Подршка буџету за наредну годину

Економско-социјални савјет Републике Српске, који чине представници Владе, Савеза синдиката и Уније удружења послодаваца, дао је данас пуну подршку усвајању републичког буџета за 2019. годину, програма економских реформи за период 2019-2021. година и измјена Закона о дјечијој заштити, потврдио је министар енергетике и рударства Српске Петар Ђокић након сједнице Савјета у Бањалуци.

Република Српска 19.12.2018 | 11:48
Подршка буџету за наредну годину
Социјални партнери су разматрали износ најниже плате у Српској, која тренутно износи 440 КМ или 50 одсто просјечне, а Ђокић је рекао да ће Влада тек дефинисати свој приједлог минималца.

Предсједник Савеза синдиката Републике Српске Ранка Мишић рекла је да је њихов приједлог да најнижа плата буде повећана на 500 КМ.

"Плате генерално морају да буду повећане јер послодавци треба да схвате да радници нису трошак већ учествују у стварању добити", рекла је Мишићева новинарима.

Члан Скупштине Уније удружења послодаваца Српске Саша Тривић истакао је да раст најниже плате треба да буде пропорционалан повећавању свих плата.

Он је додао да је захтјев Савеза синдиката да најнижа плата износи 500 КМ апсолутно неприхватљив за послодавце. 

(Срна)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Свајцарска

19.12.2018 11:02

Да би имали плате треба имати здраву економију ,не могу сви ици на дрзавне јасле.Ево примјер здравства у Српској.Српска за здравство, односно плате упосленика и финанцирање болница и домова здравља издваја огромне новце , висе него Свајцарска или Норвеска које имају врхунску здарвствену заститу и које за здравство не издвајају готово ниста јер је здравство у тим земљама потпуно приватно,болнице су приватне,љекари су приватни,хитне слузбе су приватне и све постоји и послује у складу са здравом трзисном економијом,болнице остварују здрав профит,осигурања здравствена исто остварују профит,дрзава од профита убире порезе,економија расте расте број заполсених итд ако је неко у губитку и не зна и неце да ради он затвори бизнис и здраво а не ово сто има код нас да гомиле ухљеба и нерадника паразитирају на будзету дрзаве

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПУНА

19.12.2018 11:04

Пуну него шта,какав сте ви синдикат мајко моја,умјесто да дигнете народ на улици као што се дешава у свим земљама гдје радници имају проблеме а народ сит нема ни за хљеба ви дајте пуне подршке неком буџету чије је пуњење зсновано на узимању кредита и задуживањима грађана.БРУКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

19.12.2018 11:09

само ако мислите задржати радну снагу, плата мора бити минимално 1000 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

19.12.2018 11:12

САМО ВИ ПОДРЖАВАЈТЕ ЈЕДНИ ДРУГЕ.ШТА ТО ВРИЈЕДИ ПЛАТЕ И ,ПЕНЗИЈЕ КАТАСТРОФА.СВИ КОЈИ ИМАЈУ ОГРОМНЕ ПЛАТЕ УПЛАЋУЈУ ДОПРИНОС НА НАЈНИЖУ ЦИЈЕНУ ТО НАМ ЈЕ ДОЗВОЛИЛА БИВША ДИРЕКТОРИЦА ПОРЕСКЕ КОЈА ЈЕ УНАПРЕЂЕНА А НЕКИ И НЕ ПЛАЋАЈУ НИШТА, ЗАТО ШТО КАКО ОНА КАЖЕ ЈЕ ЕМОТИВНА ПРЕМА ПОЈЕДИНИМ.ЈАД И ЧЕМЕР .САМО СЕ ВИ ПРОМОВИШЕТЕ И ХВАЛИТЕ СВЕ ЈЕ ТО ДРУГАЧИЈЕ. МИШИЋКА СЕ ПРОВОДИ У СИНДИКАТУ .ГДЈЕ СУ РАДНИЦИ КОГА ОНА ЗАСТУПА. ОВИ ШТО СУ ГЛАСАЛИ ЗА ВЛАСТ ИЗГЛЕДА ДА ЖИВЕ КАО ГРОФОВИ И КОГА ОНА ОНДА ЗАСТУПА КАД ЈЕ И ОНА У ТОЈ ИСТОЈ ВЛАСТИ.ГАДЉИВИ СТЕ,ЛАЖЕТЕ,ПРИЧАТЕ ДА БИ ЗАДОВОЉИЛИ ФОРМУ ЈЕДНИ ДРУГЕ ХВАЛИТЕ А КАО И ЈЕДНИ ДРУГЕ КРИТИКУЈЕТЕ ДА БИХ НЕШТО РЕКЛИ,ДОЗВОЛИЛИ СТЕ ДА СЕ НАРОД БАВИ СВИМ И СВАЧИМ. ПАРЕ СЕ ВРТЕ КАО НА ТРАЦИ А ГДЈЕ СУ ЗНА СЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свајцарска

19.12.2018 11:26

Па нормално кад су ти доприноси по 50% или 60 % док су у Свајцарској свега 5 или 6% углавном одвајање за први и други стуб пензионог осигурања.за други стуб доприноси све иде на твој специјални лицни рацун и кад идес у пензију добијес огромну лову такозвано сецондо пиластро који се годинама акомулира плус добра редовна пензија.Здравствено и остала осигурања плацас сам,имас разне фирме које се баве осигурањима разне тарифе јефтиније скупље бонусе итд ал у просјеку је око 150 франака мјесецно али како старис то се повецава,А доле одвајас 60% не знас ни заста само да се наране ухљеби,здравство прави хорор , пензија никакава..боље ниста не плацати