Блокирана имовина 16 руских агената

Канцеларија америчког Трезора за контролу иностране имовине је објавила да су руски олигарх Олег Дерипаска и његов кључни сарадник Виктор Алексијевич Бојаркин били укључени у обезбјеђивању руске финансијске помоћи политичкој партији у Црној Гори прије парламентарних избора 2016. године.
Како се наводи на интернет страници америчког Трезора, Бојаркин и још 15 агената руске Војне обавјештајне службе (ГРУ) су санкционисани, односно блокирана им је сва имовина, а држављанима Сједињених Држава је забрањено да са њима обављају трансакције.

Свијет 20.12.2018 | 16:53
Блокирана имовина 16 руских агената
Разлог је што су, према налазима Трезора, руски чланови ГРУ-а учествовали у штетним активностима укључујући мијешање у америчке изборе, покушаје подривања сајбер средствима међународних организација и покушај убиства у Великој Британији.

Виктор Алексејевич Бојаркин је официр ГРУ-а директно одговоран Олегу Дерипаски у чије је име дјеловао и водио бизнис преговоре.

"Њих двојица су укључени у обезбјеђивању руске финансијске помоћи политичкој партији у Црној Гори прије избора 2016.", наводи се на страници Трезора у којем се не прецизира о којој се политичкој партији у Црној Гори ради.

Руски олигарх Олег Дерипаска је познат као инвеститор у Црној Гори, који је осам година био власник највеће фабрике алуминијума у Црној Гори. Црногорска Влада је 2013. године одлучила да преузме власништво над банкротираном компанијом.

Дерипаска је повео неколико међународних спорова против Црне Горе које је изгубио.

У Црној Гори се више од годину води судски поступак за покушај "државног удара" у коме су руски обавјештајци оптужени за финансирање насилног рушења власти у Црној Гори током парламентарних избора 2016. Специјално тужилаштво такође истражује постојање канала руског новца којим су финансирани одређени политички субјекти у Црној Гори.

(ВОА)

Коментари / 0

Оставите коментар