Рамуш Харадинај наставља "рат"

Премијер привременх приштинских институција, Рамуш Харадинај упутио ново писмо европској тројци, у којем је наставио са оптужбама на рачун ЕУ и Србије - Европску унију оптужио је да затвара очи пред наводним акцијама Београда против Приштине, а Београд да не спроводи Бриселски споразум.

Регион 20.12.2018 | 19:15
Рамуш Харадинај наставља "рат"
Харадинај је упутио писмо шефици европске дипломатије Федерики Могерини, комесару Јоханесу Хану и комесарки за трговину ЕУ Сесилији Малстром, а пошто је претходно одбио њихов приједлог за рјешење трговинског спора са Београдом.

Харадинај, међутим, уз ове оптужбе није навео које су то наводне акције Србије, нити у чему Београд није спровео Бриселски споразум, а у чему Приштина јесте.

Према његовим ријечима, Споразум о стабилизацији и придруживању Косова и ЕУ је врједнији од дијалога са Србијом.

"Понашање Србије према Косову, укључујући и стално одбијање примене Бриселског споразума се не само игнорише, већ је Србија добила финансијску помоћ и отварање нових поглавља. Ја бих да подсјетим да је наш Споразум о стабилизацији и придруживању са Европском унијом, уговор који вриједи много више од дијалога са Србијом", написао је Харадинај.

Харадинај каже и да је управо током њиховог рада у ЕК Европска унија "престала да буде неутрална" када је ријеч о споразумима Београда и Приштине.

Он тврди да је његова влада стално радила на успостављању одрживих односа са Србима на Косову и другим мањинама, као и да су ти напори, наводи, "почели да дају своје резултате".

Поновио је да су изјаве Могеринијеве у вези са корекцијом граница нанијеле штету напретку дијалога и довеле до стагнације тог процеса.

Замјерио је то што су мјере Приштине у Бриселу назване "трговинском провокацијом унутар ЦЕФТА", те додао да је то, како је навео за Косово "дубоко уврједљиво".

"Знате да је Србија била сурова у нападима на нашу државу, наше институције и добробит наших грађана", навео је Харадинај, не прецизирајући о којим нападима се ради.

Упркос свему томе, Приштина је наставила да безрезервно подржава дијалог са Београдом, тврди Харадинај.

Харадинај каже и да је недавна одлука парламента о наставку дијалога са Београдом донијета да би ојачали промоцију тог процеса, као и да је све том приликом, како каже, спроведено "на основу уставних надлежности наших институција".

Извор: Тањуг

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

модни мацак

20.12.2018 18:22

Мозда нисте најпаметнији али сте зато најрузнији у а Европи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ејфс

20.12.2018 20:05

Мацак само немој ти о љепоти да прицас.Дај молим те реци најмање три особе које лице на несто који представљају РС. Ево ја цу ти помоци само једно име ,Мирко Саровиц, ем сто фино и пристојно изгледа има и манире једног господина а ти сад настави........................

Name

Ре ејфс од модног мацка

20.12.2018 20:45

Ма нена везе сто су рузни вазно је да су глупи

Name

хаха

21.12.2018 05:07

Вулин је рузнији и убедљиво води у томе

Name

Сума..

20.12.2018 19:55

добар за копање канала.

ОДГОВОРИТЕ