Blokirana imovina 16 ruskih agenata

Kancelarija američkog Trezora za kontrolu inostrane imovine je objavila da su ruski oligarh Oleg Deripaska i njegov ključni saradnik Viktor Aleksijevič Bojarkin bili uključeni u obezbjeđivanju ruske finansijske pomoći političkoj partiji u Crnoj Gori prije parlamentarnih izbora 2016. godine.
Kako se navodi na internet stranici američkog Trezora, Bojarkin i još 15 agenata ruske Vojne obavještajne službe (GRU) su sankcionisani, odnosno blokirana im je sva imovina, a državljanima Sjedinjenih Država je zabranjeno da sa njima obavljaju transakcije.

Svijet 20.12.2018 | 16:53
Blokirana imovina 16 ruskih agenata
Razlog je što su, prema nalazima Trezora, ruski članovi GRU-a učestvovali u štetnim aktivnostima uključujući miješanje u američke izbore, pokušaje podrivanja sajber sredstvima međunarodnih organizacija i pokušaj ubistva u Velikoj Britaniji.

Viktor Aleksejevič Bojarkin je oficir GRU-a direktno odgovoran Olegu Deripaski u čije je ime djelovao i vodio biznis pregovore.

"Njih dvojica su uključeni u obezbjeđivanju ruske finansijske pomoći političkoj partiji u Crnoj Gori prije izbora 2016.", navodi se na stranici Trezora u kojem se ne precizira o kojoj se političkoj partiji u Crnoj Gori radi.

Ruski oligarh Oleg Deripaska je poznat kao investitor u Crnoj Gori, koji je osam godina bio vlasnik najveće fabrike aluminijuma u Crnoj Gori. Crnogorska Vlada je 2013. godine odlučila da preuzme vlasništvo nad bankrotiranom kompanijom.

Deripaska je poveo nekoliko međunarodnih sporova protiv Crne Gore koje je izgubio.

U Crnoj Gori se više od godinu vodi sudski postupak za pokušaj "državnog udara" u kome su ruski obavještajci optuženi za finansiranje nasilnog rušenja vlasti u Crnoj Gori tokom parlamentarnih izbora 2016. Specijalno tužilaštvo takođe istražuje postojanje kanala ruskog novca kojim su finansirani određeni politički subjekti u Crnoj Gori.

(VOA)

Komentari / 0

Ostavite komentar