Podrška budžetu za narednu godinu

Ekonomsko-socijalni savjet Republike Srpske, koji čine predstavnici Vlade, Saveza sindikata i Unije udruženja poslodavaca, dao je danas punu podršku usvajanju republičkog budžeta za 2019. godinu, programa ekonomskih reformi za period 2019-2021. godina i izmjena Zakona o dječijoj zaštiti, potvrdio je ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić nakon sjednice Savjeta u Banjaluci.

Republika Srpska 19.12.2018 | 11:48
Podrška budžetu za narednu godinu
Socijalni partneri su razmatrali iznos najniže plate u Srpskoj, koja trenutno iznosi 440 КM ili 50 odsto prosječne, a Đokić je rekao da će Vlada tek definisati svoj prijedlog minimalca.

Predsjednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da je njihov prijedlog da najniža plata bude povećana na 500 КM.

"Plate generalno moraju da budu povećane jer poslodavci treba da shvate da radnici nisu trošak već učestvuju u stvaranju dobiti", rekla je Mišićeva novinarima.

Član Skupštine Unije udruženja poslodavaca Srpske Saša Trivić istakao je da rast najniže plate treba da bude proporcionalan povećavanju svih plata.

On je dodao da je zahtjev Saveza sindikata da najniža plata iznosi 500 КM apsolutno neprihvatljiv za poslodavce. 

(Srna)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Svajcarska

19.12.2018 11:02

Da bi imali plate treba imati zdravu ekonomiju ,ne mogu svi ici na drzavne jasle.Evo primjer zdravstva u Srpskoj.Srpska za zdravstvo, odnosno plate uposlenika i financiranje bolnica i domova zdravlja izdvaja ogromne novce , vise nego Svajcarska ili Norveska koje imaju vrhunsku zdarvstvenu zastitu i koje za zdravstvo ne izdvajaju gotovo nista jer je zdravstvo u tim zemljama potpuno privatno,bolnice su privatne,ljekari su privatni,hitne sluzbe su privatne i sve postoji i posluje u skladu sa zdravom trzisnom ekonomijom,bolnice ostvaruju zdrav profit,osiguranja zdravstvena isto ostvaruju profit,drzava od profita ubire poreze,ekonomija raste raste broj zapolsenih itd ako je neko u gubitku i ne zna i nece da radi on zatvori biznis i zdravo a ne ovo sto ima kod nas da gomile uhljeba i neradnika parazitiraju na budzetu drzave

ODGOVORITE
Name

PUNA

19.12.2018 11:04

Punu nego šta,kakav ste vi sindikat majko moja,umjesto da dignete narod na ulici kao što se dešava u svim zemljama gdje radnici imaju probleme a narod sit nema ni za hljeba vi dajte pune podrške nekom budžetu čije je punjenje zsnovano na uzimanju kredita i zaduživanjima građana.BRUKA

ODGOVORITE
Name

мики

19.12.2018 11:09

само ако мислите задржати радну снагу, плата мора бити минимално 1000 км.

ODGOVORITE
Name

BOBA

19.12.2018 11:12

SAMO VI PODRŽAVAJTE JEDNI DRUGE.ŠTA TO VRIJEDI PLATE I ,PENZIJE KATASTROFA.SVI KOJI IMAJU OGROMNE PLATE UPLAĆUJU DOPRINOS NA NAJNIŽU CIJENU TO NAM JE DOZVOLILA BIVŠA DIREKTORICA PORESKE KOJA JE UNAPREĐENA A NEKI I NE PLAĆAJU NIŠTA, ZATO ŠTO KAKO ONA KAŽE JE EMOTIVNA PREMA POJEDINIM.JAD I ČEMER .SAMO SE VI PROMOVIŠETE I HVALITE SVE JE TO DRUGAČIJE. MIŠIĆKA SE PROVODI U SINDIKATU .GDJE SU RADNICI KOGA ONA ZASTUPA. OVI ŠTO SU GLASALI ZA VLAST IZGLEDA DA ŽIVE KAO GROFOVI I KOGA ONA ONDA ZASTUPA KAD JE I ONA U TOJ ISTOJ VLASTI.GADLJIVI STE,LAŽETE,PRIČATE DA BI ZADOVOLJILI FORMU JEDNI DRUGE HVALITE A KAO I JEDNI DRUGE KRITIKUJETE DA BIH NEŠTO REKLI,DOZVOLILI STE DA SE NAROD BAVI SVIM I SVAČIM. PARE SE VRTE KAO NA TRACI A GDJE SU ZNA SE.

ODGOVORITE
Name

Svajcarska

19.12.2018 11:26

Pa normalno kad su ti doprinosi po 50% ili 60 % dok su u Svajcarskoj svega 5 ili 6% uglavnom odvajanje za prvi i drugi stub penzionog osiguranja.za drugi stub doprinosi sve ide na tvoj specijalni licni racun i kad ides u penziju dobijes ogromnu lovu takozvano secondo pilastro koji se godinama akomulira plus dobra redovna penzija.Zdravstveno i ostala osiguranja placas sam,imas razne firme koje se bave osiguranjima razne tarife jeftinije skuplje bonuse itd al u prosjeku je oko 150 franaka mjesecno ali kako staris to se povecava,A dole odvajas 60% ne znas ni zasta samo da se narane uhljebi,zdravstvo pravi horor , penzija nikakava..bolje nista ne placati