Ko je sve bio na meti hakera

Diplomatska komunikacija zvaničnika EU bila je meta hakerskih napada tokom perioda od tri godine, piše danas “Njujork tajms”.  

Svijet 19.12.2018 | 09:57
Ko je sve bio na meti hakera
List navodi da su hiljade poruka presretnute, u kojima se diplomate bave različitim pitanjima, od američkog predsjednika Donalda Trampa do globalne trgovine.

Upad je otkrila kompanija koja se bavi sajber bezbjednošću pod nazivom “Area 1”.

Evropski zvaničnici rekli su da pošta sa oznakom povjerljivo ili tajno nije pogođena ovim upadom koji je trajao tri godine.


Neimenovani stručnjak rekao je za list “Njujork tajms” da su metode koje su hakeri koristili slične onima koje koristi kineska vojska. 

– Nakon više od deset godina iskustva sa kineskim sajber operacijama, nema sumnje da je ova kampanja povezana sa kineskom Vladom – rekao je on.

Presretnute poruke, poznate kao diplomatske depeše, otkrivaju i jednu razmjenu mišljenja diplomata o sastanku Trampa i ruskog predsjednika Vladimira Putina u julu, u kojoj se navodi da je “sastanak bio uspješan, bar za Putina”.

U drugoj poruci otkrivaju se detalji privatnog susreta kineskog predsjednika Si Đinpinga i evropskih zvaničnika početkom godine.

U toj poruci kineski predsjednik kaže da Kina neće dozvoliti maltretiranje Vašingtona “čak i u slučaju da trgovinski rat svima nanese štetu”.

 (Srna)

Komentari / 0

Ostavite komentar