Партизанов план од најмање 5.000.000 евра!

Шта мора да се деси да би Хумска била мирна до лета? Црно-бели желе да растерете буџет, продају талентованог штопера и зараде на још неким трансферима.

Фудбал 23.12.2018 | 23:00
Партизанов план од најмање 5.000.000 евра!
Новац од учешћа у квалификацијама за Лигу Европе је потрошен. Онај од спонзорских уговора није довољан да би се живело. Од продаје улазница и ТВ права не може да се рачуна озбиљан приход. Зато, остаје трансфер политика као једино извориште средстава за живот Партизана, а према грубим прорачунима, до којих је дошао МОЗЗАРТ Спорт, клубу из Хумске 1 је до лета потребно најмање 5.000.000 евра. То је сума коју ће црно-бели „гађати“ у предстојећем прелазном року кад је реч о продаји играча, јер само тако, показала је новија историја, могу да рачунају на сигурна средства.

С обзиром да је иза освајача Купа Србије разочаравајући други део 2018. питање је како добацити до поменуте границе, међутим на Топчидерском брду уверавају да имају план, чија би реализација, протекне ли све према замислима, удахнула нови живот великом систему какав је фудбалски клуб. План подразумева, пре свега, продају Светозара Марковића, означеног наредном златном коком Партизана. Млади репрезентативац се ове јесени у потпуности усталио у првих 11 и у табору Парног ваљка сматрају да су игре у дресу клуба, као и пламан Орлића на Првенство Европе 2019. довољни аргументи потенцијалим купцима да одреше кесу. Наводно, црно-бели захтевају око 3.500.000 евра за потпис штопера из „класе 2000“, помињали су се клубови из Италије, Француске и Португалије, а наводно би пристали и за пола милиона мање, уколико би одмах добили сав новац, а не на рате, као што појединци из тих земаља желе.

Мада је било говора о продаји још после елиминације од Бешикташа, тад се одустало, Марковић је у међувремену одиграо сваки минут у првенству и баш у њега Партизан улаже највеће наде да ће попунити касу.

Уколико се то не деси, можда ће морати да буде активирана Б опција. Она би значила продају Рикарда Гомеша. Иако ових дана стижу из Хумске 1 поруке како нападач са Зеленортских Острва није на продају - што је сасвим логично имајући у виду да је тек летос стигао - финансијска ситуација у клубу је таква да је он, у неким прорачунима, на тржишту вреднији производ од Марковића. Уосталом, игра нападача, даје голове, па ако не уроди плодом идеја о одласку младог дефанзивца у инострнство, кренуло би се у реализацију друге идеје. Поготово што људи повише Аутокоманде уверавају да за Гомеша могу да добију у цугу око 3.000.000 евра од клубова егзотичних дестинација као што су Саудијска Арабија, Катар, Уједињени Арапски Емирати и(ли) Кина. Разлог због којег некадашњи првотимац португласког Насионала није планиран за продају (иако у условима српског фудбала то не мора ништа да значи) лежи у сазнању да је током зимског прелазног рока тешко пронаћи и довести центарфора. А екипа Зорана Мирковића ионако је имала доста проблема са реализацијом у првом делу сезоне.

Трећи фудбалер за којег се у Партизану надају да би могао да им донесе озбиљна новчана средства је Немања Р. Милетић. Иза њега је јесен апсолутне афирмације, у једном делу такмичења сам је на плећима носио одбрану црно-белих, заслужио и на крају добио позив у репрезентацију, изабран је у иделани тим Суперлиге, па се после годину и по проведених на Топчидерском брду, можда, опет запути у иностранство. Прошле године имао је понуду око 1.000.000 долара из Орланда, а сад се у Хумској 1 надају да би могли и више новца да извуку за фудбалера који се испоставио као врло добро решење и на бековском месту, иако је у основи штопер.

Пре свих поменутих, Србију би могао да напусти Саша Здјелар. О његовом евентуалном трансферу у Бордо говори се данима, али посао тапка у месту и како сад ствари стоје не очекује се да буде завршен пре првих дана 2019. године. Црно-бели се надају да би за потпис члана златне генерације Орлића са Новог Зеланда могли да инкасирају чак и до 1.500.000 евра, с тим да су у обавези да половину суме (750.000 евра) одмах пребаце на рачун Олимпијакоса, јер је такав договор склопљен при преласку везисте из Пиреја у Хумску. На исти начин биће обрачунат и износ од евентуалног трансфера Марка Јанковића кад буде напуштао Партизана, с тим да у случају репрезентативца Црне Горе ништа не може да се прогнозира у овом часу, због недавне операције мишића трбушног зида и планираног периода опоравка од пет седмица.

Међу фудбалерима који би могли Партизану да донесу озбиљан приход током зиме налази се и Зоран Тошић. С тим да најпре мора да се дифинише да ли клуб рачуна на њега за пролеће или ће му дозволити трансфер у јануару. И ту се очекује милионски износ. На крају, постоји група играча којој истичу уговори на лето (Мирослав Вулићевић, Бојан Остојић, Саша Илић - иде у пензију), на којима клуб планира да уштеди уколико их скине са платног списка, затим ту су момци незадовољни статусом (Габријел Енаке, Ђорђе Ивановић) за које Партизан верује да ће продајом покрити уложено, а потребно је дефинисати и статус Данила Пантића (на лето му истиче позајмица из Челсија). Наравно, када би се сви наведени продали цифра би била и већа од 5.000.000 евра, али је питање колико је то реално...

То није немогуће, јер је у зиму 2016. године продао играче у том реону (Иван Шапоњић, Абубакар Оумару, Никола Нинковић и Петар Грбић), али да ће то бити, можда, компликован процес показују последња два јануарска прелазна рока у којима се у касу слио само новац од одлазака Николе Ђурђића 2017. (100.000 евра) и Евертона Луиза 2018. (700.000 евра).

Извор: моззартспорт

ФОТО: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар