Barselonina (pre)skupa potraga za Pujolovim nasljednikom!

I utrošenih 137. 000. 000 evra! I dalje se traži. . .

Fudbal 23.12.2018 | 23:30
Barselonina (pre)skupa potraga za Pujolovim nasljednikom!
Dolaskom Džejsona Murilja na šestomesečnu pozajmicu Barselona je bar privremeno zakrpila rupu u poslednjoj liniji nastalu povredama Tomasa Vermalena i Samuela Umtitija, čiji se povratak na teren ne očekuje pre kraja januara.

Međutim, ovim transferom još jednom je otvoreno poglavlje koje odgovorne u Barseloni muči praktično otkako je legendarni kapiten Karles Pujol okačio kopačke o klin 2014. godine, a to je potraga za adekvatnim naslednikom. Počev od leta 2014. godine do danas, Barselona i dalje traga za čovekom koji bi bio dugoročno rešenje u odbrani i partner Đeraru Pikeu. Muriljo će postati sedmi igrač na tom putu koji je vrhušku Barselone dosad naterao da istrese ogromnu sumu novca. Računajući dojučerašnjeg defanzivca Valensije, koga je lično želeo Ernesto Valverde, Barselona je iskeširala preko 137.000.000 evra! 

Već u leto 2014. godine Barselona je na sto istresla tačno 39.000.000 evra za dvojicu igrača. Tomas Vermalen je Arsenalu plaćen 19.000.000 evra, dok je Žeremi Matje plaćen milion više kao neko ko može da pokrije i poziciju na levom boku. U isto vreme počelo je i Barselonino vrbovanje talentovanog Umtitija, koje se završilo transferom od 25.000.000 evra dve godine kasnije. Lionova uprava tada nije bila najzdovoljnija kako je ceo posao završen, čak je bilo i žalbi da je Barsa na nezakonit način iščeprkala transfer... Pred kraj prošle sezone čak se spekulisalo da bi Francuz mogao da ode usled nezadovoljstva statusom u timu, ali je sve palo u vodu kada je početkom juna parafirao novi ugovor, do 2023. godine. 

Ipak, zbog čestih povreda - od početka sezone već propustio 15 utakmica zbog povrede kolena, još se oporavlja i neće na teren vrlo verovatno pre februara - Barselona je bila prinuđena da traži iznova nova rešenja i tako popunjava rotaciju. Činilo se da bi problem mogao da bude rešen kupovinom Marlona iz Fluminensea za 5.000.000 evra, ali nije to bilo to. Marlon je imao nekoliko spontanih epizoda u prvom timu, ali je u međuvremenu prosleđen Sasuolu jer se na njega nije ozbiljno računalo. 

Najveću polemiku podigao je transfer Džerija Mine. Kolumbijski štoper doveden je iz Palmeirasa u januaru 2018. godine za samo 12.000.000 evra, da bi letos bio prodat Evertonu za čak 30.000.000 evra posle odličnih igara na Mundijalu i tri postignuta gola u grupnoj fazi.

Prava je enigma slučaj Džerija Mine. U Španiji se vukla priča da jednostavno nije uspeo da se navikne na život u katalonskom gradu i da nije mogao da usvoji postulate Barselonine fudbalske filozofije, mada je realnija ona druga strana medalje, da ipak nije dobio pravu šansu u prvom timu i da posle eksplozije na Mundijalu klub nije mogao da odbije gotovo tri puta veću sumu novca.

To nas dovodi do kupovine Klemona Lenglea iz Sevilje, praktično kao odgovor na Mininu prodaju. Francuz ne igra loše, sada mora da krpi veliku rupu zajedno sa Pikeom, ali u Barseloni još čekaju njegove najbolje partije, iako je učinio da se Umtitijev izostanak ne oseti. Plaćen je 37.000.000 evra.

Džejson Muriljo juče je plaćen 2.000.000 evra za pozajmicu do kraja sezone, a Barselona ima opciju da ga na leto otkupi za 25.000.000 evra. U međuvremenu Barselona traži još jednog igrača za srce odbrane!

Kako je naknadno otkriveno, Branislav Ivanović je bio raspoložen da pojača Barselonu, ali je srpski defanzivac iz Zenita tražio ugovor na godinu i po dana, a isti je slučaj i sa Martinom Škrtelom iz Fenerbahčea.

U brazilskim medijima ovog jutra lansirana je vest da Barselona u januaru hoće da uzme i Rodriga Kaja iz Sao Paula. Dok jedan pouzdani brazilski izvor Lens tvrdi da će transfer biti završen uskoro, drugi tamošnji list UOL kaže da od tog posla najverovatnije neće biti ništa posle Muriljovog dolaska.

Ostaje da se vidi šta će u Barseloni rešiti...

Izvor: mozzartsport

Foto: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar