Рестриктивне мјере за Кандића

Савјет министара донио је данас одлуку о уврштавању Мирсада /Исмета/ Кандића на листу означених лица према којима ће се примјењивати рестриктивне мјере због његове повезаности са тероризмом, изјавио је министар безбједности у Савјету министара Драган Мектић.

Босна и Херцеговина 21.12.2018 | 15:26
Рестриктивне мјере за Кандића
Мектић је истакао да је Кандић био високопозиционирана личност у структури "Исламске државе".

"Њега су тражиле све свјетске безбједносне структуре. Он је имао фалсификоване документе са којима је бјежао и крио се. Ми смо га у БиХ идентификовали и ухапсили, а обзиром да су САД против њега покренуле кривични поступак, он им је изручен и тамо му се суди", рекао је Мектић.

Мектић је раније рекао да је Кандић један од "најтраженијих терориста у свијету", те да га је пронашла Обавјештајно-безбједносна агенција у сарадњи с другим безбједносним агенцијама у БиХ.

Он је тада нагласио да је ријеч о опасном лицу које је имало низ најодговорнијих функција у конкретним операцијама "Исламске државе", почевши од врбовања и провјера лица која се прикључују тој организацији, па све до снабдијевања наоружањем и израде оружја.

"Он је на неки начин био шеф обавјештајне службе `Исламске државе`", рекао је тада Мектић.

Одговарајући на питање Срне зашто је тек сада стављен на рестриктивну листу, Мектић је навео да је то због процедуре.

"Прво треба нека безбједносна агенција да покрене захтјев за нечије стављање на рестиктивну листу. Потом је потребно прибавити нека мишљења и сагласност Предсједништва, након чега Савјет министара доноси одлуку о стављању тог лица на рестриктивну листу", појаснио је Мектић.

Према његовим ријечима, Министарство безбједности на основу одлуке Савјета министара доноси рјешење о стављању одређеног лица на рестриктивну листу.

Кандића је БиХ крајем октобра прошле године изручила у САД и одмах се дан послије појавио на Савезном суду у Бруклину, у Њујоку.

Кандић, легални становник САД, који је ту земљу напустио 2013. године, оптужен је за завјеру јер је обезбјеђивао материјалну подршку и опрему за групу "Исламска државу", што је резултирало убиствима, те по пет тачака оптужнице за обезбјеђивање и покушај у помагању "Исламској држави", укључујући особље, опрему, материјалну помоћ, те лажне исправе и документацију, што је у једном случају резултирало убиством.

Налог за хапшење Кандића, рођеног 1981. године на подручју Косова и Метохије, правосуђе САД издало је 2014, а међународна црвена Интерполова потјерница за њим расписана је 2016. године.

Од јануара 2017. године Кандић се скривао у БиХ, а почетком јула те године ухапшен је у Сарајеву и отад се налазио у екстрадицијском притвору.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар