Лига куп: Челси и Тотенхем у полуфиналу!

Карабао куп: Тотенхему дерби Лондона, Азар за победу Челсија! Фудбалери Тотенхема и Челсија пласирали су се у полуфинале Карабао купа.  Тотенхем у полуфиналу Лига купа! Два гола с истом матрицом и шмекерски лоб Алија, после је опасно изнервирао Џаку! Било је варница, али Певци заслужено иду даље.  А ко ће други? Азар ушао и одвео Челси у полуфинале! Белгијанац у 84. минуту сломио Борнмут.  Покетино је "зрео" за први трофеј, али и Сари! Баш када су се појавиле приче о могућем одласку у Манчестер јунајтед, Покетино је Тотенхем одвео у полуфинале Лига купа, али мораће још једног лондонског ривала да избаци ако жели трофеј.

Фудбал 19.12.2018 | 23:09
Лига куп: Челси и Тотенхем у полуфиналу!
Тотенхем је у великом дербију северног Лондона, против Арсенала на "Емирејтсу" славио са 2:0, док су "плавци" код куће били бољи од Борнмута, 1:0.

Био је то још један велики дан за изабранике Маурисија Покетина који су били бољи од играча Унаја Емерија. Били су расположенији за игру, на крају и ефикаснији и заслужено су међу четири најбоља тима.

Тотенхем је повео у 20. минуту. Деле Али је феноменалном лоптом у простор упослио Хеунг Сона Мина којем није било тешко да савлада истрчалог Петера Чеха - 0:1. 

Готово идентичан гол видели смо у 60. минуту. Овог пута у улози асистента нашао се голгетер Хари Кејн који је одлично проиграо Деле Алија а овај лобовао чеха за коначних 0:2. 

Један тим из Северног Лондона испада, други иде у полуфинале Лига купа! 

За разлику од оног спектакуларног меча пре само две седмице и ураганском удару Арсенала на Емирејтсу, овог пута се победи сладио Тотенхем - 2:0 (1:0).

Било је и сада много добрих ствари, лепих потеза и погодака, али су и севале варнице! Гранит Џака је у финишу утакмице изгубио живце због, додуше, помало неспортских потеза Делеа Алија када је из офсајда наставио акцију, предриблао Петра Чеха, па чак и затресао мрежу, иако је судија Џонатан Мос увелико свирао прекршај правила. У тренутку када је Али убацивао лопту у небрањену мрежу на њега је натрчао Гранит Џака, одгурнуо га и онда му упутио неколико тешких речи. Енглез се није освртао на оно што швајцарски репрезентативац има да му каже, иако му се овај уносио у лице, чак га и вукао за дрес. Али је због овога добио жути картон, док то није био случај за Џаку, који је и неколико минута раније дивљао на терену и тада добио опомену. 

Али је ипак био аутор најлепшег поготка на утакмици. Тачно пред истек пуног часа игре, млади офанзивац добио је страшну лопту Харија Кејна у простор, после чега је он шмекерским потезом лобовао Чеха и поставио коначни резултат утакмице. Цела акција почела је од далеког испуцавања Тотенхемовог голмана Паула Газаниге, чиме је одлично пронашао Кејна, а онда је уследила разарајућа лопта у простор после чега је Али мајсторски завршио акцију.

Зашто је ово важно? Зато што је и први гол постигнут кроз исту матрицу! Али је овог пута имао улогу асистента после Газанигиног испуцавања из игре, а онда је готово на идентичан начин као њему Кејн после упутио лопту дубоко у простор за Хјонг Мин Сона, који је био максимално сигуран у реализацији напада у 20. минуту.

Тотенхем се реванширао Арсеналу!

Почетком децембра "тобџије" су у мечу сезоне савладале "певце" резултатом 4:2 (1:2) после преокрета, али овога пута измене Унаија Емерија нису донеле жељени ефекат, за елиминацију у четвртфиналу Лига купа.

Тако ће у полуфиналу играти са Челсијем, док је други пар Манчестер сити - Бартон (члан Лиге 1 - трећег ранга енглеског фудбала), а по два сусрета ће бити одиграна у јануару.

АРСЕНАЛ - ТОТЕНХЕМ 0:2 (0:1)

Спурси су овога пута на "Емирејтсу" меч отворили поготком, потом имали доста среће да Арсенал не изједначи до полувремена, док су уласком Кејна "убили" меч.

Фантастични нападач Енглеске је примио лопту на груди на половини игралишта и из прве је "дигао" за Делеа Алија, да би овај после одличног пријема "шмекерски" спољном лобовао Петра Чеха на истеку сат времена игре.

Само минут касније Арсенал је "додао гас", али је ударац Александра Лаказета остао на пречки, док до краја тим Унаија Емерија није имао бољу шансу.

Претходно је у 20. минуту одличну контру истрчао Сон и поново дао гол ривалу из северног Лондонга, због чега је сигурно један од љубимаца навијача. Овога пута Тотенхем није дозволио преокрет и шансу Арсеналу да се двапут радује овог месеца.

Пауло Газанига, трећи голман Тотенхема, био је изузетно неопрезан на данашњем мечу, али брзо ће се то заборавити у мечу у ком је сачувао мрежу.

Било је много нервозе на крају, чарки Алија и навијача, али и Џаке, не и црвених картона.

На "Стамфорд бриџу" Челси се прилично намучио са Борнмутом, на крају, изабраници тренера Мауриција Сарија славили су поготком Белгијанца Едена Азара у 84. минуту. 

Био је то један од бројних напада домаћина, створила се гужва пред голом трешњица, шутирао је Азар, лопта је неког од играча гостију закачила и променила смер, довољно да не може да је заустави голман Артур Боруц. 

Претходно су се у полуфинале пласирали Манчестер сити који је у уторак на пенале био бољи од Лестера, и екипа Бартона која је славила на гостовању Мидлсброу на "Риверсајду".

Дуго, дуго, дуго је Челси ломио отпор Борнмута, држао лопту, стварао шансе, али да не уђе Еден Азар у игру, гледали бисмо пенале у четвртфиналу Лига купа Енегчлексе.

Ипак, сјајни Белгијанац је решио да спречи пенал лутрију, ушао у игру у 61. минуту, дао гол у 84. и донео Плавцима минималну победу и пласман у полуфинале где су још Тотенхем, Манчестер Сити и аутсајдер Бартон.

Челси није изашао у најјачем саставу, Сари је одморио Азара, Кантеа, Педра и Луиза, али је морао да их уводи у игру када је видео да се отпор Борнмута неће лако сломити. Плавци су доминирали у већем делу меча, држали лопту у поседу, кружили око гола Боруца, али је искусни Пољак заустављао сваку лопту која би прошла његове саиграче. Лофтус Чик је претио у неколико наврата...

Додуше, имао је и Кепа два одличне интервенције на голу Челсија, па се не може рећи да је Бормнмут био без шанси.

А онда су ушли Луиз, Азар и Педро и Челси је стегао обруч око гола гостију. Било је итиање момента када ће Боруц капитулирати. Десило се то у 84. минуту. Азар је лансирао Педра у шансу, а када овај није успео да је искористи, Белгијанац је натрчао на лопту и распалио по њој. Закачила је некога и завршила у мрежи за уздах олакшања на Стамфорд Бриџу.

КО ЋЕ ПРЕ ДО ПРВОГ ТРОФЕЈА? САРИ ИЛИ ПОКЕТИНО?

Маурисио Покетино је од 2014. менаџер Спурса, међутим и поред доброг фудбала - с овим тимом још није освојио трофеј. И уопште ниједан у каријери... Исту судбину дели и Маурицио Сари који је у "топ" фудбалу такође тек неколико година, али са Наполијем није освојио ниједан пехар упркос добрим играма.

Карабао куп, четвртфинале

среда

Арсенал - Тотенхем 0:2 (0:1)
Сон 20, Деле Али 60

Челси - Борнмут 1:0 (0:0)
Азар 84

уторак

Лестер - Манчестер сити 5:6пен (1:1,1:1)
Олбрајтон 73 - Де Брејне 14

Мидлсбро - Бартон 0:1 (0:0)
Хескет 48

Парови полуфинала:

Тотенхем - Челси
Манчестер сити - Бартон

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар