Ramuš Haradinaj nastavlja "rat"

Premijer privremenh prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj uputio novo pismo evropskoj trojci, u kojem je nastavio sa optužbama na račun EU i Srbije - Evropsku uniju optužio je da zatvara oči pred navodnim akcijama Beograda protiv Prištine, a Beograd da ne sprovodi Briselski sporazum.

Region 20.12.2018 | 19:15
Ramuš Haradinaj nastavlja "rat"
Haradinaj je uputio pismo šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, komesaru Johanesu Hanu i komesarki za trgovinu EU Sesiliji Malstrom, a pošto je prethodno odbio njihov prijedlog za rješenje trgovinskog spora sa Beogradom.

Haradinaj, međutim, uz ove optužbe nije naveo koje su to navodne akcije Srbije, niti u čemu Beograd nije sproveo Briselski sporazum, a u čemu Priština jeste.

Prema njegovim riječima, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU je vrjedniji od dijaloga sa Srbijom.

"Ponašanje Srbije prema Kosovu, uključujući i stalno odbijanje primene Briselskog sporazuma se ne samo ignoriše, već je Srbija dobila finansijsku pomoć i otvaranje novih poglavlja. Ja bih da podsjetim da je naš Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ugovor koji vrijedi mnogo više od dijaloga sa Srbijom", napisao je Haradinaj.

Haradinaj kaže i da je upravo tokom njihovog rada u EK Evropska unija "prestala da bude neutralna" kada je riječ o sporazumima Beograda i Prištine.

On tvrdi da je njegova vlada stalno radila na uspostavljanju održivih odnosa sa Srbima na Kosovu i drugim manjinama, kao i da su ti napori, navodi, "počeli da daju svoje rezultate".

Ponovio je da su izjave Mogerinijeve u vezi sa korekcijom granica nanijele štetu napretku dijaloga i dovele do stagnacije tog procesa.

Zamjerio je to što su mjere Prištine u Briselu nazvane "trgovinskom provokacijom unutar CEFTA", te dodao da je to, kako je naveo za Kosovo "duboko uvrjedljivo".

"Znate da je Srbija bila surova u napadima na našu državu, naše institucije i dobrobit naših građana", naveo je Haradinaj, ne precizirajući o kojim napadima se radi.

Uprkos svemu tome, Priština je nastavila da bezrezervno podržava dijalog sa Beogradom, tvrdi Haradinaj.

Haradinaj kaže i da je nedavna odluka parlamenta o nastavku dijaloga sa Beogradom donijeta da bi ojačali promociju tog procesa, kao i da je sve tom prilikom, kako kaže, sprovedeno "na osnovu ustavnih nadležnosti naših institucija".

Izvor: Tanjug

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

modni macak

20.12.2018 19:22

Mozda niste najpametniji ali ste zato najruzniji u a Evropi.

ODGOVORITE
Name

Ejfs

20.12.2018 21:05

Macak samo nemoj ti o ljepoti da pricas.Daj molim te reci najmanje tri osobe koje lice na nesto koji predstavljaju RS. Evo ja cu ti pomoci samo jedno ime ,Mirko Sarovic, em sto fino i pristojno izgleda ima i manire jednog gospodina a ti sad nastavi........................

Name

Re ejfs od modnog macka

20.12.2018 21:45

Ma nena veze sto su ruzni vazno je da su glupi

Name

haha

21.12.2018 06:07

Vulin je ruzniji i ubedljivo vodi u tome

Name

Suma..

20.12.2018 20:55

dobar za kopanje kanala.

ODGOVORITE