Partizanov plan od najmanje 5.000.000 evra!

Šta mora da se desi da bi Humska bila mirna do leta? Crno-beli žele da rasterete budžet, prodaju talentovanog štopera i zarade na još nekim transferima.

Fudbal 23.12.2018 | 23:00
Partizanov plan od najmanje 5.000.000 evra!
Novac od učešća u kvalifikacijama za Ligu Evrope je potrošen. Onaj od sponzorskih ugovora nije dovoljan da bi se živelo. Od prodaje ulaznica i TV prava ne može da se računa ozbiljan prihod. Zato, ostaje transfer politika kao jedino izvorište sredstava za život Partizana, a prema grubim proračunima, do kojih je došao MOZZART Sport, klubu iz Humske 1 je do leta potrebno najmanje 5.000.000 evra. To je suma koju će crno-beli „gađati“ u predstojećem prelaznom roku kad je reč o prodaji igrača, jer samo tako, pokazala je novija istorija, mogu da računaju na sigurna sredstva.

S obzirom da je iza osvajača Kupa Srbije razočaravajući drugi deo 2018. pitanje je kako dobaciti do pomenute granice, međutim na Topčiderskom brdu uveravaju da imaju plan, čija bi realizacija, protekne li sve prema zamislima, udahnula novi život velikom sistemu kakav je fudbalski klub. Plan podrazumeva, pre svega, prodaju Svetozara Markovića, označenog narednom zlatnom kokom Partizana. Mladi reprezentativac se ove jeseni u potpunosti ustalio u prvih 11 i u taboru Parnog valjka smatraju da su igre u dresu kluba, kao i plaman Orlića na Prvenstvo Evrope 2019. dovoljni argumenti potencijalim kupcima da odreše kesu. Navodno, crno-beli zahtevaju oko 3.500.000 evra za potpis štopera iz „klase 2000“, pominjali su se klubovi iz Italije, Francuske i Portugalije, a navodno bi pristali i za pola miliona manje, ukoliko bi odmah dobili sav novac, a ne na rate, kao što pojedinci iz tih zemalja žele.

Mada je bilo govora o prodaji još posle eliminacije od Bešiktaša, tad se odustalo, Marković je u međuvremenu odigrao svaki minut u prvenstvu i baš u njega Partizan ulaže najveće nade da će popuniti kasu.

Ukoliko se to ne desi, možda će morati da bude aktivirana B opcija. Ona bi značila prodaju Rikarda Gomeša. Iako ovih dana stižu iz Humske 1 poruke kako napadač sa Zelenortskih Ostrva nije na prodaju - što je sasvim logično imajući u vidu da je tek letos stigao - finansijska situacija u klubu je takva da je on, u nekim proračunima, na tržištu vredniji proizvod od Markovića. Uostalom, igra napadača, daje golove, pa ako ne urodi plodom ideja o odlasku mladog defanzivca u inostrnstvo, krenulo bi se u realizaciju druge ideje. Pogotovo što ljudi poviše Autokomande uveravaju da za Gomeša mogu da dobiju u cugu oko 3.000.000 evra od klubova egzotičnih destinacija kao što su Saudijska Arabija, Katar, Ujedinjeni Arapski Emirati i(li) Kina. Razlog zbog kojeg nekadašnji prvotimac portuglaskog Nasionala nije planiran za prodaju (iako u uslovima srpskog fudbala to ne mora ništa da znači) leži u saznanju da je tokom zimskog prelaznog roka teško pronaći i dovesti centarfora. A ekipa Zorana Mirkovića ionako je imala dosta problema sa realizacijom u prvom delu sezone.

Treći fudbaler za kojeg se u Partizanu nadaju da bi mogao da im donese ozbiljna novčana sredstva je Nemanja R. Miletić. Iza njega je jesen apsolutne afirmacije, u jednom delu takmičenja sam je na plećima nosio odbranu crno-belih, zaslužio i na kraju dobio poziv u reprezentaciju, izabran je u idelani tim Superlige, pa se posle godinu i po provedenih na Topčiderskom brdu, možda, opet zaputi u inostranstvo. Prošle godine imao je ponudu oko 1.000.000 dolara iz Orlanda, a sad se u Humskoj 1 nadaju da bi mogli i više novca da izvuku za fudbalera koji se ispostavio kao vrlo dobro rešenje i na bekovskom mestu, iako je u osnovi štoper.

Pre svih pomenutih, Srbiju bi mogao da napusti Saša Zdjelar. O njegovom eventualnom transferu u Bordo govori se danima, ali posao tapka u mestu i kako sad stvari stoje ne očekuje se da bude završen pre prvih dana 2019. godine. Crno-beli se nadaju da bi za potpis člana zlatne generacije Orlića sa Novog Zelanda mogli da inkasiraju čak i do 1.500.000 evra, s tim da su u obavezi da polovinu sume (750.000 evra) odmah prebace na račun Olimpijakosa, jer je takav dogovor sklopljen pri prelasku veziste iz Pireja u Humsku. Na isti način biće obračunat i iznos od eventualnog transfera Marka Jankovića kad bude napuštao Partizana, s tim da u slučaju reprezentativca Crne Gore ništa ne može da se prognozira u ovom času, zbog nedavne operacije mišića trbušnog zida i planiranog perioda oporavka od pet sedmica.

Među fudbalerima koji bi mogli Partizanu da donesu ozbiljan prihod tokom zime nalazi se i Zoran Tošić. S tim da najpre mora da se difiniše da li klub računa na njega za proleće ili će mu dozvoliti transfer u januaru. I tu se očekuje milionski iznos. Na kraju, postoji grupa igrača kojoj ističu ugovori na leto (Miroslav Vulićević, Bojan Ostojić, Saša Ilić - ide u penziju), na kojima klub planira da uštedi ukoliko ih skine sa platnog spiska, zatim tu su momci nezadovoljni statusom (Gabrijel Enake, Đorđe Ivanović) za koje Partizan veruje da će prodajom pokriti uloženo, a potrebno je definisati i status Danila Pantića (na leto mu ističe pozajmica iz Čelsija). Naravno, kada bi se svi navedeni prodali cifra bi bila i veća od 5.000.000 evra, ali je pitanje koliko je to realno...

To nije nemoguće, jer je u zimu 2016. godine prodao igrače u tom reonu (Ivan Šaponjić, Abubakar Oumaru, Nikola Ninković i Petar Grbić), ali da će to biti, možda, komplikovan proces pokazuju poslednja dva januarska prelazna roka u kojima se u kasu slio samo novac od odlazaka Nikole Đurđića 2017. (100.000 evra) i Evertona Luiza 2018. (700.000 evra).

Izvor: mozzartsport

FOTO: MN Press

Komentari / 0

Ostavite komentar