Priča: Riba zvana Vanda...!

Gospođa Nara je praktično demonstirala da je za menadžerski posao dovoljno biti lukav, bezobziran i sa tvrdim stomakom. Nije potrebno obrazovanje, maniri, lepo vaspitanje, iskustvo, nisu potrebne čak ni veze, ako u rukama imate “pravog” klijenta.

Fudbal 23.12.2018 | 22:30
Priča: Riba zvana Vanda...!
Vanda Nara je mešavina s jedne strane Mina Rajole, a s druge Edvidž Fenek i Barbare Buše, dve filmske dive, kraljice italijanskih lakih komedija iz sedamdesetih godina prošlog veka, u koje su bile zaljubljene genearacije naših očeva. Vrlo je moguće da će  Mauro Ikardi biti jedini klijent u karijeri fudbalskog menadžera Vanda Nare, ali to ne znači da ona neće ostaviti trag u fudbalu, kao što je  Harper Li sa svojim jedinim romanom “Ubiti pticu kukavicu” ostavila u književnosti.

Raskošna Argentinka nije omiljena u fudbalskom svetu iz nekolikog razloga. Način na koji je upotrebila i odbacila Maksija Lopeza je teško podnošljivo za fudbalski mačo svet. Još manje je oprostiv njen pokroviteljski odnos prema svom drugom suprugu i uloga Pigmaliona. Vanda nije samo zavela golobradog Ikardija, ona je preokrenula uloge, razbila sve predrasude o fudbalerima i lepim i glupim plavušama. Nije Vanda prva žena koja “komanduje” u jednom braku sa fudbalerom, ali nijedna pre nje nije tako javno i bez uvijanja demonstrirala svoju dominaciju.

Vanda se zamerila i menadžerskom svetu. Ona je u potpunosti demistifikovala privilegovani krug bivših fudbalera, mešetara i lovaca u mutnom koji su na vreme otkrili fudbalski Eldorado i zatvorili sve prilaze. Gospođa Nara je praktično demonstirala da je za menadžerski posao dovoljno biti lukav, bezobziran i sa tvrdim stomakom. Nije potrebno obrazovanje, maniri, lepo vaspitanje, iskustvo, nisu potrebne čak ni veze, ako u rukama imate “pravog” klijenta.

Vanda je, u suštini, samo lepše izdanje Mina Rajole. Kao što su Italo-Holanđanina mnogi potcenjivali zbog njegovog izgleda, siromašnog rečnika i pored činjenice da govori šest jezika, tako nisu uzimali za ozbiljno Vandu kada je, pre tri godine, preuzela punomoćje od prethodnih Ikardijevih menadžera AbijanaMorana i Ulisea Savinija.

Vanda ne želi da bude svedena na ženu fudbalera, majku dece slavnog i poznatog muža, pratilju medijske zvezde, ukras u raskošnim vilama sa bazenima. Ona nije rođena za sporedne uloge. Čitav njen život je prava linija ka vrhu, bogatstvu, slavi i to ne onoj od 15 minuta o kojoj je prororčki govorio EndiVorhol. Vanda je protagonista, alfa ženka koja je kao devojčica naučila da ništa nije nemoguće.

Karijeru manekenke je počela u vrtiću. Učestvovala je u reklamnim kampanjama sa četiri godine. Sa 16 godina je pobeđivala na takmičenjima lepote i priča se da je na jednom od njih zapala za oko Maradoni, poznatom po slabosti prema ženama koje, po godinama, mogu da mu budu ćerke. Međutim, Vanda ne pada ne dežmekastu sredovečnu i stariju gospodu, bez obzira na račun u banci i otvaranje vrata za prečice.

Odbijanje da krene kraćim putem do cilja se višestruko isplatio Vandi. Sa 22 godine bila je televizijsko lice u Argentini i supruga Maksija Lopeza. U svojoj knjizi Mauro Ikardi je detaljno opisao kako ga je Vanda“upecala”. Moglo bi se reći da je Nara videla potencijal u mladom Ikardiju pre svih i budući da je imala privilegovanu poziciju, supruga najboljeg prijatelja, nije bilo teško da poređa karte kako ona želi. Toliko puta opisani ljubavni trougao u svetskoj literaturi je dobio samo novo argentinsko izdanje na relaciji Đenova - Milano.

Vandu nije zarobilo troje dece sa Maksijem Lopezom. Naprotiv, oni su bili garancija, da ništa loše ne može da joj se desi jer ona savršeno igra ulogu majke, ljubavnice, supruge, subrete, influensera, menadžera. Možda Vanda nije, po opšte prihvaćenim standardima, najbolja u svim tim ulogama, ali je bez premca za osobu čije je mišljenje jedino važno za nju - Ikardija.

Armija od 4.500.000 pratilaca na društvenim mrežama ima dvostruku važnost za Naru. Zadovoljava svoju egocentričnost i potrebu da i dalje bude viđena kao seks bomba, o čemu svedoče fotografije koje objavljuje i upotrebljava je  na vispren način za posao menažera. Fotografija sa zebrom u pozadini na Instagramu, tokom prošlog leta,  poruke na Tviteru kako čita novi ugovor Ikardija sa Interom veoma suefikasna oružja zahvaljujući novim tehnologijama. Vandi ne trebaju ni novine, ni televizija, ni tzv. tradicionalni mediji. Ona sama upravlja i dozira medijsku kampanju svog velikog-malog preduzeća Ikardi-Nara.

Kritičari lika i dela Vande Nare posprdno zaključuju kako bi svako sa Ikardijem pravio novac i potpisivao sve veće i veće ugovore. To je tačno, ali se ne može poreći da ga je Vanda “otkrila” i uzela pod svoje kada je prešao iz Sampdorije u Inter i primao platu od milion evra godišnje. Istina je i da Vandina sujeta i konstantna potreba da sistematski primenjuje Bodlerovo “epater les bourgois” -  kao kada je pre par dana, pozirala na minus pet u dugačkoj dekoltiranoj haljini, bez grudnjaka i čarapa, na predprazničnoj večeri Intera - mogu da budu štetne za njene posove. Ali, to je ona, a karakter osoba se ne menja.

Vanda igra na kartu uvreženog mišljenja, i u Apijano Đentileu, da ovaj Inter ne može sebi da dozvoli luksuz da ostane bez Ikardija. Ima pravo i da koristi, navodnu ili realnu, spremnost čelnika Intera da saslušaju ponudu od prethodne sezone: 50.000.000 evra i Iguain  za Ikardija. Pipita prima u Milanu 9.500.000 evra godišnje, dakle zahtev od 10.000.000 evra godišnje za Maura se čini usklađenim.

Međutim, Vanda mora da vodi računa da je u Inter došao čovek koji je bez pardona ispratio na izlazna vrata fudbalsku legendu kakav je Alesandro Del Pjero. Baš kao što ni Mauro Ikardi ne može više da ponavlja: “Platom i ugovorom se bavi moja žena, ona pregovara”. Na čelu Intera više nije MasimoMorati,  i Vanda ne može da zove Stivena Žanga kao što je, primera radi, supruga Havijera Zanetija zvala Moratija, svaki put kada bi neko naljutio ili taknuo sujetu njenog Pupija.

Pre nego što krene u klinč za treće povećanje plate svog supruga u tri godine, neko bi trebalo da podseti Naru na njenog zemljaka Antonija Valentina Anđelila. “Il Mago” (Čarobnjak) Elenio Erera stavio je Anđelilana trasfer listu i pored toga što je u prethodnoj sezoni postigao preko 30 golova u dresu Nerazura. Motiv: Anđelilo je vodio, eufemistički rečeno, nesportski život i njegova nova ljubavna vatra je počela da se meša u fudbalske stvari. Bila je 1961. godina. Čarobnjak će u sledećim godinama osvojiti tri skudeta, dva Kupa šampiona i dva Interkontinentalna kupa sa Interom. Anđelilo je prešao u Romu i pao u zaborav. I oni koji ga se sećaju, pamte ga po padu, a ne po golovima koje je zabijao u dresu Nerazura.

Bilo bi šteta da Vanda, sa 32 godine, petoro dece, suprugom i klijentom kakav je Ikardi napavi grešku u koracima. U momentu kada su i njeni neprijatelji počeli da se mire sa činjenicom da je odlična u svemu čega se dohvati.

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar