расправама. Они прво морају поштовати оне који су за њих гласали, па тако и мјесто у коме се налазе, јер таквим рјечником, посебно увредема, они вријеђају и оне који су гласали за њих", сматра професорка.

Извор: Српскаинфо

Коментари / 19

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

21.12.2018 19:42

Чуј ове милфаре "Додик образован и искусан политичар",хаха,мора да јој је некад"гасио пожар",па га из сјећања генерализује.Ови наши политичари су обични мишеви,јер њихово међусобно лајање попут пудлица,никад неби ни у стварности прерасло у хватање за пушку..угледајте се на шиптаре или европске парламенте..тако се брани и чува интегритет,почев од себе па до дежеле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кумиц

21.12.2018 20:30

Додига и Цо могу само да воде слијепце за собом. За паметног су њихови профили и висе него прозирни!

Name

Др. Доолиттле

21.12.2018 20:40

Језицка неизверзираност је безопасна у односу на моралну изопаценост и симптоматику болесне амбиције и осталих озбиљних поремецаја лицности.

Name

Хм

21.12.2018 21:15

А шта није тачно од то двоје: образован и искусан? Завршио политичке науке у Београду и бави се политиком преко 30 година: разумијем ја нетрпељивост али чињенице су чињенице.

Name

Министар ре ХМ

21.12.2018 21:53

Слазем се са тобом. Додик заиста јесте искусан и веома добро образован политицар. Зато мислим да није тацно да Додик ту и тамо има понеки испад. Ја лицно мислим да Додик саврсено влада собом у сваком тренутку. То сто нама дјелује као испад је заправо његова смисљена представа којом себи гради имидз код заосталог дијела популације, да се тако благо изразим. То је заправо оно сто је страсно. Додик је добро процјенио стање у насем народу и израцунао је да на тај нацин мозе да додје до довољне подрске. То довољно говори и о нама и о њему. Без икакве дилеме моземо реци да је способан политицар али резултати његове владавине неце бити добри за народ.

Name

Кау Бој

21.12.2018 19:42

У опсте није проблем у њима,проблем је у онима који то сматрају скупстином и парламентом, висе од 50% људи не излази на изборе,та цињеница говори ста вецина мисли о ,,фестивалу кантри музике,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лука

21.12.2018 20:07

Најоцитији примјер за некултуру уопсте, а тиме и у комуникацији је Милорад Додик, који је први поцео са вриједјањем саговорника, било из супротног политицког табора или новинара..сјетимо се само безобразних алузија на изглед посланика у НС РС- е, на понизење новинарке " ста ме гледас, нисам ја мускарац за тебе", а могао би јој бити отац, за тим на монструозан напад на новинара Видовица, коме је позелио да дозиви срцани удар..итд, итд. Пуно би ми требало времена и простора требало да набројим све његове небулозе и увреде према саговорницима. Цовјек без културе, силник који заиста не заслузује никакво постовање, сто би цестити људи рекли, арловина.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Информер

21.12.2018 20:43

Мислим да претјерујес,није преседник ниста крив,ста има новинари њега да питају и испитују,зар немају паметнија посла.

Name

Велеиздаја!

21.12.2018 21:04

Па зар нас такав води? Ајде погодите куда?

Name

Павле

21.12.2018 20:12

Е цуј Милорад образован и културан, додје ми да се крстим до јутра, па Небојса гдје ти зивис ?? Милорад је највеци примитивац и лајавац од свих срба који су се родили. Не проваљуј се

ОДГОВОРИТЕ
Name

вуко

21.12.2018 21:31

Вуканович је пенцилин за њих само настави,хахаха

Name

Раде

21.12.2018 22:26

Хахаха добар коментар али немозе се крстити ако ниси додиков мишљењик или бисеркин не броји се ,Е Србине срам те било због ових сто кроз милијоне Србују а ни крстити се незнању виде ста други раде па и они

Name

Дрекавац

21.12.2018 20:25

Њемачка фондација "Фтидрих Еберт", која је свесрдно подржавала Бају, док је на њеном челу била ова Тањица и лајала на свакога ко није за њега. Ето колико Срби памте! Као кленови!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Позитиван шок

21.12.2018 20:43

Тривићка је заиста појава која ни по чем не приличи овим посланицима. Толико културе, образовања, васпитања, знања. Није чудо што свака њена ријеч изазива реакције, јер сви се од њу одбијају као супротни полови. Погледајте ову Споменку, Зору, Жељку.....колико су одурне. Чак изазивају код мене жаљене, прозивају их због криминала, запосљавања дјеце и сваста несто. А ОНДА се пред њима појави једна чиста ко суза жена. Онда је очигледно да им комплекси прораде. Пазите Голићке, како се испрси, зар то није за жаљење.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мани се,Џони....

22.12.2018 08:56

Е баш си шокиран.Па ово може само Тривићка писати учињена матер.

Name

Ооòоо

21.12.2018 20:45

Зато слузе избори. Али ста цес, воле их људи изгледа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

хе хе хе

22.12.2018 05:37

Добро, сто би ми требали да се палимо на медјусобне увреде неких. Прица се, да поседују имунитет, који их стити од свега. Срецко Сојиц је знао цесто да казе да је, "озлојадјен и увредјен", вероватно је био осецајан или није узивао имунитет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

22.12.2018 06:20

Не мозе се оцекивати да ви прозовете цовјека и оклеветате, а да вам онда он казе хвала. Наравно кад цацкате мецку да добијете заслузено.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дервента

22.12.2018 08:57

Карикатура године је наш Жунић.Много је слаткорјечиви,али све за паре...

ОДГОВОРИТЕ