Партизанов тренутак истине - нека Турци стрепе од пакла Пионира!

Црно-беле победа од два или више поена разлика над екипом из Анкаре води у Топ 16 Еврокупа!

Кошарка 19.12.2018 | 14:30
Партизанов тренутак истине - нека Турци стрепе од пакла Пионира!
Има на Јутјубу видео клип из 2010. о дуелима Партизана и Лијетувас Ритаса у којем доминира реченица Душка Вујошевића кад после убедљивог пораза у Виљнусу каже - "честитам колеги и видимо се у Београду". А онда "брзо премотавање" на дуел у српској престоници, крцат Пионир и буквално "гажење" Литванаца са 30 разлике у мечу који је Партизану донео пласман у ТОП 16 Евролиге, а касније су црно-бели стигли и до Фајнал фора у Паризу.

Сад идемо на још једно брзо премотавање - осам година касније Партизан после много времена игра пред својом публиком једну важну европску утакмицу која у великој мери може да одреди даљи ток сезоне. Дочекаће Турк Телеком у последњем колу Еврокупа (20.00, ТВ Спортклуб 1) и свакако ће морати да јури победу како би прошао у другу фазу.

Нема дилеме да ће, иако се меч игра на Светог Николу, једну од највећих српских слава, хала Пионир бити дупке пуна баш због чињенице да се Партизан на невероватан начин победом над Асвелом у Француској прошле недеље и другим резултатима који су се поклопили, вратио у игру. И први пут после 2014. године, ако не рачуна експеримент звани ФИБА Лига шампиона, црно-бели имају реалну шансу да и на пролеће играју европску кошарку. Да се не лажемо, то мора да буде императив сваке сезоне за клуб као што је Партизан.



Оно што је такође важно је чињеница да црно-бели морају да воде рачуна о разлици. Према последњим тумачењима Правилника такмичења у Еврокупу, за освајање четвртог места потребна им је победа од најмање два поена разлике у регуларном току, док их на треће место у групи води тријумф од четири или више поена. Све због круга у који би, ако Партизан победи, ушли Зенит, црно-бели и Турк Телеком, а ту би се гледала кош-разлика у међусобним дуелима све три екипе.

Најважније од свега за српски клуб је то што је добио прилику да сам одлучује о својој судбини у, може се рећи, утакмици сезоне и то пред својим навијачима.  

"Није лако спремати овакву утакмицу, знамо да Турк Телеком има широки ростер, пет играча који су играли Евролигу. Чека нас много посла, напад, одбрана, емоције, играње свих 40 минута. Али, сваки дан смо мало бољи. Нисмо фаворити, али се меч игра у Пиониру, Свети Никола је, много тога може да се деси", рекао је тренер Партизана Андреа Тринкијери уочи утакмице. 
 
Приче о притиску који би могли да осећају играчи због важности утакмице за тренера Партизана нису важне, а он и пред дуел са Турк Телекомом и даље чврсто стоји са обе ноге на земљи.

"Мислим да не би требало да изгубимо увид у реалност. Овај тим игра Еврокуп јер се нешто променило. Успели смо великом победом у Француској да дођемо у ситуацију да имамо једну шансу. Све што дође после тога је бонус за Нову годину. Оно што сигурно знам је да желимо победу.Они су искусна екипа која ће сигурно пробати да искористи наше мане. Још увек много грешимо. Морамо да будемо веома сконцентрисани свих 40 минута и да пробамо да направимо једну грешку мање",  поручио је италијански стручњак.
 
Пуна хала Пионир и те како би требало да буде адут у рукама кошаркаша Партизана. Довољно је само да се погледају поменути снимак против Лијетуваса од пре девет година, а ако оду још мало даље у прошлост и чувеног тријумфа над Бамбергом када су Немци постигли само 37 поена, а Партизан такође у директном дуелу одлучио о пласману у ТОП 16 Евролиге.
 
У томе би свакако могли да пронађу инспирацију, а један од оних који је играо тај меч је Новица Величковић, садашњи капитен црно-белих.

"Екипа расте, имали смо паузу коју смо искористили за добар рад. За неке ствари треба времена да се прихвате, да уђу у навику. Да екипа то крене да примењује. Види се велики бољитак. Треба овако да наставимо, да млади играчи буду свесни да сваког могу да добију и да са сваким могу да играју", истакао је Величковић. 
 
Иако је свестан свих квалитета Турк Телекома, који је у првом мечу Анкари славио са 77:72, Величковић јасно поручује да Партизан мора да брани своју кућу.

"Турк Телеком има доста добрих интернационалаца, Рединг играо Евролигу, Лендсберг, први стрелац шпанског првенства, лако дају кошеве. Имају неколико искусних турских играча, ту је и неколико млађих које знам. Нападачки су доста јаки. Ово је наш терен, наша кућа. Никоме овде не може да буде лагано, нити сме да осећа да може да се игра са нама. Дугујемо нашим навијачима да одиграмо максимално, као и увек кад се игра за Партизан", закључио је Величковић.
 
Рецепт за Партизан за вечерас је јасан - одбрана, борба за сваку лопту, храбро у сваки дуел и уз ветар са трибина циљ је достижан. Уосталом, падали су и већи и бољи у паклу Пиониру, па зашто не би и Турк Телеком? 

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар спорт

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Зоран

19.12.2018 17:44

Напријед партизан, до побједе.Сретно.

ОДГОВОРИТЕ