Барселонина (пре)скупа потрага за Пујоловим насљедником!

И утрошених 137. 000. 000 евра! И даље се тражи. . .

Фудбал 23.12.2018 | 23:30
Барселонина (пре)скупа потрага за Пујоловим насљедником!
Доласком Џејсона Муриља на шестомесечну позајмицу Барселона је бар привремено закрпила рупу у последњој линији насталу повредама Томаса Вермалена и Самуела Умтитија, чији се повратак на терен не очекује пре краја јануара.

Међутим, овим трансфером још једном је отворено поглавље које одговорне у Барселони мучи практично откако је легендарни капитен Карлес Пујол окачио копачке о клин 2014. године, а то је потрага за адекватним наследником. Почев од лета 2014. године до данас, Барселона и даље трага за човеком који би био дугорочно решење у одбрани и партнер Ђерару Пикеу. Муриљо ће постати седми играч на том путу који је врхушку Барселоне досад натерао да истресе огромну суму новца. Рачунајући дојучерашњег дефанзивца Валенсије, кога је лично желео Ернесто Валверде, Барселона је искеширала преко 137.000.000 евра! 

Већ у лето 2014. године Барселона је на сто истресла тачно 39.000.000 евра за двојицу играча. Томас Вермален је Арсеналу плаћен 19.000.000 евра, док је Жереми Матје плаћен милион више као неко ко може да покрије и позицију на левом боку. У исто време почело је и Барселонино врбовање талентованог Умтитија, које се завршило трансфером од 25.000.000 евра две године касније. Лионова управа тада није била најздовољнија како је цео посао завршен, чак је било и жалби да је Барса на незаконит начин ишчепркала трансфер... Пред крај прошле сезоне чак се спекулисало да би Француз могао да оде услед незадовољства статусом у тиму, али је све пало у воду када је почетком јуна парафирао нови уговор, до 2023. године. 

Ипак, због честих повреда - од почетка сезоне већ пропустио 15 утакмица због повреде колена, још се опоравља и неће на терен врло вероватно пре фебруара - Барселона је била принуђена да тражи изнова нова решења и тако попуњава ротацију. Чинило се да би проблем могао да буде решен куповином Марлона из Флуминенсеа за 5.000.000 евра, али није то било то. Марлон је имао неколико спонтаних епизода у првом тиму, али је у међувремену прослеђен Сасуолу јер се на њега није озбиљно рачунало. 

Највећу полемику подигао је трансфер Џерија Мине. Колумбијски штопер доведен је из Палмеираса у јануару 2018. године за само 12.000.000 евра, да би летос био продат Евертону за чак 30.000.000 евра после одличних игара на Мундијалу и три постигнута гола у групној фази.

Права је енигма случај Џерија Мине. У Шпанији се вукла прича да једноставно није успео да се навикне на живот у каталонском граду и да није могао да усвоји постулате Барселонине фудбалске филозофије, мада је реалнија она друга страна медаље, да ипак није добио праву шансу у првом тиму и да после експлозије на Мундијалу клуб није могао да одбије готово три пута већу суму новца.

То нас доводи до куповине Клемона Ленглеа из Севиље, практично као одговор на Минину продају. Француз не игра лоше, сада мора да крпи велику рупу заједно са Пикеом, али у Барселони још чекају његове најбоље партије, иако је учинио да се Умтитијев изостанак не осети. Плаћен је 37.000.000 евра.

Џејсон Муриљо јуче је плаћен 2.000.000 евра за позајмицу до краја сезоне, а Барселона има опцију да га на лето откупи за 25.000.000 евра. У међувремену Барселона тражи још једног играча за срце одбране!

Како је накнадно откривено, Бранислав Ивановић је био расположен да појача Барселону, али је српски дефанзивац из Зенита тражио уговор на годину и по дана, а исти је случај и са Мартином Шкртелом из Фенербахчеа.

У бразилским медијима овог јутра лансирана је вест да Барселона у јануару хоће да узме и Родрига Каја из Сао Паула. Док један поуздани бразилски извор Ленс тврди да ће трансфер бити завршен ускоро, други тамошњи лист УОЛ каже да од тог посла највероватније неће бити ништа после Муриљовог доласка.

Остаје да се види шта ће у Барселони решити...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар