Односи су на климавим ногама

Односи између БиХ и Хрватске на климавим су ногама.

Босна и Херцеговина 21.12.2018 | 07:46
Односи су на климавим ногама
Након што је хрватски Сабор усвојио Декларацију о положају Хрвата у БиХ, Сарајево прети да ће усвојити резолуцију о конститутивности Срба и Бошњака у Хрватској, пише Дојче веле

Након што је Сабор Републике Хрватске усвојио Декларацију о положају Хрвата у Босни и Херцеговини – која је у Сарајеву протумачена као „грубо мијешање“ у унутрашња питања БиХ – у Парламенту БиХ могла би да буде усвојена резолуција којом се власти у Загребу позивају да размотре „увођење концепта конститутивности Срба и Бошњака кроз Устав РХ“. 

Предлагачи Резолуције позивају се на званичнике Хрватске који инсистирају на моделу конститутивности „као једином који обезбеђује права колективитета и избор легитимних представника“. Резолуцијом се предлаже и увођење вишечланог Председништва уместо институције председника Републике Хрватске, у које би били бирани и легитимни представници Срба и Бошњака. 

Та препорука сматра се утемељеном у смислу заштите егзистенцијалних права те популације „имајући у виду њену угроженост која се огледа у чињеници да су Срби и Бошњаци 1991. године чинили преко 13 одсто укупног становништва Хрватске, а данас је тај проценат сведен на тек нешто више од пет процената“, наводи се у тексту Предлога резолуције. 

Саша Магазиновић: Хрватској није стало до добросуседских односа 

Посланик у Парламенту БиХ и члан Социјалдемократске партије (СДП) БиХ Саша Магазиновић, у интервјуу за БХ радио 1 наглашава да је Резолуција порука да институције БиХ „неће прећи преко уплитања Хрватске у креирање политичких односа и система унутар БиХ“. Он каже да Хрватска својим поступцима потврђује да не гради добре односе са БиХ. 

Нема основа за Резолуцију“

„Да је Хрватској стало до добросуседских односа са БиХ, не би јој пало на памет да гради одлагалиште нуклеарног отпада на граници са БиХ. Да су односи БиХ и Хрватске добри, Хрватска би правично обештетила општине Ливањског кантона за коришћење Бушког језера. Да имамо добре односе, имали би и утврђене границе“, каже Магазиновић.

Пошто се Хрватска према БиХ понаша „туторски“, Парламент БиХ ће послати јасну поруку да је БиХ суверена држава, каже Магазиновић. „БиХ је и чланица Уједињених нација којој нико неће кројити политичку збиљу, осим њених институција“, тврди Магазиновић. Подршку за усвајање Резолуције очекује „од свих посланика којима је БиХ дража од Хрватске“.

Политички аналитичар из Сарајева Аднан Хускић сматра да Парламент БиХ нема основа да тражи од Хрватске да уводи концепт конститутивности Срба и Бошњака кроз Устав. „Тај захтев би имао основа да је то Хрватска из 1991. године, и онда би се евентуално могло говорити о конститутивном статусу Срба“, каже Хускић.

Он, међутим, подсећа да данас у Хрватској „готово да нема Срба“, и да је Резолуција којом би се тражило увођење концепта конститутивности Срба и Бошњака у тој земљи „покушај да се Хрватској упути политичка порука“. „Међутим, није изабран ни прави начин, ни време да се проблематизује то питање“, истиче Хускић.

Сви су губитници због „лоших одлука“

„Није добар ни покушај ХДЗ Хрватске да инструментализује европске институције. Нама треба конструктивна улога Хрватске коју, на жалост, у овом тренутку немамо. Резолуција није добро решење и потребно је радити на смањењу тензија између двеју земаља“, каже Хускић, критикујући и Декларацију Сабора Хрватске.

Емил Караматић: Нема политичара способних за стварање позитивног окружења, али зато има деструктиваца

Коментаришући Резолуцију и Декларацију, мостарски новинар Емил Караматић упозорава да „политичари који не знају да понуде стабилан простор за инвеститоре, чине све да простор понуде произвођачима оружја“.

„Република Хрватска нема политичаре способне за стварање позитивног окружења, али зато има деструктивце, баш као и БиХ“, каже Караматић.

Он напомиње да је једина сврха таквих лоших одлука „стварање срећних политичара у несрећном окружењу“. „Како год читали Декларацију и Резолуцију, њихова суштина је нарушавање добросуседских односа, јер политичари из Хрватске и Босне и Херцеговине живе у убеђењу да се на изградњи добрих односа не остаје на власти“, каже Караматић.

Наш саговорник, такође, истиче да грађани двеју земаља неће имати никакве користи од таквих политичких игара и да ће Хрватска на деструкције које производи „лошим политичким одлукама“ од БиХ увек добијати исте одговоре. На крају ће сви бити губитници, а време узалуд потрошено.

(Дојче Веле)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Анте Сиопаревиц

21.12.2018 07:23

Хоцемо свој ентитет у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

21.12.2018 07:36

@ Анте добит ћеш Q... ;)

Name

Пз

21.12.2018 07:40

протјерали један народ из своје државе а сад би да се мијешају у живод друге који цинизам

Name

Ре

21.12.2018 08:09

Добицете,али ста,само морате бити упорни.

Name

куку нама са нама

21.12.2018 07:41

Па ста је БиХ,него одлагалисте свега сто другима смета,попут сваке врсте отпада,па и до оног људског,а у виду миграната,који це овдје бити настањени,у наредном периоду

ОДГОВОРИТЕ
Name

Врле

21.12.2018 08:05

Не би се могло рећи да су односи Хрватске и БиХ на климавим ногама, већ се ради, прије свега, о климавим односима са бошњачком страном у БиХ, који су се расклимали прво око Пељешког моста, а онда постали још климавији послије доношења Декларације о положају Хрвата у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Врле

21.12.2018 08:39

Докле трема да повијамо главу због Хрватске и њеног мјесања у БиХ буди мало реалан. Босанска страна треба под хитно урадити исту ствар јер само тако Хрватска би разумјела ста ради. Нецемо помињати УЗП је нигдје нас неводи ал ако немозе другације па засто не?? Помозите БиХ тј. немјесајте се у њене процесе то су и у Дејтону потписали да се неце мјесати у стање у БиХ а нису никакви гаранти како сви воле да казу. Осим тога сами су погазили у Дејтон у дјелу наорузања и Срб и Хрв јер у уговори стоји баланс у наорузању који је одавно погазен. Ал ипак има неко ко све ово прати.

Name

Дрински ВУК

21.12.2018 08:08

Хоћете свој ентитет у БиХ,није проблем,прво вратите србима у Хрвацкој,право конститутивног народа који сте преко ноћи им узели,мјењајуци устав са Туђманом,или им вратите Републики Српску Крајину,да буду своји на своме,и све протјеране Србе,или у БиХ вратите Републици Српској оне српске градове,,које је отела Хрвацка војска,па ће вам Срби подрзати вашу херцег босну,то је ваше,као Гламоц и Грахово,Дрвар,и остали наше

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зико

21.12.2018 09:16

ПАМЕТНО СТЕ ТО РЕКЛИ.

Name

007

21.12.2018 12:59

Тко ли веза заставе??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

21.12.2018 13:23

Тудјманова политика се наставља .. Нико из ХДЗ не спомиње Хрвате у РС а нико из РС не спомиње Србе у Херцеговини и Хрватској. Како политичарима у РС није стало до Срба тако ни ХДЗ за Хрвате. Све је то властити партијски интерес. Ко јебе народ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бејха је пропаго пројекат

23.12.2018 11:58

Не знам за Босну и Херцеговину али Република Српска треба са свим сусједним политичким ентитетима укључујући и Хрватску уз наравно и Федерацију БиХ ,Црну Гору и Србију,да изграђује добросусједске односе засноване на међусобном уважавању.

ОДГОВОРИТЕ