Прича: Риба звана Ванда...!

Госпођа Нара је практично демонстирала да је за менаџерски посао довољно бити лукав, безобзиран и са тврдим стомаком. Није потребно образовање, манири, лепо васпитање, искуство, нису потребне чак ни везе, ако у рукама имате “правог” клијента.

Фудбал 23.12.2018 | 22:30
Прича: Риба звана Ванда...!
Ванда Нара је мешавина с једне стране Мина Рајоле, а с друге Едвиџ Фенек и Барбаре Буше, две филмске диве, краљице италијанских лаких комедија из седамдесетих година прошлог века, у које су биле заљубљене генеарације наших очева. Врло је могуће да ће  Мауро Икарди бити једини клијент у каријери фудбалског менаџера Ванда Наре, али то не значи да она неће оставити траг у фудбалу, као што је  Харпер Ли са својим јединим романом “Убити птицу кукавицу” оставила у књижевности.

Раскошна Аргентинка није омиљена у фудбалском свету из неколиког разлога. Начин на који је употребила и одбацила Максија Лопеза је тешко подношљиво за фудбалски мачо свет. Још мање је опростив њен покровитељски однос према свом другом супругу и улога Пигмалиона. Ванда није само завела голобрадог Икардија, она је преокренула улоге, разбила све предрасуде о фудбалерима и лепим и глупим плавушама. Није Ванда прва жена која “командује” у једном браку са фудбалером, али ниједна пре ње није тако јавно и без увијања демонстрирала своју доминацију.

Ванда се замерила и менаџерском свету. Она је у потпуности демистификовала привилеговани круг бивших фудбалера, мешетара и ловаца у мутном који су на време открили фудбалски Елдорадо и затворили све прилазе. Госпођа Нара је практично демонстирала да је за менаџерски посао довољно бити лукав, безобзиран и са тврдим стомаком. Није потребно образовање, манири, лепо васпитање, искуство, нису потребне чак ни везе, ако у рукама имате “правог” клијента.

Ванда је, у суштини, само лепше издање Мина Рајоле. Као што су Итало-Холанђанина многи потцењивали због његовог изгледа, сиромашног речника и поред чињенице да говори шест језика, тако нису узимали за озбиљно Ванду када је, пре три године, преузела пуномоћје од претходних Икардијевих менаџера АбијанаМорана и Улисеа Савинија.

Ванда не жели да буде сведена на жену фудбалера, мајку деце славног и познатог мужа, пратиљу медијске звезде, украс у раскошним вилама са базенима. Она није рођена за споредне улоге. Читав њен живот је права линија ка врху, богатству, слави и то не оној од 15 минута о којој је пророрчки говорио ЕндиВорхол. Ванда је протагониста, алфа женка која је као девојчица научила да ништа није немогуће.

Каријеру манекенке је почела у вртићу. Учествовала је у рекламним кампањама са четири године. Са 16 година је побеђивала на такмичењима лепоте и прича се да је на једном од њих запала за око Марадони, познатом по слабости према женама које, по годинама, могу да му буду ћерке. Међутим, Ванда не пада не дежмекасту средовечну и старију господу, без обзира на рачун у банци и отварање врата за пречице.

Одбијање да крене краћим путем до циља се вишеструко исплатио Ванди. Са 22 године била је телевизијско лице у Аргентини и супруга Максија Лопеза. У својој књизи Мауро Икарди је детаљно описао како га је Ванда“упецала”. Могло би се рећи да је Нара видела потенцијал у младом Икардију пре свих и будући да је имала привилеговану позицију, супруга најбољег пријатеља, није било тешко да поређа карте како она жели. Толико пута описани љубавни троугао у светској литератури је добио само ново аргентинско издање на релацији Ђенова - Милано.

Ванду није заробило троје деце са Максијем Лопезом. Напротив, они су били гаранција, да ништа лоше не може да јој се деси јер она савршено игра улогу мајке, љубавнице, супруге, субрете, инфлуенсера, менаџера. Можда Ванда није, по опште прихваћеним стандардима, најбоља у свим тим улогама, али је без премца за особу чије је мишљење једино важно за њу - Икардија.

Армија од 4.500.000 пратилаца на друштвеним мрежама има двоструку важност за Нару. Задовољава своју егоцентричност и потребу да и даље буде виђена као секс бомба, о чему сведоче фотографије које објављује и употребљава је  на виспрен начин за посао менажера. Фотографија са зебром у позадини на Инстаграму, током прошлог лета,  поруке на Твитеру како чита нови уговор Икардија са Интером веома суефикасна оружја захваљујући новим технологијама. Ванди не требају ни новине, ни телевизија, ни тзв. традиционални медији. Она сама управља и дозира медијску кампању свог великог-малог предузећа Икарди-Нара.

Критичари лика и дела Ванде Наре поспрдно закључују како би свако са Икардијем правио новац и потписивао све веће и веће уговоре. То је тачно, али се не може порећи да га је Ванда “открила” и узела под своје када је прешао из Сампдорије у Интер и примао плату од милион евра годишње. Истина је и да Вандина сујета и константна потреба да систематски примењује Бодлерово “епатер лес боургоис” -  као када је пре пар дана, позирала на минус пет у дугачкој деколтираној хаљини, без грудњака и чарапа, на предпразничној вечери Интера - могу да буду штетне за њене посове. Али, то је она, а карактер особа се не мења.

Ванда игра на карту увреженог мишљења, и у Апијано Ђентилеу, да овај Интер не може себи да дозволи луксуз да остане без Икардија. Има право и да користи, наводну или реалну, спремност челника Интера да саслушају понуду од претходне сезоне: 50.000.000 евра и Игуаин  за Икардија. Пипита прима у Милану 9.500.000 евра годишње, дакле захтев од 10.000.000 евра годишње за Маура се чини усклађеним.

Међутим, Ванда мора да води рачуна да је у Интер дошао човек који је без пардона испратио на излазна врата фудбалску легенду какав је Алесандро Дел Пјеро. Баш као што ни Мауро Икарди не може више да понавља: “Платом и уговором се бави моја жена, она преговара”. На челу Интера више није МасимоМорати,  и Ванда не може да зове Стивена Жанга као што је, примера ради, супруга Хавијера Занетија звала Моратија, сваки пут када би неко наљутио или такнуо сујету њеног Пупија.

Пре него што крене у клинч за треће повећање плате свог супруга у три године, неко би требало да подсети Нару на њеног земљака Антонија Валентина Анђелила. “Ил Маго” (Чаробњак) Еленио Ерера ставио је Анђелилана трасфер листу и поред тога што је у претходној сезони постигао преко 30 голова у дресу Неразура. Мотив: Анђелило је водио, еуфемистички речено, неспортски живот и његова нова љубавна ватра је почела да се меша у фудбалске ствари. Била је 1961. година. Чаробњак ће у следећим годинама освојити три скудета, два Купа шампиона и два Интерконтинентална купа са Интером. Анђелило је прешао у Рому и пао у заборав. И они који га се сећају, памте га по паду, а не по головима које је забијао у дресу Неразура.

Било би штета да Ванда, са 32 године, петоро деце, супругом и клијентом какав је Икарди напави грешку у корацима. У моменту када су и њени непријатељи почели да се мире са чињеницом да је одлична у свему чега се дохвати.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар