БиХ да заслужи статус кандидата

Извјестилац Европског парламента за БиХ Кристијан Ден Преда очекује да ће БиХ добити статус кандидата за чланство у ЕУ наредне године, али напомиње да мора да заслужи такав статус.

Босна и Херцеговина 20.12.2018 | 18:03
БиХ да заслужи статус кандидата
"Земља мора да буде у могућности да покаже да је озбиљна по питању реформи у вези са приступањем ЕУ. Нажалост, то није оно што смо видјели у протеклих годину и по дана, када се значајно успорио темпо реформи", рекао је Ден Преда у интервјуу за Јуропијан Вестерн Балканс.

Он је оцијенио да сада, када су општи избори прошли, БиХ има прилику да преокрене тај тренд.

"Зато је кључно да се власт формира без одлагања и започне рад на неопходним реформама", рекао је Ден Преда.

Извјестилац ЕП је, такође, нагласио да политичке елите у БиХ морају да схвате да треба да предузму пуну одговорност за процес интеграција у ЕУ.

"Нико не може да спроведе неопходне реформе умјесто власти и политичке партије морају да науче да раде на изградњи консензуса, када је ријеч о реформама које се траже за приступање ЕУ", рекао је Ден Преда.

Уколико се то не догоди, како је додао, грађани у БиХ морају да их позову на одговорност.

Упитан када ће бити усвојена нова Резолуција Европског парламента о БиХ, он каже да је, када је гласано о његовом извјештају у Одбору за спољне послове 6. децембра, затражио да се одложе дебата и гласање на пленарној седници.

"Дискусија на пленарној седници, првобитно предвиђена за 19. јануар, сада ће бити одложена. На колико дуго, то зависи од наших пријатеља у парламенту БиХ", рекао је Ден Преда.

На питање како гледа на могућност приближавања БиХ чланству у НАТО и како би то утицало на процес интеграција у ЕУ те земље, он каже да се у Стратегији спољне политике БиХ за 2018-2023, која је усвојена у прољеће ове године, јасно наводи да континуирана имплементација активности у вези са НАТО остаје приоритет институција те земље.

"Чињеница да је НАТО позвао раније овог мјесеца БиХ да почне да ради на Акционом плану за чланство (МАП) за мене је позитиван знак. Два процеса, приступање ЕУ и чланство у НАТО, наравно нису повезани, али се узајамно подржавају", рекао је он.

Ден Преда тврди да чланство у НАТО, прије свега, представља безбједносну гаранцију која је важна за све западнобалканске државе, а не само за БиХ.

Осврћући се на искуство своје земље, Румуније, која је прво примљена у НАТО, а потом у ЕУ, извјестилац ЕП за БиХ каже да постоје јасне користи у паралелном остваривању оба циља.

"Спремање за чланство у НАТО свакако је помогло Румунији да напредује у припремама за испуњавање критеријума за чланство у ЕУ", закључио је Ден Преда.

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

И овај

20.12.2018 17:13

Овај странац појма нема како Комшић и Џаферовић да се усагласе са избором предсједавајућег савјета министара када снсд предлаже највећу штеточину Зорана Тегелтију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Уф ;Али Си Паметан.

20.12.2018 18:12

Европа је толико у го*нима 'питсње је времена када че те ше почети клати између себе, пустите ви нас на миру ;знамо ми ста ви желите.

Name

ре

21.12.2018 13:01

зато што је Србин?????????????

ОДГОВОРИТЕ