Ко је све био на мети хакера

Дипломатска комуникација званичника ЕУ била је мета хакерских напада током периода од три године, пише данас “Њујорк тајмс”.  

Свијет 19.12.2018 | 09:57
Ко је све био на мети хакера
Лист наводи да су хиљаде порука пресретнуте, у којима се дипломате баве различитим питањима, од америчког предсједника Доналда Трампа до глобалне трговине.

Упад је открила компанија која се бави сајбер безбједношћу под називом “Ареа 1”.

Европски званичници рекли су да пошта са ознаком повјерљиво или тајно није погођена овим упадом који је трајао три године.


Неименовани стручњак рекао је за лист “Њујорк тајмс” да су методе које су хакери користили сличне онима које користи кинеска војска. 

– Након више од десет година искуства са кинеским сајбер операцијама, нема сумње да је ова кампања повезана са кинеском Владом – рекао је он.

Пресретнуте поруке, познате као дипломатске депеше, откривају и једну размјену мишљења дипломата о састанку Трампа и руског предсједника Владимира Путина у јулу, у којој се наводи да је “састанак био успјешан, бар за Путина”.

У другој поруци откривају се детаљи приватног сусрета кинеског предсједника Си Ђинпинга и европских званичника почетком године.

У тој поруци кинески предсједник каже да Кина неће дозволити малтретирање Вашингтона “чак и у случају да трговински рат свима нанесе штету”.

 (Срна)

Коментари / 0

Оставите коментар