Partizanov trenutak istine - neka Turci strepe od pakla Pionira!

Crno-bele pobeda od dva ili više poena razlika nad ekipom iz Ankare vodi u Top 16 Evrokupa!

Košarka 19.12.2018 | 14:30
Partizanov trenutak istine - neka Turci strepe od pakla Pionira!
Ima na Jutjubu video klip iz 2010. o duelima Partizana i Lijetuvas Ritasa u kojem dominira rečenica Duška Vujoševića kad posle ubedljivog poraza u Viljnusu kaže - "čestitam kolegi i vidimo se u Beogradu". A onda "brzo premotavanje" na duel u srpskoj prestonici, krcat Pionir i bukvalno "gaženje" Litvanaca sa 30 razlike u meču koji je Partizanu doneo plasman u TOP 16 Evrolige, a kasnije su crno-beli stigli i do Fajnal fora u Parizu.

Sad idemo na još jedno brzo premotavanje - osam godina kasnije Partizan posle mnogo vremena igra pred svojom publikom jednu važnu evropsku utakmicu koja u velikoj meri može da odredi dalji tok sezone. Dočekaće Turk Telekom u poslednjem kolu Evrokupa (20.00, TV Sportklub 1) i svakako će morati da juri pobedu kako bi prošao u drugu fazu.

Nema dileme da će, iako se meč igra na Svetog Nikolu, jednu od najvećih srpskih slava, hala Pionir biti dupke puna baš zbog činjenice da se Partizan na neverovatan način pobedom nad Asvelom u Francuskoj prošle nedelje i drugim rezultatima koji su se poklopili, vratio u igru. I prvi put posle 2014. godine, ako ne računa eksperiment zvani FIBA Liga šampiona, crno-beli imaju realnu šansu da i na proleće igraju evropsku košarku. Da se ne lažemo, to mora da bude imperativ svake sezone za klub kao što je Partizan.



Ono što je takođe važno je činjenica da crno-beli moraju da vode računa o razlici. Prema poslednjim tumačenjima Pravilnika takmičenja u Evrokupu, za osvajanje četvrtog mesta potrebna im je pobeda od najmanje dva poena razlike u regularnom toku, dok ih na treće mesto u grupi vodi trijumf od četiri ili više poena. Sve zbog kruga u koji bi, ako Partizan pobedi, ušli Zenit, crno-beli i Turk Telekom, a tu bi se gledala koš-razlika u međusobnim duelima sve tri ekipe.

Najvažnije od svega za srpski klub je to što je dobio priliku da sam odlučuje o svojoj sudbini u, može se reći, utakmici sezone i to pred svojim navijačima.  

"Nije lako spremati ovakvu utakmicu, znamo da Turk Telekom ima široki roster, pet igrača koji su igrali Evroligu. Čeka nas mnogo posla, napad, odbrana, emocije, igranje svih 40 minuta. Ali, svaki dan smo malo bolji. Nismo favoriti, ali se meč igra u Pioniru, Sveti Nikola je, mnogo toga može da se desi", rekao je trener Partizana Andrea Trinkijeri uoči utakmice. 
 
Priče o pritisku koji bi mogli da osećaju igrači zbog važnosti utakmice za trenera Partizana nisu važne, a on i pred duel sa Turk Telekomom i dalje čvrsto stoji sa obe noge na zemlji.

"Mislim da ne bi trebalo da izgubimo uvid u realnost. Ovaj tim igra Evrokup jer se nešto promenilo. Uspeli smo velikom pobedom u Francuskoj da dođemo u situaciju da imamo jednu šansu. Sve što dođe posle toga je bonus za Novu godinu. Ono što sigurno znam je da želimo pobedu.Oni su iskusna ekipa koja će sigurno probati da iskoristi naše mane. Još uvek mnogo grešimo. Moramo da budemo veoma skoncentrisani svih 40 minuta i da probamo da napravimo jednu grešku manje",  poručio je italijanski stručnjak.
 
Puna hala Pionir i te kako bi trebalo da bude adut u rukama košarkaša Partizana. Dovoljno je samo da se pogledaju pomenuti snimak protiv Lijetuvasa od pre devet godina, a ako odu još malo dalje u prošlost i čuvenog trijumfa nad Bambergom kada su Nemci postigli samo 37 poena, a Partizan takođe u direktnom duelu odlučio o plasmanu u TOP 16 Evrolige.
 
U tome bi svakako mogli da pronađu inspiraciju, a jedan od onih koji je igrao taj meč je Novica Veličković, sadašnji kapiten crno-belih.

"Ekipa raste, imali smo pauzu koju smo iskoristili za dobar rad. Za neke stvari treba vremena da se prihvate, da uđu u naviku. Da ekipa to krene da primenjuje. Vidi se veliki boljitak. Treba ovako da nastavimo, da mladi igrači budu svesni da svakog mogu da dobiju i da sa svakim mogu da igraju", istakao je Veličković. 
 
Iako je svestan svih kvaliteta Turk Telekoma, koji je u prvom meču Ankari slavio sa 77:72, Veličković jasno poručuje da Partizan mora da brani svoju kuću.

"Turk Telekom ima dosta dobrih internacionalaca, Reding igrao Evroligu, Lendsberg, prvi strelac španskog prvenstva, lako daju koševe. Imaju nekoliko iskusnih turskih igrača, tu je i nekoliko mlađih koje znam. Napadački su dosta jaki. Ovo je naš teren, naša kuća. Nikome ovde ne može da bude lagano, niti sme da oseća da može da se igra sa nama. Dugujemo našim navijačima da odigramo maksimalno, kao i uvek kad se igra za Partizan", zaključio je Veličković.
 
Recept za Partizan za večeras je jasan - odbrana, borba za svaku loptu, hrabro u svaki duel i uz vetar sa tribina cilj je dostižan. Uostalom, padali su i veći i bolji u paklu Pioniru, pa zašto ne bi i Turk Telekom? 

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star sport

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Zoran

19.12.2018 17:44

Naprijed partizan, do pobjede.Sretno.

ODGOVORITE