Restriktivne mjere za Kandića

Savjet ministara donio je danas odluku o uvrštavanju Mirsada /Ismeta/ Kandića na listu označenih lica prema kojima će se primjenjivati restriktivne mjere zbog njegove povezanosti sa terorizmom, izjavio je ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Dragan Mektić.

Bosna i Hercegovina 21.12.2018 | 15:26
Restriktivne mjere za Kandića
Mektić je istakao da je Kandić bio visokopozicionirana ličnost u strukturi "Islamske države".

"Njega su tražile sve svjetske bezbjednosne strukture. On je imao falsifikovane dokumente sa kojima je bježao i krio se. Mi smo ga u BiH identifikovali i uhapsili, a obzirom da su SAD protiv njega pokrenule krivični postupak, on im je izručen i tamo mu se sudi", rekao je Mektić.

Mektić je ranije rekao da je Kandić jedan od "najtraženijih terorista u svijetu", te da ga je pronašla Obavještajno-bezbjednosna agencija u saradnji s drugim bezbjednosnim agencijama u BiH.

On je tada naglasio da je riječ o opasnom licu koje je imalo niz najodgovornijih funkcija u konkretnim operacijama "Islamske države", počevši od vrbovanja i provjera lica koja se priključuju toj organizaciji, pa sve do snabdijevanja naoružanjem i izrade oružja.

"On je na neki način bio šef obavještajne službe `Islamske države`", rekao je tada Mektić.

Odgovarajući na pitanje Srne zašto je tek sada stavljen na restriktivnu listu, Mektić je naveo da je to zbog procedure.

"Prvo treba neka bezbjednosna agencija da pokrene zahtjev za nečije stavljanje na restiktivnu listu. Potom je potrebno pribaviti neka mišljenja i saglasnost Predsjedništva, nakon čega Savjet ministara donosi odluku o stavljanju tog lica na restriktivnu listu", pojasnio je Mektić.

Prema njegovim riječima, Ministarstvo bezbjednosti na osnovu odluke Savjeta ministara donosi rješenje o stavljanju određenog lica na restriktivnu listu.

Kandića je BiH krajem oktobra prošle godine izručila u SAD i odmah se dan poslije pojavio na Saveznom sudu u Bruklinu, u Njujoku.

Kandić, legalni stanovnik SAD, koji je tu zemlju napustio 2013. godine, optužen je za zavjeru jer je obezbjeđivao materijalnu podršku i opremu za grupu "Islamska državu", što je rezultiralo ubistvima, te po pet tačaka optužnice za obezbjeđivanje i pokušaj u pomaganju "Islamskoj državi", uključujući osoblje, opremu, materijalnu pomoć, te lažne isprave i dokumentaciju, što je u jednom slučaju rezultiralo ubistvom.

Nalog za hapšenje Kandića, rođenog 1981. godine na području Kosova i Metohije, pravosuđe SAD izdalo je 2014, a međunarodna crvena Interpolova potjernica za njim raspisana je 2016. godine.

Od januara 2017. godine Kandić se skrivao u BiH, a početkom jula te godine uhapšen je u Sarajevu i otad se nalazio u ekstradicijskom pritvoru.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar