Liga kup: Čelsi i Totenhem u polufinalu!

Karabao kup: Totenhemu derbi Londona, Azar za pobedu Čelsija! Fudbaleri Totenhema i Čelsija plasirali su se u polufinale Karabao kupa.  Totenhem u polufinalu Liga kupa! Dva gola s istom matricom i šmekerski lob Alija, posle je opasno iznervirao Džaku! Bilo je varnica, ali Pevci zasluženo idu dalje.  A ko će drugi? Azar ušao i odveo Čelsi u polufinale! Belgijanac u 84. minutu slomio Bornmut.  Poketino je "zreo" za prvi trofej, ali i Sari! Baš kada su se pojavile priče o mogućem odlasku u Mančester junajted, Poketino je Totenhem odveo u polufinale Liga kupa, ali moraće još jednog londonskog rivala da izbaci ako želi trofej.

Fudbal 19.12.2018 | 23:09
Liga kup: Čelsi i Totenhem u polufinalu!
Totenhem je u velikom derbiju severnog Londona, protiv Arsenala na "Emirejtsu" slavio sa 2:0, dok su "plavci" kod kuće bili bolji od Bornmuta, 1:0.

Bio je to još jedan veliki dan za izabranike Maurisija Poketina koji su bili bolji od igrača Unaja Emerija. Bili su raspoloženiji za igru, na kraju i efikasniji i zasluženo su među četiri najbolja tima.

Totenhem je poveo u 20. minutu. Dele Ali je fenomenalnom loptom u prostor uposlio Heung Sona Mina kojem nije bilo teško da savlada istrčalog Petera Čeha - 0:1. 

Gotovo identičan gol videli smo u 60. minutu. Ovog puta u ulozi asistenta našao se golgeter Hari Kejn koji je odlično proigrao Dele Alija a ovaj lobovao čeha za konačnih 0:2. 

Jedan tim iz Severnog Londona ispada, drugi ide u polufinale Liga kupa! 

Za razliku od onog spektakularnog meča pre samo dve sedmice i uraganskom udaru Arsenala na Emirejtsu, ovog puta se pobedi sladio Totenhem - 2:0 (1:0).

Bilo je i sada mnogo dobrih stvari, lepih poteza i pogodaka, ali su i sevale varnice! Granit Džaka je u finišu utakmice izgubio živce zbog, doduše, pomalo nesportskih poteza Delea Alija kada je iz ofsajda nastavio akciju, predriblao Petra Čeha, pa čak i zatresao mrežu, iako je sudija Džonatan Mos uveliko svirao prekršaj pravila. U trenutku kada je Ali ubacivao loptu u nebranjenu mrežu na njega je natrčao Granit Džaka, odgurnuo ga i onda mu uputio nekoliko teških reči. Englez se nije osvrtao na ono što švajcarski reprezentativac ima da mu kaže, iako mu se ovaj unosio u lice, čak ga i vukao za dres. Ali je zbog ovoga dobio žuti karton, dok to nije bio slučaj za Džaku, koji je i nekoliko minuta ranije divljao na terenu i tada dobio opomenu. 

Ali je ipak bio autor najlepšeg pogotka na utakmici. Tačno pred istek punog časa igre, mladi ofanzivac dobio je strašnu loptu Harija Kejna u prostor, posle čega je on šmekerskim potezom lobovao Čeha i postavio konačni rezultat utakmice. Cela akcija počela je od dalekog ispucavanja Totenhemovog golmana Paula Gazanige, čime je odlično pronašao Kejna, a onda je usledila razarajuća lopta u prostor posle čega je Ali majstorski završio akciju.

Zašto je ovo važno? Zato što je i prvi gol postignut kroz istu matricu! Ali je ovog puta imao ulogu asistenta posle Gazaniginog ispucavanja iz igre, a onda je gotovo na identičan način kao njemu Kejn posle uputio loptu duboko u prostor za Hjong Min Sona, koji je bio maksimalno siguran u realizaciji napada u 20. minutu.

Totenhem se revanširao Arsenalu!

Početkom decembra "tobdžije" su u meču sezone savladale "pevce" rezultatom 4:2 (1:2) posle preokreta, ali ovoga puta izmene Unaija Emerija nisu donele željeni efekat, za eliminaciju u četvrtfinalu Liga kupa.

Tako će u polufinalu igrati sa Čelsijem, dok je drugi par Mančester siti - Barton (član Lige 1 - trećeg ranga engleskog fudbala), a po dva susreta će biti odigrana u januaru.

ARSENAL - TOTENHEM 0:2 (0:1)

Spursi su ovoga puta na "Emirejtsu" meč otvorili pogotkom, potom imali dosta sreće da Arsenal ne izjednači do poluvremena, dok su ulaskom Kejna "ubili" meč.

Fantastični napadač Engleske je primio loptu na grudi na polovini igrališta i iz prve je "digao" za Delea Alija, da bi ovaj posle odličnog prijema "šmekerski" spoljnom lobovao Petra Čeha na isteku sat vremena igre.

Samo minut kasnije Arsenal je "dodao gas", ali je udarac Aleksandra Lakazeta ostao na prečki, dok do kraja tim Unaija Emerija nije imao bolju šansu.

Prethodno je u 20. minutu odličnu kontru istrčao Son i ponovo dao gol rivalu iz severnog Londonga, zbog čega je sigurno jedan od ljubimaca navijača. Ovoga puta Totenhem nije dozvolio preokret i šansu Arsenalu da se dvaput raduje ovog meseca.

Paulo Gazaniga, treći golman Totenhema, bio je izuzetno neoprezan na današnjem meču, ali brzo će se to zaboraviti u meču u kom je sačuvao mrežu.

Bilo je mnogo nervoze na kraju, čarki Alija i navijača, ali i Džake, ne i crvenih kartona.

Na "Stamford bridžu" Čelsi se prilično namučio sa Bornmutom, na kraju, izabranici trenera Mauricija Sarija slavili su pogotkom Belgijanca Edena Azara u 84. minutu. 

Bio je to jedan od brojnih napada domaćina, stvorila se gužva pred golom trešnjica, šutirao je Azar, lopta je nekog od igrača gostiju zakačila i promenila smer, dovoljno da ne može da je zaustavi golman Artur Boruc. 

Prethodno su se u polufinale plasirali Mančester siti koji je u utorak na penale bio bolji od Lestera, i ekipa Bartona koja je slavila na gostovanju Midlsbrou na "Riversajdu".

Dugo, dugo, dugo je Čelsi lomio otpor Bornmuta, držao loptu, stvarao šanse, ali da ne uđe Eden Azar u igru, gledali bismo penale u četvrtfinalu Liga kupa Enegčlekse.

Ipak, sjajni Belgijanac je rešio da spreči penal lutriju, ušao u igru u 61. minutu, dao gol u 84. i doneo Plavcima minimalnu pobedu i plasman u polufinale gde su još Totenhem, Mančester Siti i autsajder Barton.

Čelsi nije izašao u najjačem sastavu, Sari je odmorio Azara, Kantea, Pedra i Luiza, ali je morao da ih uvodi u igru kada je video da se otpor Bornmuta neće lako slomiti. Plavci su dominirali u većem delu meča, držali loptu u posedu, kružili oko gola Boruca, ali je iskusni Poljak zaustavljao svaku loptu koja bi prošla njegove saigrače. Loftus Čik je pretio u nekoliko navrata...

Doduše, imao je i Kepa dva odlične intervencije na golu Čelsija, pa se ne može reći da je Bormnmut bio bez šansi.

A onda su ušli Luiz, Azar i Pedro i Čelsi je stegao obruč oko gola gostiju. Bilo je itianje momenta kada će Boruc kapitulirati. Desilo se to u 84. minutu. Azar je lansirao Pedra u šansu, a kada ovaj nije uspeo da je iskoristi, Belgijanac je natrčao na loptu i raspalio po njoj. Zakačila je nekoga i završila u mreži za uzdah olakšanja na Stamford Bridžu.

KO ĆE PRE DO PRVOG TROFEJA? SARI ILI POKETINO?

Maurisio Poketino je od 2014. menadžer Spursa, međutim i pored dobrog fudbala - s ovim timom još nije osvojio trofej. I uopšte nijedan u karijeri... Istu sudbinu deli i Mauricio Sari koji je u "top" fudbalu takođe tek nekoliko godina, ali sa Napolijem nije osvojio nijedan pehar uprkos dobrim igrama.

Karabao kup, četvrtfinale

sreda

Arsenal - Totenhem 0:2 (0:1)
Son 20, Dele Ali 60

Čelsi - Bornmut 1:0 (0:0)
Azar 84

utorak

Lester - Mančester siti 5:6pen (1:1,1:1)
Olbrajton 73 - De Brejne 14

Midlsbro - Barton 0:1 (0:0)
Hesket 48

Parovi polufinala:

Totenhem - Čelsi
Mančester siti - Barton

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar